De la Covent Garden, în concert extraordinar la Cluj-Napoca: Nelly Miricioiu cântă alături de noi voci ale operei mondiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-covent-garden-in-concert-extraordinar-la-cluj-napoca-nelly-miricioiu-canta-la-cluj-alaturi-de-noi-voci-ale-operei-mondiale/

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” anunţă concertul extraordinar pe care soprana Nelly Miricioiu îl va susţine la Cluj Napoca, alături de noile voci ale operei mondiale – tineri artişti desemnaţi, în urma unei selecţii de înalt nivel, de un juriu internaţional de excelenţă.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2019

La începutul ascensiunii lor internaționale, tinerii artiști au șansa de a cânta alături de una dintre sopranele de referință ale operei internaționale, ovaționată pe toate scenele lumii pentru marile roluri din repertoriul liric.

Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff, la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus.

Laureații prestigiosului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” sunt selectați de o comisie internațională din care fac parte directori ai celor mai importante teatre din Europa sau Rusia. Parte din suita manifestărilor culturale prilejuite de cea de-a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, concertul va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

“Festivalul Virginia Zeani celebrează, înainte de toate, viața și cariera uneia dintre cele mai mari artiste ale României și sunt mândră să fiu și eu parte din acest eveniment special.  Vă încurajez pe voi, soliștii generației următoare, să vă înscrieți în acest concurs, pentru a împărtăși această fermecătoare sărbătoare.Veniți alături de noi în muzică, prietenie, voioșie, speranță, frumusețe și iubire! Astept cu nerăbdare să vă urez bun venit vouă, tuturor, în România mea frumoasă, să revăd țara, cu oamenii ei minunați, cu muzica și cultura ei” – Nelly Miricioiu

„Timbrul expresiv, siguranța cu care glisează printre tonalități și registre, expresia delicată, frazarea nobilă și sensibilă, alături de modul în care își gestionează impresionantele rezerve de forță (chemate doar atunci când își au rostul), rafinamentul cu care rostește notele moi, toate acestea conspiră pentru roluri impecabile din punct de vedere tehnic și emoțional. Nelly Miricioiu cântă într-un fel care atinge inimile”. (Opera Magazine)

Evenimentul este organizat de Asociația “Together on Top” și Opera Maghiară din Cluj-Napoca, cu sprijinul Consulatului Italian și al Universității Bábes Bolyai Cluj-Napoca. Organizat în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureș, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” și-a câștigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiții ale scenei lirice găzduite de România și este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. Cea de-a treia ediție a acestui eveniment se bucură de sprijinul Instituției Prefectului – Județul Mureș și a Consiliului Județean Mureș.

Invitațiile pentru concertul din Cluj au valoarea de 100 de lei și au fost puse la dispoziția publicului online, pe site-ul oficial al festivalului, https://virginiazeanifestival.com/. Fondurile obținute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, Județul Mureș.

DESPRE NELLY MIRICIOIU

Traviata este rolul care i-a adus recunoașterea internațională. Născută în Adjud, pe 31 martie 1952, Nelly Miricioiu este recunoscută pentru marile roluri din repertoriului liric (Floria Tosca, Lucia di Lammermoor, Mimi sau Manon Lescaut) sau pentru partituri de operă rară, semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante.

Nelly Miricioiu

Nelly Miricioiu

Este o artistă a cărei versatilitate de expresie vocală este întrecută doar de ușurința de a trece, alături de public, uneori în cadrul aceluiași spectacol, printr-o vastă gamă de stări de spirit – de la suspiciune, la speranță, de la iubire sau ură, la bucurie, mândrie, uneori o furie amară și chiar nebunie.

Repertoriul ei include roluri principale în operele lui Donizetti, precum Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux, a fost aplaudată, de asemenea, în Tosca lui Puccini sau Traviata lui Verdi. De-a lungul întregii sale cariere a fost descrisă cu superlative absolute de presa internațională, de la New York Times și Evening Standard sau BBC, la Times și Opera Magazine. A părăsit România în 1981, la vârsta de 29 de ani, după o perioada în care a fost angajată a Operei din Brașov.

După un an în care a locuit în Filipine, s-a stabilit în Marea Britanie și a debutat la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violettei din „La Traviata”. În 1982 a cântat pentru prima dată la Covent Garden, în rolul Neddei din „Paiațe”, iar un an mai târziu a apărut pentru prima dată în fața publicului de la faimoasa Scala, cu rolul “Lucia de Lammermoor”. A lucrat cu unii dintre cei mai prestigiosi dirijori și interpreți ai lumii: în Tosca l-a întâlnit pe scenă pe José Carreras, José Cura și Neil Shicoff, iar în Boema – pe Plácido Domingo.

Vreme de zece ani, începând din 1986, a susținut seria concertelor de matineu „Vara” la sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai importante instituţii muzicale ale lumii. În prezent, Nelly Miricioiu trăiește în Marea Britanie. Pedagog și maestru exigent, Nelly Miricioiu este unul dintre cei mai apreciați profesori la Covent Garden.

DESPRE FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ VIRGINIA ZEANI

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

Virginia Zeani

Cele trei orașe vor găzdui evenimente de înaltă ținută, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susținute de cei mai importanți profesioniști ai operei mondiale.

Tineri artiști din toate țările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoința Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I.

Evenimentul este organizat de Asociația “Together on Top”, în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureș, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Instituției Prefectului – Județul Mureș.

Festivalul și-a câștigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiții ale scenei lirice găzduite de România și este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania.

În vârstă de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuiește în prezent în Florida, Statele Unite ale Americii.

Foto: Nelly Miricioiu, Virginia Zeani – facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.