Denzel Washington şi Keira Knightley, în filmele de la TIFF Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/denzel-washington-si-keira-knightley-in-filmele-de-la-tiff-sibiu/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 şi 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri şi alte surprize.

Un articol de Corina Vladov|16 mai 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 și 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecții speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri și alte surprize.

Piața Mare din Sibiu rămâne centrul festivalului, unde peste 2.000 de spectatori vor putea urmări proiecțiile-eveniment programate în fiecare seară.

„Zborul“/ „Flight“ (r. Robert Zemeckis), cu Denzel Washington în rolul principal, film nominalizat la două premii Oscar, și „Atlasul norilor“/ „Cloud Atlas“ (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski), blockbuster produs de regizorii lui „The Matrix“ și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – sunt două dintre filmele care vor fi proiectate în Piața Mare, la TIFF Sibiu.

Un alt titlu de Oscar, „Anna Karenina“ (r. Joe Wright), cu Keira Knightley și Jude Law în distribuție, va face deliciul audienței din Piața Mare. Pelicula a câștigat premiul Academiei Americane de Film și premiul BAFTA pentru costume și a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii. Ecranizarea romanului cu același nume al scriitorului rus Lev Tolstoi este deținătoarea a 14 premii internaționale și a 30 de nominalizări la diferite alte trofee.

Comedia clasică a lui Caranfil

TIFF se conformează conceptului „SMART“ sub care se desfășoară întreaga activitate culturală a Sibiului în 2013, concept care promovează deschiderea culturală a tinerilor, studenţi şi viitori studenţi, ca o componentă definitorie a identităţii oraşului.

În acest context, studenții și cinefilii pasionați vor fi invitați să revadă două pelicule majore ale cinematografiei universale și naționale: capodopera lui Alfred Hitchcock „Păsările“ / „The Birds“, care împlinește 50 de ani, difuzată pe marele ecran în premieră la Sibiu și „E pericoloso sporgersi“, comedia deja clasică a lui Nae Caranfil, ajunsă la a 20-a aniversare. La proiecția din Piața Mare vor fi prezenți și membrii echipei filmului lui Nae Caranfil.

Numele unuia dintre cei mai influenți și mai fascinanți cineaști din istorie va reveni în atenția spectatorilor prin filmul lui Sacha Gervasi, „Hitchcock“, cu Anthony Hopkins (foto), Helen Mirren și Scarlett Johansson pe afiș.

Proiecţii în aer liber

TIFF Sibiu rămâne, și anul acesta, un festival de film dedicat celor șapte arte și aduce publicului o serie de producții valoroase, care explorează lumea muzicii și a dansului, precum și ecranizări ale unor romane de succes. În buna tradiție a festivalului, unele proiecții vor avea loc în aer liber.

Cinefilii se vor delecta cu filme de artă la proiecțiile programate, în timpul zilei, la Teatrul Gong și Centrul Cultural Habitus. Music Pub va deveni destinația celor interesați de muzică și de interferența acesteia cu cinema-ul, în timp ce Piața Mare rămâne inima festivalului.

Mai multe detalii despre program, detalii despre filme, precum şi o galerie foto de la edițiile anterioare puteţi găsi pe site-ul www.tiffsibiu.ro.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.