“De ce nu (mai) avem roman polițist”. Situația romanului politist din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-nu-mai-avem-roman-politist-situatia-romanului-politist-din-romania/

Situaţia romanului politist din România, prima conferinţă a Departamentului de Studii Literare, din cadrul Universităţii Bucureşti, va avea loc pe data de 6 martie, de la ora 18.00, la Sala de Consiliu a instituţiei amintite. Evenimentul îi va aduce faţă în faţă pe critici şi pe autorii de proză poliţistă.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Conferința va fi susținută de nume importante ale spațiului literar autohton, printre acestea aflându-se Daniela Zeca Buzura, Iulian Baicuș, Paul Cernat, Caius Dobrescu sau George Arion.

Astfel, scriitoarea Daniela Zeca Buzura va vorbi despre „Însoțitorul lui Iisus”, ultimul roman al lui George Arion, Simona Drăgan, lector dr. de la Studii europene, despre Agatha Christie, Oana Purice, absolvent Litere, va ține un discurs despre romanul “Călugarul negru” de Șerban Tomsa, Iulian Băicuș, lector dr., Departamentul de Studii Literare, despre romanul lui George Arion, “Atac in bibliotecă”, Bogdan Hrib, Departmentul de Comunicare, despre marketingul și piața de crime fiction internațională,

Calugarul negru, de Serban Tomsa

Calugarul negru, de Serban Tomsa

Caius Dobrescu, profesor dr. Departamentul de Studii Literare, va vorbi despre Murder mystery și dilemele etice, Catrinel Popa, lector dr., despre romanul mystery thriller “Logofătul de taină”, de Rodica Ojog Brașoveanu, Camelia Adriana Țuglea și Mircea Țuglea, de la Universitatea Ovidius din Constanța, despre traducerea în limb germană a romanului lui George Simenon “Maigret se trompe” / Maigret se înșeală, realizată de către Paul Celan.

La rândul lor, Paul Cernat, Conferențiar dr. Departmentul de Studii Literare, va explica “De ce nu (mai) avem roman polițist”, prozatorul George Arion va vorbi despre cum a descoperit literatura polițistă și autorii care i-au influențat opera, cunoscutul blogger Dragoș C.Butuzea, va prezenta o scurtă opinie despre romanul lui Alex Leo Șerban și influența lui Poe și Pessoa, iar Laura Botușan, absolvent Litere, va vorbi despre “Fata din tren între roman și cinema”.

De asemenea, vor fi citite fragmente de proză polițistă în lectură publică din autori precum: Dănuț Ungureanu, Michael Haulică, Stelian Țurlea, Teodora Matei, Anamaria Ionescu, Petru Berteanu, Silvia Chindea, Eugen Cadaru și Șerban Tomșa.

La colocviu vor fi prezente și câteva edituri cu standuri proprii: Crime Scene Publishing,  Tritonic, Polirom – cu întreaga colecție George Simenon – și Nemira

Foto: Situația romanului politist din România , George Arion,  Daniela Zeca Buzura –  facebook.com/crimescenepress

21
/12
/16

Cartea „Dragă, mă duc la Charlie” (traducere din limba franceză de Tudorel Urian) a fost publicată anul acesta, la Editura All. Maryse Wolinski (născută în Algeria) este jurnalistă şi scriitoare, soţia caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatele de la revista satirică „Charlie Hebdo”, pe 7 ianuarie 2015.

13
/12
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

12
/12
/16

100 de ani. Atât se împlinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, în 1916, a primului transport din Tezaurul României. Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu trei zile înainte ca un secol întreg să fi trecut de atunci, Editura Humanitas lansează „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, o carte importantă, cea mai amplă publicată până acum pe acest subiect.

09
/12
/16

Revista România literară a desemnat cel mai recent volum al lui Mircea Mihăieş, “Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom), drept „Cartea anului 2016” . Din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel-Cristea Enache, Gabriel Dimisianu, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric şi Simona Vasilache.

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.