De la Vasile Alecsandri la Carpathian Garden
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-vasile-alecsandri-la-carpathian-garden/

Miercuri, 16 mai, a început la Timişoara Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR).

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2014

Evenimentul a fost inaugurat de către managerul Naționalului timișorean, Ada Hausvater, şi de primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu. Acesta a spus că se bucură enorm că „Timişoara este gazda unui asemenea festival, de o asemenea anvergură.”

Şi, în contextul candidaturii oraşului la titlul de Capitală culturală europeană 2012, se bucură că organizatorii au fost de acord „ca Festivalul să fie asociat cu proiectul nostru, al Primăriei municipiului Timişoara, ca oraşul nostru sa devină capitală a culturii în 2021.”

Carpathian  Garden

Sanziana si pepelea

Vineri, 18 mai sunt programate la FEST următoarele spectacole: Carpathian Garden un spectacol de Radu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucureşti); Bucharest Calling de Peca Ştefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Târgu-Mureş); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Colectiv A Cluj) şi performence-ul Moment poetic (Stand-up comedy – Dragoş Pop, Cluj)

O comedie tăioasă realizată de doi actori – Tudor Aaron Istodor și Radu Iacoban – Carpathian Garden însumează 80 de minute de format TV transpuse scenic, un „act comic social” susținut de personaje contemporane delicioase.

Bucharest calling este povestea unor tineri însingurați pe care soarta îi aduce împreună în diferite împrejurări, într-o zi de vară foarte călduroasă, în București.

Andrei, încearcă s-o uite pe fosta soţie, care s-a sinucis, Katia îşi îngrijește mama imobilizată la pat şi îşi doreşte moartea acesteia, Iulia (sora Katiei), o prostituată, visează la o carieră actoricească în America, Pall Mall (alias Cosmin) este proxenetul ei, iar Alex (fratele lui Andrei) se străduieşte să-şi păstreze poziţia de moderator al unui radio show.

În punct triplu, autorul Bogdan Georgescu documentează şi apoi ficţionează sinuciderea unui clujean, într-o iarnă, în Lacul Tarniţa, împreună cu propriii copii.

Piesa, cu structură fragmentară, îi dă prilej autorului, deopotrivă şi regizor al spectacolului, să jongleze cu puncte de vedere despre cele întâmplate şi despre conjunctura generală care determină astfel de acte, exprimate scenic într-un spectacol minimalist.

Foto cu Carpathian  Garden şi Sanziana şi pepelea – facebook şi Nicu Cherciu

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.