Debussy la Sala Radio, sub bagheta dirijorului american RYAN BANCROFT!
https://www.ziarulmetropolis.ro/debussy-la-sala-radio-sub-bagheta-dirijorului-american-ryan-bancroft/

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internaţional RYAN BANCROFT aduc în faţa publicului bucureştean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX şi începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

Un articol de Petre Ivan|2 decembrie 2019

În 2018, Ryan Bancroft a obținut, la doar 28 de ani, Premiului I şi Premiului Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză. 

Debussy a fost un inovator, un creator vizionar ce a revoluționat lumea muzicală. Veți asculta la Sala Radio două dintre cele mai cunoscute creații ale sale: Preludiu la după-amiaza unui faun și suita de Nocturne. Deși nu se bucura de asocierea sa cu eticheta de compozitor ”impresionist”, a creat partituri care evocă exact atmosfera surprinsă în tablourile celebrilor pictori impresioniști. O lume onirică, cețuri, umbre, senzații, stări și impresii, sonorități ”eterice”, o muzică foarte modernă în epocă este ceea ce a adus Claude Debussy în istoria muzicii.

Preludiu la după amiaza unui faun – în original L’après-midi d’un faune – este una dintre cele mai cunoscute creații ale sale, o lucrarea ce a marcat un punct de cotitură în muzică, deschizând calea compozițiilor moderne. Inspirată de poemul omonim semnat de poetul simbolist Stéphane Mallarmé, lucrarea a servit ca bază pentru coregrafia imaginată de unul dintre marii balerini din istoria dansului – Vaslav Nijinski – care a creat prima coregrafie pe baza lucrării lui Debussy și a provocat un imens scandal în epocă, din cauza unor evidente aluzii sexuale.

Suita de Nocturne a suferit nenumărate modificări. Peste 7 ani a prelucrat și a schimbat Debussy această creație a sa, compusă în paralel cu alte partituri. La fel ca Preludiu la după amiaza unui faun, Nocturnele au fost inițial inspirate de poemele unui poet simbolist francez –  Henri de Régnier – și la fel ca în toate creațiile sale, Debussy a încercat să traducă în muzică nuanțe, efecte de lumină, senzații, inspirate și de natură, dar și de picturile lui James McNeill Whistler.

În partea a doua a serii de la Sala Radio veți asculta lucrarea compozitorului austriac Alexander von Zemlinsky (1871 – 1942) Die Seejungfrau – Sirena – poem simfonic bazat pe celebra poveste a micuței sirene scrise de Hans Christian Andersen și interpretat pentru prima oară în România!

Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuțu. 

Născut la Los Angeles, RYAN BANCROFT a urmat cursurile Institutului de Arte din California unde a studiat harpă, flaut, violoncel, muzică şi dans cu specific ghanez, apoi s-a specializat în artă dirijorală la Conservatorul Regal din Scoţia. A dirijat Royal Scottish National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, RedNote (un ansamblu de muzică contemporană) şi Orchestra Naţională Daneză. Ryan Bancroft şi-a desăvârşit formarea muzicală la Nationale Master Orkestdirectie din cadrul Conservatorului din Amsterdam, precum şi la Conservatorul Regal din Haga.

În prezent dirijorul trăieşte în Olanda și concertează mult în Europa, alături de Prague Symphony Orchestra, Residentie Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra Naţională de Tineret, Orchestra Filarmonicii şi Orchestra de Cameră din Olanda. Din septembrie 2020, Ryan Bancroft a fost invitat să preia poziția de dirijor principal al Orchestrei Naționale BBC din Țara Galilor (BBC National Orchestra of Wales). 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.