De văzut: expoziția „Ceci n’est pas un vote”, la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-expozitia-ceci-nest-pas-un-vote-la-mnac/

Până pe 28 februarie, mai putem vizita expoziţia de grup „Ceci n’est pas un vote”, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4).

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2021

Expoziția Ceci n’est pas un vote este rezultatul proiectului „Școala de Vară de la Rășinari, secțiunea Arte Vizuale”, care a avut loc în perioada 23-29 august 2020, în comuna Rășinari din imediata apropiere a orașului Sibiu. Ediția aceasta a selectat în urma unui apel național opt studenți/masteranzi de la Uiversitatea Națională de Arte din București și Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Ceci n’est pas un vote este o expoziție în jurul ideii de vot. Tehnica stencil-ului, cunoscută și sub denumirea de tehnică a șablonului, a fost folosită inițial în zona industrială și militară unde se marcau echipamentele și dispozitivele din dotare. Începând cu anii ’80, mișcarea graffiti a preluat-o și a folosit-o ca pe o formă de artă urbană cu multiplicare rapidă.

Tema se suprapune perfect cu timpurile în care trăim. Are nuanțe sociale și politice, dar fără să indice afinități sau dispreț față de vre-unul dintre partidele participante la alegeri. M-a interesat să dezbatem cât de important mai este astăzi votul și ce implică validarea sau anularea lui. Lucrările conțin imagini, imagini-text, sau doar texte de tip manifest: de la cuvântul „vot” pus în jocul „spânzurătoarea” la „anul.at 2020”, „Bagă la cap”, „Be the change” cu Vlad Țepeș hipsterit, portretul lui Cioran cu maxima „Oamenii se împiedică de adevăr”, la îndemnul „use your voice / use your vote”.

Titlul expoziției Ceci n’est pas un vote (Acesta nu este un vot) a fost inspirat de celebra pictură a lui Rene Magritte, „Ceci n’est pas un pipe”. Conform acestui joc de imagine-text, în această expoziție nu este vorba despre VOT, dar cu siguranță ne-am propus mai multe scenarii-manifest în jurul ideii de VOT.

Școala de vară de la Rășinari este o altfel de școală. Atelierele și discuțiile realizate aici sunt complementare programei academice și nu fac altceva decât să aducă un plus de informație și experientă la cea dobândită deja.

Școala de vară adună tineri cursanți performanți din toată țara pentru un schimb de experiență cât mai divers și mai complex.

Școala de vară de la Rășinari este un proiect național coerent și asumat care susține producția artistică și culturală în rândul tinerei generatii de creatori, în localitatea natală a unor personalități ca Emil Cioran, Octavian Goga sau Andrei Șaguna.

Expoziția poate fi vizitată la etajul 4 al muzeului, în spațiul expozițional din cadrul cafenelei Dialogue MNAC, până pe 28 februarie 2021.

Artiști: Diana Matilda Crișan, Loredana Ilie, Andrei Ilincaru, Ruxandra Ivan, Sorina Popescu,  Sandra Gabriela Puișor, Andra Semciuc, Răzvan Cristian Uță

Curator: Mihai Zgondoiu

Foto: Mihai Zgondoiu / MNAC

 

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.