Degetul apodictic
https://www.ziarulmetropolis.ro/degetul-apodictic/

TEATRU „Artists Talk”, spectacol de Gianina Cărbunariu, se joacă la ARCUB. A fost o revelaţie a acestei stagiuni. Artiştii – Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Bogdan Zamfir – sunt printre cei mai buni din ţara noastră, şi o demonstrează din nou.

Un articol de Andrei Crăciun|6 Iunie 2017

Artists Talk a fost gândit, scris și regizat de Gianina Cărbunariu. Și – cu toată implicarea echipei care l-a făcut posibil, de la actori la scenografă – Artists Talk este un spectacol de autor. El arată o viziune – coerentă, de altfel – cu privire la etica în artă.

Desigur, dilemele etice nu sunt noi. Gianina Cărbunariu a făcut însă un colaj extrem de acut din realitate. Totul pare urgent. Este de aceea unul dintre rarele spectacole din București care au ajuns până în secolul XXI.

El are la bază o documentare, iar acea documentare a arătat ipocrizia, obtuzitatea, aroganța artiștilor atât față de public, cât și față de cei pe care se înalță arta lor, căci în mileniul al III-lea arta a ajuns să graviteze, atât de des în fals, în jurul mizelor sociale.

Artists Talk este fără îndoială un bun spectacol de teatru. Are miză. Prezint însă rezerve cu privire la această viziune a degetului apodictic – care nu acceptă multe nuanțe.

Artists Talk face o demonstrație fără milă, este de aceea moralizator. Cu alte cuvinte, deși se spun adevăruri, tonul pe care aceste adevăruri sunt spuse este prea înalt. După gustul meu, firește.

Totodată, te simți ca acei copii certați de diriginte la o oră de școală generală că lipsesc de la cursuri și nu învață și generația lor oricum nu e bună de nimic. Nu e chiar așa!, ar spune atunci copiii, dacă i-ar asculta cineva, noi suntem aici, nu vorbiți cu cine trebuie!

Am plecat de la Artists Talk cu acest dublu sentiment: că am văzut un spectacol necesar, de care e mare nevoie, pentru că arta fără etică e, mai ales, o costisitoare bufonerie, și în același timp că am fost, spectator, certat la grămadă cu artiștii impostori ai zilelor noastre.

Artists Talk condamnă just injustețea. Calcă în picioare mofturile și foarte bine face. Dă cu impostorii de toți pereții și e bine că e așa. Degetul apodictic e însă inflexibil. E atât de rigid, că îți mai scapă și ție – în confortul tău mizerabil de mic-burghez – o mustrare.

Iar la această mustrare, nu am cum să tac. Ceea ce îi lipsește acestui spectacol este puțină relaxare.

Sigur, situația e gravă (când n-a fost?), totul este decisiv și pe umerii noștri atârnă trecutul și viitorul (e bine că se aduce în discuție destinul scriitoarei Irène Némirovsky), ne sufocăm de indignare, dar – știți ce? – nu am râs.

Am zâmbit, m-am crispat, m-am înfuriat. Dar nu am râs. Și nu știu cum putem să îndreptăm lumea și să îi facem de ocară pe impostori, mai ales pe cei din artă, dacă nu râdem de ei până la ultimele consecințe.

Artists Talk condamnă just injustețea. Calcă în picioare mofturile și foarte bine face. Dă cu impostorii de toți pereții și e bine că e așa. Degetul apodictic e însă inflexibil.

Foto: ARCUB

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »