De la “Dead Poets Society” la “Training Day”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-dead-poets-society-la-training-day/

O incursiune „Garantat 100%” prin viaţa şi cariera lui Ethan Hawke. Cu Ethan Hawke. Actorul american este invitatul lui Cătălin Ştefănescu duminică, 22 octombrie, de la 23.00, la TVR 1şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2017

Avea 12-13 ani când a primit un rol de figuraţie în spectacolul Sfânta Ioana, de George Bernard Shaw. Apoi, la câţiva ani, vine şi primul rol într-un film. „E extrem de riscant pentru un adolescent să intre brusc în această lume a industriei spectacolului. Tentaţiile sunt enorme, iar felul în care îţi gestionezi relaţia cu această lume e esenţial”, începe Ethan Hawke povestea sa la Garantat 100%.

Actorul american Ethan Hawke este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la o nouă ediţie Garantat 100%, pe care telespectatorii o pot urmări duminică, 22 octombrie, de la 23.00, la TVR 1 şi TVR+.

„Am discutat cu Ethan Hawke despre începuturile carierei sale de actor. A povestit despre colegi de aceeaşi vârstă care s-au pierdut pe parcurs, unii eşuând în droguri şi alcool, alţii chiar alegând calea sinuciderii. Am discutat apoi despre idealurile adolescenţei sale, relaţia cu părinţii, despre dorinţa de a ajunge un fel de Jack London, şi despre filmul care îl propulsează definitiv în atenţia publicului – Dead Poets Society. Ocazie cu care îi cunoaşte pe regizorul Peter Weir şi pe actorul Robin Williams, pe care îl admiră şi de la care învaţă foarte mult”, ne dezvăluie Cătălin Ştefănescu.

La Garantat 100%, Ethan Hawke vorbeşte despre felul său de a înţelege ce înseamnă să întruchipezi un personaj, şi despre faptul că nu poţi iubi ceea ce faci, dacă te limitezi la a vedea calea pe care ai ales-o doar ca pe o meserie.

Duminică seară, la TVR 1, Ethan Hawke povesteşte şi despre cum a simţit presiunea, emoţia, tensiunea de a juca alături de un actor legendar, aşa cum este Denzel Washington. Training Day e un film de la care Ethan Hawke consideră că începe, într-un fel, maturitatea sa de actor. Invitatul lui Cătălin Ştefănescu explică pe larg ce înţelege el prin ideea de maturitate, atât ca artist, cât şi ca om, ca oricare altul, în afara platourilor de filmare sau a scenei.

„Şi tot la Garantat 100%, Ethan Hawke vorbeşte despre prietenia cu câţiva dintre marii regizori cu care a lucrat, ce a învăţat de la fiecare dintre ei, dar şi care sunt muzicile, cărţile, filmele şi spectacolele de teatru pe care le preţuieşte şi le poartă în sufletul său” (Cătălin Ştefănescu).

Deja un prieten al publicului din România, celebrul actor american a făcut o nouă vizită în această toamnă la Bucureşti, cu ocazia primei ediţii a Festivalului de Film American Independent. Ethan Hawke a acceptat invitaţia lui Cătălin Ştefănescu la o discuţie Garantat 100% sinceră, care urmăreşte în secvenţe cinematografice cariera şi viaţa actorului nominalizat de patru ori la Oscar. Emisiunea e de urmărit neapărat duminică, 22 octombrie, de la 23.00, la TVR 1 şi TVR+.

Pe 15 octombrie, în deschiderea noului sezon, cel de-al 36-lea, al emisiunii Garantat 100%,  Cătălin Ştefănescu a stat de vorbă cu actorul Armand Assante. Ediţiile noului sezon aduc la Televiziunea Română interviuri în exclusivitate cu personalităţi internaţionale precum sir Derek Jacobi, Ethan Hawke, Robert Wilson şi alţii.

Foto: Ethan Hawke -Ioana Hameeda

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.