De văzut: expoziția „Ceci n’est pas un vote”, la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-expozitia-ceci-nest-pas-un-vote-la-mnac/

Până pe 28 februarie, mai putem vizita expoziţia de grup „Ceci n’est pas un vote”, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4).

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2021

Expoziția Ceci n’est pas un vote este rezultatul proiectului „Școala de Vară de la Rășinari, secțiunea Arte Vizuale”, care a avut loc în perioada 23-29 august 2020, în comuna Rășinari din imediata apropiere a orașului Sibiu. Ediția aceasta a selectat în urma unui apel național opt studenți/masteranzi de la Uiversitatea Națională de Arte din București și Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Ceci n’est pas un vote este o expoziție în jurul ideii de vot. Tehnica stencil-ului, cunoscută și sub denumirea de tehnică a șablonului, a fost folosită inițial în zona industrială și militară unde se marcau echipamentele și dispozitivele din dotare. Începând cu anii ’80, mișcarea graffiti a preluat-o și a folosit-o ca pe o formă de artă urbană cu multiplicare rapidă.

Tema se suprapune perfect cu timpurile în care trăim. Are nuanțe sociale și politice, dar fără să indice afinități sau dispreț față de vre-unul dintre partidele participante la alegeri. M-a interesat să dezbatem cât de important mai este astăzi votul și ce implică validarea sau anularea lui. Lucrările conțin imagini, imagini-text, sau doar texte de tip manifest: de la cuvântul „vot” pus în jocul „spânzurătoarea” la „anul.at 2020”, „Bagă la cap”, „Be the change” cu Vlad Țepeș hipsterit, portretul lui Cioran cu maxima „Oamenii se împiedică de adevăr”, la îndemnul „use your voice / use your vote”.

Titlul expoziției Ceci n’est pas un vote (Acesta nu este un vot) a fost inspirat de celebra pictură a lui Rene Magritte, „Ceci n’est pas un pipe”. Conform acestui joc de imagine-text, în această expoziție nu este vorba despre VOT, dar cu siguranță ne-am propus mai multe scenarii-manifest în jurul ideii de VOT.

Școala de vară de la Rășinari este o altfel de școală. Atelierele și discuțiile realizate aici sunt complementare programei academice și nu fac altceva decât să aducă un plus de informație și experientă la cea dobândită deja.

Școala de vară adună tineri cursanți performanți din toată țara pentru un schimb de experiență cât mai divers și mai complex.

Școala de vară de la Rășinari este un proiect național coerent și asumat care susține producția artistică și culturală în rândul tinerei generatii de creatori, în localitatea natală a unor personalități ca Emil Cioran, Octavian Goga sau Andrei Șaguna.

Expoziția poate fi vizitată la etajul 4 al muzeului, în spațiul expozițional din cadrul cafenelei Dialogue MNAC, până pe 28 februarie 2021.

Artiști: Diana Matilda Crișan, Loredana Ilie, Andrei Ilincaru, Ruxandra Ivan, Sorina Popescu,  Sandra Gabriela Puișor, Andra Semciuc, Răzvan Cristian Uță

Curator: Mihai Zgondoiu

Foto: Mihai Zgondoiu / MNAC

 

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.