De văzut la Teatrul Evreiesc: „Nuntă sau înmormântare” de Hanoch Levin
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-la-teatrul-evreiesc-nunta-sau-inmormantare-de-hanoch-levin/

Teatrul Evreiesc de Stat în parteneriat cu Ambasada Statului Israel vă invită miercuri, 29 iunie, de la ora 19.00, la spectacolul-lectură NUNTĂ SAU ÎNMORMÂNTARE de Hanoch Levin.

Un articol de Liliana Matei|24 iunie 2022

Distribuție: Maia Morgenstern, Dorina Păunescu, Darius Daradici, Nicolae Botezatu, Arabela Neazi, Nicolae Călugărița, Anka Levana, Lorena Luchian, Andrei Miercure, Neculai Predica, Mihai Prejban, Mircea Drîmbăreanu, Veaceslav Grosu, Viorica Predica, cu participarea E. S. domnul David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România.

Hanoch Levin (1943-1999) a fost un dramaturg, poet, regizor de teatru și prozator israelian. Unul din principalii reprezentanți ai dramaturgiei și ai satirei ebraice din a doua jumătate a secolului XX, el a scris 63 piese de teatru, regizând 22 dintre ele.

Comediile sale satirice „întruchipau concepția sa chintesențială despre lume: în război «toți sunt învinși», aroganța celor oprimați deveniți ocupanți, nevoia inerentă de teritoriu a oamenilor, nevoia omenească de definiții și limite: «noi» și «ei», «învingători» și «învinși», orbirea omenească în fața proceselor sociale și istorice, obtuzitatea învingătorilor, fuga de răspundere a vinovaților, forțele definitorii ale dezastrului, ale memoriei, mai ales modul în care sunt comemorați morții – toate provenind dintr-o viziune lucidă, dacă nu profetică, și din geniul sau poetic.” (N.Yaari, Sh.Levy)

Autor a două volume de povestiri: „Veșnicul bolnav și iubita” și „Om stând înapoia unei femei șezânde”, și al unui volum de versuri – „Viața celor morți”, Hanoch Levin a fost distins în anul 1994 cu prestigiosul premiu „Bialik”, acordat de municipalitatea din Tel Aviv pentru realizări semnificative în literatura ebraică.

NUNTĂ SAU ÎNMORMÂNTARE

Nu mai e niciun dubiu cu privire la faptul că Hanoch Levin a fost cel mai mare dramaturg al Israelului. Nu e niciun dubiu, bunăoară, nici cu privire la faptul că Levin rămâne, până în ziua de astăzi, unul dintre cei mai semnificativi și complecși artiști ai culturii ebraice.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu opera lui Hanoch Levin, le facem o sugestie: gândiți-vă la el ca la o combinație de Eugen Ionescu, Teodor Mazilu, Trey Parker și Matt Stone. Ca la o întâlnire promiscuă, dar lucrativă, între „Undeva la Palilula” și „Asfalt tango.

Cât de departe pot merge niște părinți pentru a-și căsători fiica? Cât de mare este loialitatea unui fiu pentru mama sa? Ce primează în ciclul vieții? Începutul sau sfârșitul? Cum ne raportăm la ele? Fără putință de tăgadă, textul genial al lui Levin este pentru genul umoristic ceea ce este primăvara pentru cireși, în Japonia.

Intrarea va fi liberă, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0743.215.998.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.