Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache, postum pe Aleea Celebritatilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/dem-radulescu-george-constantin-stefan-banica-si-dinu-manolache-postum-pe-aleea-celebritatilor/

De Ziua Mondială a Teatrului, patru mari actori plecaţi dintre noi vor fi omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2016

Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti împreună cu partenerii Cocor şi Sabion vă invită duminică, 27 martie 2016, de la ora 12:00, în Piaţa Timpului, în prezenţa domnului Primar General al Municipiului Bucureşti – Ioan Răzvan Sava, la ceremonia omagială de decernare postum a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului actorilor Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache.

Decernarea se va face în prezenţa fiilor şi fiicelor celor omagiaţi: Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Ilinca Manolache şi Irina Rădulescu.

Dem Rădulescu va fi omagiat de către academician Răzvan Theodorescu, George Constantin de către Horațiu Mălăele, Ștefan Bănică de către Stela Popescu și Dinu Manolache de către Virginia Mirea.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi înmânate moştenitoriilor lor întru talent şi pasiune. Alături de ei, actriţe-soţii, actriţe-mame. Îi cunoaşteţi, îi recunoaşteţi pe toţi. Ce poate fi mai frumos decât o duminică petrecută în familie, în familia TEATRULUI”, declară George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

Mă bucur să particip la această sărbătoare a Teatrului, arătând împreună cu dumneavoastră respectul cuvenit celor patru familii de actori prezente aici, în Piața Timpului, familii al căror nume este dus mai departe cu succes de a doua generație de actori. – Daniel Stoica, acţionar Cocor.

În cadrul evenimentului, va fi înmânată câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

DEM RĂDULESCU

S-a născut în 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea şi a decedat în 17 septembrie 2000, la Câmpina. A absolvit Facultatea de Teatru în 1954, la clasa Irinei Răchiţeanu-Şirianu, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Marele actor de comedie se considera “actor de inspiraţie”, iar atunci când juca, spunea că intră într-o mare „transă”. Prezenţa numelui său pe afiş, la teatru, ducea întotdeauna către un inegalabil succes, însă, uriaşa popularitate i-au făcut-o în egală măsură filmul, televiziunea sau teatrul de revistă, cu spectacolele “Salutări de la Vasile” şi “Dai un Biban, dar face!”. Din 1955 a devenit profesor de actorie în IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, până la finalul vieţii, unde a îndrumat şi format, generaţii de actori. A fost căsătorit cu actriţa Adriana Şchiopu şi au împreună o fiică, Irina Rădulescu, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.

GEORGE CONSTANTIN

S-a născut în 3 mai 1933 şi a decedat în 30 aprilie 1994. George Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1956, la clasa lui Nicolae Bălţăţeanu, făcând parte din promoţia de aur, alături de: Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu, Eliza Plopeanu. Şi, aşa cum spunea, a învăţat meserie “şlefuindu-se” pe lângă nume mari din teatrul românesc: Aura Buzescu, Gh. Storin, Ion Finteşteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Numea rolurile, “vieţi care i s-au dat” faţă de care se simţeaAleea Celebritatilor responsabil, şi după mulţi ani de teatru, când i s-a cerut un curriculum vitae, a numărat personajele: „50 la Teatrul «Nottara», 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la radio”. Amintim în teatru cele trei roluri din dramaturgia shakespeariană magistral interpretate de George Constantin: Prospero în regia lui Liviu Ciulei, Regele Lear înregia lui Radu Penciulescu la Teatrul Naţional Bucureşti şi Timon din Atena în regia lui Dinu Cernescu la Teatrul Nottara, iar în film rolul procurorului din ,,Reconstituirea” regizat de Lucian Pintilie. În realitate erau mult mai multe, iar rigoarea cu care se autocenzura e dovedită şi de faptul că, dintr-o filmografie de 50 de roluri, pomenea doar de vreo patru. A fost căsătorit şi are un fiu, Mihai Constantin, actor al Teatrului Bulandra și al Teatrului Naţional din Bucureşti.

ȘTEFAN BĂNICĂ

S-a născut în 11 noiembrie 1933, la Călăraşi, şi a decedat în 26 mai 1995. Tatăl său l-a vrut avocat, dar, după o imprimare la Radio, actorul Radu Beligan l-a urcat într-un taxi, ducându-l să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955, la clasa maestrului Finţi. După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, jucând alături de: Gina Patrichi, Dana Comnea, Mihai Pălădescu, Matei Alexandru. Din 1960 revine în Bucureşti angajându-se la Teatrul Giuleşti, apoi la Teatrul Bulandra. La Teatrul Giulești a făcut roluri de referință în spectacolele „Omul care a văzut moartea”, „Nunta lui Figaro” și „…escu”. Printre cele mai importante roluri jucate pe scena Teatrului Bulandra amintim: Iordache în „D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie, Pristanda în „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Trinculo în „Furtuna” de Shakespeare, regia Liviu Ciulei. În paralel cu rolurile interpretate în teatru și în film, a jucat și în spectacole de revistă și divertisment de televiziune, formând un celebru cuplu artistic cu Stela Popescu, care a făcut istorie pe micul ecran. Muzica vine în completarea personalității complexe a lui Ștefan Bănică, lansând adevarate șlagare ale vremii, cum ar fi „Vă rog să-mi acordați”, „Gioconda se mărită” etc. A fost căsătorit şi a avut doi băieți. Unul dintre fii i-a urmat cariera: Ştefan Bănică Jr, actor al Teatrului Bulandra şi, în prezent, al Teatrului de Comedie din Bucureşti, muzician, vedetă de film şi televiziune.

DINU MANOLACHE

S-a născut la 13 mai 1955, şi a încetat din viaţă în 3 septembrie 1998, la numai 43 de ani. Dinu Manolache a absolvit Institutul de Artă teatrală şi Cinematografică în 1980, la clasa Octavian Cotescu. A devenit cunoscut după rolul din filmul “Fata morgana”, în regia lui Elefterie Voiculescu, unde a avut-o ca parteneră pe frumoasa actriţă Diana Lupescu. Pe lângă activitatea pedagogică de la IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a fost asistentul lui Mircea Albulescu, a debutat şi a jucat pe scena Teatrul Mic din Bucureşti, până la sfârşitul vieţii. A fost căsătorit cu actriţa Rodica Negrea şi împreună au avut o fiică, Ilinca Manolache, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.

Vă aşteptăm duminică, 27 martie 2016, ora 12:00, în Piaţa Timpului (str. Bărăţiei intersecţie cu B-dul I.C. Brătianu) pentru a ne fi alături la decernarea postum a celor patru stele ce poartă numele Ştefan Bănică, George Constantin, Dinu Manolache şi Dem Rădulescu.

Foto: Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică , Dinu Manolache, Aleea Celebritatilor – cinemagia.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.