“De ce nu (mai) avem roman polițist”. Situația romanului politist din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-nu-mai-avem-roman-politist-situatia-romanului-politist-din-romania/

Situaţia romanului politist din România, prima conferinţă a Departamentului de Studii Literare, din cadrul Universităţii Bucureşti, va avea loc pe data de 6 martie, de la ora 18.00, la Sala de Consiliu a instituţiei amintite. Evenimentul îi va aduce faţă în faţă pe critici şi pe autorii de proză poliţistă.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Conferința va fi susținută de nume importante ale spațiului literar autohton, printre acestea aflându-se Daniela Zeca Buzura, Iulian Baicuș, Paul Cernat, Caius Dobrescu sau George Arion.

Astfel, scriitoarea Daniela Zeca Buzura va vorbi despre „Însoțitorul lui Iisus”, ultimul roman al lui George Arion, Simona Drăgan, lector dr. de la Studii europene, despre Agatha Christie, Oana Purice, absolvent Litere, va ține un discurs despre romanul “Călugarul negru” de Șerban Tomsa, Iulian Băicuș, lector dr., Departamentul de Studii Literare, despre romanul lui George Arion, “Atac in bibliotecă”, Bogdan Hrib, Departmentul de Comunicare, despre marketingul și piața de crime fiction internațională,

Calugarul negru, de Serban Tomsa

Calugarul negru, de Serban Tomsa

Caius Dobrescu, profesor dr. Departamentul de Studii Literare, va vorbi despre Murder mystery și dilemele etice, Catrinel Popa, lector dr., despre romanul mystery thriller “Logofătul de taină”, de Rodica Ojog Brașoveanu, Camelia Adriana Țuglea și Mircea Țuglea, de la Universitatea Ovidius din Constanța, despre traducerea în limb germană a romanului lui George Simenon “Maigret se trompe” / Maigret se înșeală, realizată de către Paul Celan.

La rândul lor, Paul Cernat, Conferențiar dr. Departmentul de Studii Literare, va explica “De ce nu (mai) avem roman polițist”, prozatorul George Arion va vorbi despre cum a descoperit literatura polițistă și autorii care i-au influențat opera, cunoscutul blogger Dragoș C.Butuzea, va prezenta o scurtă opinie despre romanul lui Alex Leo Șerban și influența lui Poe și Pessoa, iar Laura Botușan, absolvent Litere, va vorbi despre “Fata din tren între roman și cinema”.

De asemenea, vor fi citite fragmente de proză polițistă în lectură publică din autori precum: Dănuț Ungureanu, Michael Haulică, Stelian Țurlea, Teodora Matei, Anamaria Ionescu, Petru Berteanu, Silvia Chindea, Eugen Cadaru și Șerban Tomșa.

La colocviu vor fi prezente și câteva edituri cu standuri proprii: Crime Scene Publishing,  Tritonic, Polirom – cu întreaga colecție George Simenon – și Nemira

Foto: Situația romanului politist din România , George Arion,  Daniela Zeca Buzura –  facebook.com/crimescenepress

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.