De vânzare / For Sale, cel mai bun spectacol din 2014. Lista completă a câştigătorilor Premiilor UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vanzare-for-sale-cel-mai-bun-spectacol-din-2014-lista-completa-a-castigatorilor-premiilor-uniter/

„De vânzare/ For Sale”, de Gianina Cărbunariu, montat la Teatrul Odeon din Bucureşti, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Victor Ioan Frunză a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul „Mobilă şi durere”, luni seară, la cea de-a 23-a ediţie a galei premiilor UNITER.

Un articol de Petre Ivan|26 mai 2015

Premiile UNITER au fost decernate luni seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Amfitrionul Galei a fost, ca în fiecare an, Ion Caramitru, preşedintele UNITER. Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Lista câştigătorilor:

Cel mai bun spectacol – „DE VÂNZARE / For Sale”, de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon Bucureşti;

Cel mai bun regizor – VICTOR IOAN FRUNZĂ pentru spectacolul „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti;

Vlad Ivanov, cel mai bun actor în rol principal

Vlad Ivanov, cel mai bun actor în rol principal

Cel mai bun scenograf – ADRIANA GRAND pentru scenografia spectacolului „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti;

Cel mai bun actor în rol principal – VLAD IVANOV pentru rolurile din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Teatrul Bulandra Bucureşti;

Anca Hanu, cea mai bună actriţă în rol principal

Anca Hanu, cea mai bună actriţă în rol principal

Cea mai bună actriţă în rol principal – ANCA HANU pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adânc”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca;

Cel mai bun actor în rol secundar – MIHAI CĂLIN pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna”, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti;

Cea mai bună actriţă în rol secundar – KATALIN BEREKMERI pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.

Mihai Călin, cel mai bun actor în rol secundar

Mihai Călin, cel mai bun actor în rol secundar

Critică teatrală – DORU MAREŞ

Teatru radiofonic – ILINCA STIHI;
„Henric al V-lea” de William Shakespare, adaptarea radiofonică

Katalin Berekméri, cea mai bună actriţă în rol secundar

Katalin Berekméri, cea mai bună actriţă în rol secundar

Teatru TV -
„VINOVATUL”, după Ion Băieşu, scenariul şi regia: Ion Gostin

Debut – ANA BIANCA POPESCU, pentru rolul Fata din spectacolul „Numele”, producţie a Teatrului Foarte Mic Bucureşti în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Cea mai bună piesă românească a anului – „TIMPUL NEBUNILOR, de Stela

Doru Mareş, critică teatralăjpg

Doru Mareş, critică teatralăjpg

Giurgeanu.

 

Premiile acordate de Senatul UNITER:

 

Premiul de Excelenţă – în omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc – PETER BROOK

Premiul pentru întreaga activitate:

Ana Bianca Popescu, premiul UNITER pentru debut

Ana Bianca Popescu, premiul UNITER pentru debut

Actor – VLADIMIR JURĂSCU

Actriţă – MIHAELA ARSENESCU WERNER

Regizor – ALEXANDER HAUSVATER

Scenografie – CLARA LABANCZ

Critică şi istorie teatrală – MIRA IOSIF

 

PREMII SPECIALE:

 

Premiu special acordat Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti pentru Galele Absolvenţilor

***

Pe scena TNB a urcat consilierul prezidenţial pentru cultură Sergiu Nistor, care a anunţat că preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, decretul de decorare a Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Foto: Premiile UNITER – uniter.ro, facebook

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.