„De la Baroc la Maria Tănase”, cu Soprana Irina Iordachescu, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-baroc-la-maria-tanase-cu-soprana-irina-iordachescu-la-ateneul-roman/

Soprana Irina Iordăchescu va susţine, sâmbătă, de la ora 19.00, la Ateneul Român din Bucureşti, spectacolul „De la baroc la Maria Tănase”, în care cei 15 ani de activitate artistică se adună fericit pentru a îl omagia pe tatăl său, baritonul Dan Iordachescu, un cunoscut al scenei lirice europene.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2015

Baritonul Dan Iordachescu are în palmares peste 1.000 de spectacole de operă pe cele mai mari scene ale lumii.

„De la baroc la Maria Tănase” este o călătorie muzicală prin cea mai mare parte a genurilor clasice, de la baroc la muzica românească şi, în acelaşi timp, un potpuriu de simţiri, trăiri, emoţii pe care artista le-a cules în cariera sa.

Irina Iordăchescu îl va avea alături pe Ştefan Doniga, un pianist a cărui carieră solistică este apreciată de public şi de critica de specialitate. Invitaţii speciali vor fi Marin Cazacu, violoncelist de renume internaţional, şi mezzosoprana Cristina Iordachescu-Iordache.

Irina Iordăchescu este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi, de 10 ani, este prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) şi colaborator permanent al Filarmonicilor de Stat din România din anul 2000.Irina Iordachescu

Irina Iordăchescu a avut roluri principale pe marile scene ale lumii, în producţii de operă şi concerte cu orchestra: Teatro alla Scala-Milano, Teatro Dante Alighieri-Ravenna, Teatro Municipale di Piacenza, Teatro Massimo V. Bellini – Italia, Glyndebourne Opera Festival – Anglia, Sankt Margarethen Opernfestspiele – Austria, Isaac Stern Auditorium Carnegie Hall – New York, Teatrul Perez Galdos Las Palmas -Spania, Ateneul Român, Filarmonica George Enescu, Bergen Opera – Norvegia, Vaasa City Concert Hall – Finlanda, Sala de Concerte P.I. Ceaikovski – Moscova şi Filarmonica din Sankt Petersburg – Rusia, Sala Mare a Filarmonicii Mulhouse – Franţa , Salle Flagey – Bruxelles – Belgia, Theater Capitole Gent & SB – Vlaamse Opera Antwerpen – Belgia, Abay State Opera House – Almaty, Kazakhstan, KIOI Concert Hall – Tokyo/Japan.

Spectacolul din Bucureşti este susţinut de Asociaţia Culturală ”Societatea Muzicală”, iar tichetele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român.

Foto: Irina Iordachescu – facebook

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.