De ce trag clopotele, Mitică?, la duminica „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-trag-clopotele-mitica-la-duminica-duminica-filmului-romanesc/

Gina Patrichi, Silvia Popovici, George Motoi, Amza Pellea, Costel Constantin, Dan Nuţu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu şi mulţi alţi actori îndrăgiţi vor putea fi revăzuţi, astăzi, în trei filme importante ale cinematografiei româneşti, la duminica „Duminica filmului românesc”.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2015

Acestea sunt, în ordinea programării: Trecătoarele iubiri (ora 14:10), Porţile albastre ale oraşului ora (20:10) şi De ce trag clopotele, Mitică? (ora 22:10)

Trecătoarele iubiri, ora 14:10

Andrei este un arhitect român stabilit în străinătate. El revine acasă şi revede locurile natale, se reîntâlneşte cu cei pe care i-a cunoscut cândva, cu femeile pe care le-a iubit.  Foarte bolnav, protagonistul se hotărăște să rămână în ţară.

Regia acestei drame este semnată de Malvina Urşianu, iar în distribuţie îi regăsiţi pe Silvia Popovici, Gina Patrichi şi George Motoi. Este al treilea film al regizoarei Malvina Urşianu.

Porţile albastre ale oraşului, ora 20:10

Drama de război este realizată după un scenariu scris de Marin Preda, în regia lui Mircea Mureşan, cu Amza Pellea, Romeo Pop, Costel Constantin, Dan Nuţu.

Filmul a fost realizat pentru a marca 30 de ani de la actul de la 23 august 1944. În zilele de după întoarcerea armelor împotriva armatei germane, sublocotenentul Roşu revine de pe patul de spital la comanda bateriei sale de artilerie antiaeriană.

Unitatea lui va lupta pentru distrugerea avioanelor naziste care decolau de pe aeroportul Otopeni, iar sublocotenentul, văzut până atunci de oamenii lui ca un om aspru, le va câştiga acestora respectul şi admiraţia.

De ce trag clopotele, Mitică?, ora 22:10

Comedia este inspirată de opera lui Ion Luca Caragiale, în primul rând de piesa „D’ale carnavalului” şi de schiţele care îl au erou pe Mitică, spiritul bucureşteanului.

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale şi nu lasă deoparte nici mahalagismele, nici patriotismul gros, nici prostul-gust şi proastele maniere strident creionate.

Filmul a fost interzis timp de zece ani şi lansat după 1990. Lucian Pintilie recurge la ironie şi sarcasm pentru a realiza o incursiune în universul micii burghezii, o lume preocupată de trivial.

„De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), în care Pintilie l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Pampon şi pe Mariana Mihuţ în rolul Miţei Baston, a reprezentat debutul colaborării profesionale dintre cei trei.

Foto: De ce trag clopotele, Mitică? – cinemagia

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.