De unde provine expresia „Banii n-au miros”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-unde-provine-expresia-banii-n-au-miros/

Împăratul roman Vespasian, găsind vistieria goală după domnia lui Nero, nu s-a dat în lături de la niciun mijloc pentru a strânge bani. Iar unul dintre acestea, rămas în istorie, a fost taxa pe toaletele publice.

Un articol de Liliana Matei|28 februarie 2016

În anul 69 d.Hr., atunci când Vespasian a venit la conducerea Imperiului Roman, succedându-i lui Nero, era dezastru. Vistieria toată era goală. Era război civil, deci o perioadă de reală instabilitate politică, și o criză economică serioasă lăsată de împăratul Nero. Fiul unui modest funcționar de vamă, Vespasian a urmat o carieră militară care l-a purtat din Britania în Africa. În anul 67, cu doi ani înainte să devină el însuși împărat, a fost însărcinat de Nero cu reprimarea răscoalei antiromane a iudeilor, Marea Revoltă a Evreilor… În 69, este proclamat împărat la Alexandria, de către legiunile din Orient, și este recunoscut în întregul Imperiu după ocuparea Romei și moartea lui Vitellius.

Un om lucid și extrem de energic, cu un extraordinar simț practic, Vespasian avea să intre în istorie pentru una dintre cele mai discutate măsuri luate de un împărat, și anume taxa pe toaletele publice. Preocupat de restabilirea liniștii și a securității afectate de războiul civil, Vespasian a reorganizat finanțele și armata, a întărit frontiera Dunării inferioare, creând o flotă în Marea Neagră, a reconstituit Capitoliul și numeroase edificii din Roma distruse și a început construcția Colosseumului. Dar dacă multe dintre aceste măsuri au trecut în negura istoriei, felul cum a adus el bani în vistieria statului a rămas celebru până azi.

Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice, cunoscute și sub numele de vespasiene, și le-a pus taxe de folosire. Motiv pentru care a fost criticat puternic de unii senatori, dar chiar și de propriul fiu, pe motiv că scoate bani din ceva murdar…

Într-o zi, fiul lui, Titus, viitorul împărat, i-a spus că poporul râde și bârfește, fiindcă se scot bani din… rahat. Vespasian, cu spiritul lui practic, i-a pus atunci o monedă sub nas și i-a zis: „Uite, nu miroase!”. Vorba a rămas celebră și se folosește și azi pentru a-i ironiza pe cei care folosesc orice mijloace pentru a câștiga bani.

20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.