De ziua Franței, concert extraordinar, meserii uitate ale Parisului cu statui vivante și un grandios foc de artificii în Parcul Carol
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ziua-frantei-concert-extraordinar-meserii-uitate-ale-parisului-cu-statui-vivante-si-un-grandios-foc-de-artificii-in-parcul-carol/

Trei zile până la sărbătoarea finală a Sezonului România-Franţa: concert extraordinar, meserii uitate ale Parisului cu statui vivante şi un grandios foc de artificii îşi aşteaptă publicul în Parcul Carol şi la Expirat

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2019

Duminică, pe 14 iulie, de Ziua Franței, publicul este așteptat să participe gratuit la evenimentele care marchează închiderea Sezonului România-Franța 2019 – o experiență unică ce reunește artiști români (Delia, Vunk, Teatrul Masca, grupul de samba Barbarossa) și artiști francezi (Cali, Hyphen Hyphen), DJ (Nipple’s Delight, Romansoff, Zaltan Antinote), gastronomie franceză reinterpretată (alături de trei chefi: Nico Lontraș, Johnny Șusală, Camille Savoye) și o expoziție de pictură digitală (semnată de Miguel Chevalier).

Ziua se va încheia cu un impresionant foc de artificii realizat de compania franceză Groupe F – care a semnat coregrafia show-urilor pirotehnice pentru mai multe ediții ale Jocurilor Olimpice.

Formația de samba Barbarossa

„România, venim!”, zâmbesc cei de la trupa franceză Hyphen Hyphen – formație de muzică electro-pop care are în palmares un premiu „Victoires de la Musique” (2016), echivalentul francez al Premiilor Grammy – într-un mesaj video online pentru publicul român prin care își anunță prezența la concertul de închidere al Sezonului România-Franța 2019 din București.

Cu propunerea de a uita de clișee, ultimul eveniment organizat în cadrul Sezonului invită la redescoperirea culturii române și franceze și reunește zeci de manifestări pe parcursul unei singure zile, un maraton artistic româno-francez care are loc duminică, 14 iulie, în Parcul Carol și la Expirat, începând cu ora 11.

Aleile Parcului Carol vor aștepta publicul cu două spectacole stradale inedite. Unul dintre ele, intitulat Strigătele Parisului este organizat de Teatrul Masca, ai cărui actori se vor metamorfoza în personaje din Parisul secolului XVIII și vor reînvia atmosfera de atunci a orașului francez, cu meseriile, vorbele și farmecele sale uitate. Spectacolul se va încheia cu Imnul Republicii din Montmartre.

Formația de samba Barbarossa va inunda atmosfera cu dans și vibrație și îi va invita pe trecători să li se alăture. De la ora 18 este programat concertul extraordinar care îi aduce pe scena mare din Parcul Carol pe artiștii români Delia, Vunk și pe artiștii francezi Cali și Hyphen Hyphen. Li se alătură trei DJ: românii Nipple’s Delight și Romansoff și Zaltan Antinote, din Franța.

Experiența gastronomică franceză este disponibilă pe toată durata zilei, alături de chefii Nico Lontraș, Johnny Șusală și Camille Savoye. Publicul va putea alege și mâncare clasică – precum burgerii – din zona culinară propusă de Carrefour.

La Expirat, lucrările de pictură digitală ale artistu

Pictura digitala semnata de Michel Chevalier

lui Miguel Chevalier vor impresiona prin dimensiuni și culoare. Chevalier este considerat unul dintrepionierii artei digitale și virtuale. Folosește, încă din 1978, computerul ca mijloc de exprimare artistică și continuă să fie un deschizător de drumuri în arta contemporană.

Ziua de 14 iulie se va încheia cu un foc de artificii în coregrafia companiei franceze Groupe F, una dintre cele mai mari companii pirotehnice din lume, care a semnat show-urile pentru închiderea Jocurilor Olimpice de vară de la Barcelona (1992), ale Campionatului Mondial de Fotbal (1998), deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Atena (2004) și de la Rio (2016) sau pe cele de la inaugurarea clădirii zgârie-nori Burj Khalifa din Dubai, în 2010.

Programul complet pe ore al manifestărilordin Parcul Carol și de la Expirat

PARCUL CAROL

  1. 00 Inaugurarea manifestărilor; Deschiderea zonei gastronomice

11.00-12.00       Strigătele Parisului, spectacol de teatru stradal, Teatrul Masca

12.-16.00             Muzică de atmosferă (DJ)

16.00 – 18.00  Spectacole de samba susținute de Barbarossa; Strigătele Parisului, spectacol de teatru stradal, Teatrul Masca

18.00                  Concert extraordinar

  • Trupa Vunk
  • Cali (19.00 – 20.00)
  • Delia (20.15 – 21.05)
  • HyphenHyphen (21.20 – 22.00)

    Focuri de artificii Groupe F in Dubai

22.20                  Foc de artificii în coregrafia Groupe F

EXPIRAT

18.00   Inaugurarea manifestărilor

20.00   Deschiderea galeriei de artă în aer liber; Expoziție de pictură digitală Michel Chevalier

Accesul publicului la toate manifestările este gratuit.

Programul este propus de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

 *

Sezonul România-Franța se desfășoară în România în perioada 18 aprilie-14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței. Pentru mai multe informații: www.sezonulromaniafranta.ro

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

Foto: Sezonul România-Franța 2019 – facebook

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...