De la Vasile Alecsandri la Carpathian Garden
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-vasile-alecsandri-la-carpathian-garden/

Miercuri, 16 mai, a început la Timişoara Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR).

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2014

Evenimentul a fost inaugurat de către managerul Naționalului timișorean, Ada Hausvater, şi de primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu. Acesta a spus că se bucură enorm că „Timişoara este gazda unui asemenea festival, de o asemenea anvergură.”

Şi, în contextul candidaturii oraşului la titlul de Capitală culturală europeană 2012, se bucură că organizatorii au fost de acord „ca Festivalul să fie asociat cu proiectul nostru, al Primăriei municipiului Timişoara, ca oraşul nostru sa devină capitală a culturii în 2021.”

Carpathian  Garden

Sanziana si pepelea

Vineri, 18 mai sunt programate la FEST următoarele spectacole: Carpathian Garden un spectacol de Radu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucureşti); Bucharest Calling de Peca Ştefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Târgu-Mureş); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Colectiv A Cluj) şi performence-ul Moment poetic (Stand-up comedy – Dragoş Pop, Cluj)

O comedie tăioasă realizată de doi actori – Tudor Aaron Istodor și Radu Iacoban – Carpathian Garden însumează 80 de minute de format TV transpuse scenic, un „act comic social” susținut de personaje contemporane delicioase.

Bucharest calling este povestea unor tineri însingurați pe care soarta îi aduce împreună în diferite împrejurări, într-o zi de vară foarte călduroasă, în București.

Andrei, încearcă s-o uite pe fosta soţie, care s-a sinucis, Katia îşi îngrijește mama imobilizată la pat şi îşi doreşte moartea acesteia, Iulia (sora Katiei), o prostituată, visează la o carieră actoricească în America, Pall Mall (alias Cosmin) este proxenetul ei, iar Alex (fratele lui Andrei) se străduieşte să-şi păstreze poziţia de moderator al unui radio show.

În punct triplu, autorul Bogdan Georgescu documentează şi apoi ficţionează sinuciderea unui clujean, într-o iarnă, în Lacul Tarniţa, împreună cu propriii copii.

Piesa, cu structură fragmentară, îi dă prilej autorului, deopotrivă şi regizor al spectacolului, să jongleze cu puncte de vedere despre cele întâmplate şi despre conjunctura generală care determină astfel de acte, exprimate scenic într-un spectacol minimalist.

Foto cu Carpathian  Garden şi Sanziana şi pepelea – facebook şi Nicu Cherciu

30
/11
/13

„Să joci ani de-a rîndul personaje fără o problematică importantă, să te fîţîi pe scenă de colo – colo strîmbîndu-te ca să obţii nişte aplauze cu care să poţi împăuna seara la cîrciumă, mi se pare un lucru foarte trist“, spunea Alexandru Tocilescu, în 1974.

29
/11
/13

A ajuns la Paris dintr-o întâmplare și a avut succes datorită accentului românesc cu care vorbea franceza. A jucat și în filme, dar, în teatru, cariera Elvirei Popescu a durat 65 de ani.

29
/11
/13

În mai puțin de o săptămână, în capitală, va avea loc cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB), un proiect independent, inițiat în 2008, de Oana Boca (manager cultural), alături de scriitorii Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu.

29
/11
/13

Romanul Trainspotting, de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scoţienilor, din ultimii 50 de ani, într-un sondaj efectuat cu prilejul Săptămânii cărţii din Scoţia, care se desfăşoară între 25 noiembrie - 1 decembrie.

29
/11
/13

CRONICA DE CARTE Proaspăt apărută la editura Polirom, „Filmar”, noua carte a lui Cristian Tudor Popescu, alias CTP, este o colecţie de texte, în majoritate despre cinema, ce reconfirmă un critic de film tăios în verdicte şi un scriitor cu un stil care atrage şi convinge.