De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati. Volum bilingv apărut în Italia, lansat la Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vorba-cu-panait-istratiparlando-con-panait-istrati-volum-bilingv-aparut-in-italia-lansat-la-institutul-cultural-roman/

Marţi, 2 februarie 2016, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc lansarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati (Aracne, Roma 2015) de Elena Dumitru. Lucrarea va fi prezentată de Mara Chiriţescu, fondatoarea Librăriei Pavesiana, Bianca Burţa-Cernat, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”, Mugur Popovici, diplomat, şi prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2016

Publicată în 2015 la editura Aracne din Roma, la 80 de ani de la trecerea în nefiinţă a autorului Chirei Chiralina, cartea reprezintă concretizarea unei burse „Univers”, acordată de ICR pentru traducătorii profesionişti, şi reliefează aspecte mai puţin cunoscute ale producţiei publicistice istratiene, prin traducerea unei selecţii de articole şi interviuri acordate de scriitor în presa românească.

Cu o prefaţă semnată de prof. Giovanna Motta şi o postfaţă a prof. Cornel Sigmirean, acest material inedit în limba italiană este util şi din perspectivă didactică. Totodată, prin intermediul unei introduceri bine documentate şi prin conţinutul propriu-zis, îi permite publicului din Italia să descopere un personaj aparte, dar nu mai puțin reprezentativ, la nivel naţional şi internaţional, pentru viaţa culturală şi socio-politică din perioada interbelică.

Elena-Lavinia Dumitru este traducător şi cadru didactic asociat la Universitatea „Sapienza” din Roma. A susținut două doctorate, unul în Istoria Europei, la Universitatea „Sapienza”, şi unul în filologie, la Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Hungarologie. Colaborează cu catedra de Istoria Europei Orientale, a Facultăţii de Filozofie, Litere, Științe Umane și Studii Orientale, Universitatea „Sapienza” din Roma, precum şi cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş. A mai publicat volumul L’emigrazione intellettuale dall’Europa centro-orientale. Il caso di Panait Istrati (Nuova Cultura, Roma 2012) și a tradus în limba română lucrarea Storia della Romania contemporanea de Antonello Biagini (Editura Universităţii „Petru Maior”, Târgu-Mureş 2012).

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).