„De la Baroc la Maria Tănase”, cu Soprana Irina Iordachescu, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-baroc-la-maria-tanase-cu-soprana-irina-iordachescu-la-ateneul-roman/

Soprana Irina Iordăchescu va susţine, sâmbătă, de la ora 19.00, la Ateneul Român din Bucureşti, spectacolul „De la baroc la Maria Tănase”, în care cei 15 ani de activitate artistică se adună fericit pentru a îl omagia pe tatăl său, baritonul Dan Iordachescu, un cunoscut al scenei lirice europene.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2015

Baritonul Dan Iordachescu are în palmares peste 1.000 de spectacole de operă pe cele mai mari scene ale lumii.

„De la baroc la Maria Tănase” este o călătorie muzicală prin cea mai mare parte a genurilor clasice, de la baroc la muzica românească şi, în acelaşi timp, un potpuriu de simţiri, trăiri, emoţii pe care artista le-a cules în cariera sa.

Irina Iordăchescu îl va avea alături pe Ştefan Doniga, un pianist a cărui carieră solistică este apreciată de public şi de critica de specialitate. Invitaţii speciali vor fi Marin Cazacu, violoncelist de renume internaţional, şi mezzosoprana Cristina Iordachescu-Iordache.

Irina Iordăchescu este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi, de 10 ani, este prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) şi colaborator permanent al Filarmonicilor de Stat din România din anul 2000.Irina Iordachescu

Irina Iordăchescu a avut roluri principale pe marile scene ale lumii, în producţii de operă şi concerte cu orchestra: Teatro alla Scala-Milano, Teatro Dante Alighieri-Ravenna, Teatro Municipale di Piacenza, Teatro Massimo V. Bellini – Italia, Glyndebourne Opera Festival – Anglia, Sankt Margarethen Opernfestspiele – Austria, Isaac Stern Auditorium Carnegie Hall – New York, Teatrul Perez Galdos Las Palmas -Spania, Ateneul Român, Filarmonica George Enescu, Bergen Opera – Norvegia, Vaasa City Concert Hall – Finlanda, Sala de Concerte P.I. Ceaikovski – Moscova şi Filarmonica din Sankt Petersburg – Rusia, Sala Mare a Filarmonicii Mulhouse – Franţa , Salle Flagey – Bruxelles – Belgia, Theater Capitole Gent & SB – Vlaamse Opera Antwerpen – Belgia, Abay State Opera House – Almaty, Kazakhstan, KIOI Concert Hall – Tokyo/Japan.

Spectacolul din Bucureşti este susţinut de Asociaţia Culturală ”Societatea Muzicală”, iar tichetele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român.

Foto: Irina Iordachescu – facebook

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.