Denzel Washington şi Keira Knightley, în filmele de la TIFF Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/denzel-washington-si-keira-knightley-in-filmele-de-la-tiff-sibiu/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 şi 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri şi alte surprize.

Un articol de Corina Vladov|16 mai 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 și 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecții speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri și alte surprize.

Piața Mare din Sibiu rămâne centrul festivalului, unde peste 2.000 de spectatori vor putea urmări proiecțiile-eveniment programate în fiecare seară.

„Zborul“/ „Flight“ (r. Robert Zemeckis), cu Denzel Washington în rolul principal, film nominalizat la două premii Oscar, și „Atlasul norilor“/ „Cloud Atlas“ (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski), blockbuster produs de regizorii lui „The Matrix“ și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – sunt două dintre filmele care vor fi proiectate în Piața Mare, la TIFF Sibiu.

Un alt titlu de Oscar, „Anna Karenina“ (r. Joe Wright), cu Keira Knightley și Jude Law în distribuție, va face deliciul audienței din Piața Mare. Pelicula a câștigat premiul Academiei Americane de Film și premiul BAFTA pentru costume și a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii. Ecranizarea romanului cu același nume al scriitorului rus Lev Tolstoi este deținătoarea a 14 premii internaționale și a 30 de nominalizări la diferite alte trofee.

Comedia clasică a lui Caranfil

TIFF se conformează conceptului „SMART“ sub care se desfășoară întreaga activitate culturală a Sibiului în 2013, concept care promovează deschiderea culturală a tinerilor, studenţi şi viitori studenţi, ca o componentă definitorie a identităţii oraşului.

În acest context, studenții și cinefilii pasionați vor fi invitați să revadă două pelicule majore ale cinematografiei universale și naționale: capodopera lui Alfred Hitchcock „Păsările“ / „The Birds“, care împlinește 50 de ani, difuzată pe marele ecran în premieră la Sibiu și „E pericoloso sporgersi“, comedia deja clasică a lui Nae Caranfil, ajunsă la a 20-a aniversare. La proiecția din Piața Mare vor fi prezenți și membrii echipei filmului lui Nae Caranfil.

Numele unuia dintre cei mai influenți și mai fascinanți cineaști din istorie va reveni în atenția spectatorilor prin filmul lui Sacha Gervasi, „Hitchcock“, cu Anthony Hopkins (foto), Helen Mirren și Scarlett Johansson pe afiș.

Proiecţii în aer liber

TIFF Sibiu rămâne, și anul acesta, un festival de film dedicat celor șapte arte și aduce publicului o serie de producții valoroase, care explorează lumea muzicii și a dansului, precum și ecranizări ale unor romane de succes. În buna tradiție a festivalului, unele proiecții vor avea loc în aer liber.

Cinefilii se vor delecta cu filme de artă la proiecțiile programate, în timpul zilei, la Teatrul Gong și Centrul Cultural Habitus. Music Pub va deveni destinația celor interesați de muzică și de interferența acesteia cu cinema-ul, în timp ce Piața Mare rămâne inima festivalului.

Mai multe detalii despre program, detalii despre filme, precum şi o galerie foto de la edițiile anterioare puteţi găsi pe site-ul www.tiffsibiu.ro.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.

09
/12
/16

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor producții precum "Robocop" (1987) sau "Basic Instinct" (1992), va fi președintele juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 9-19 februarie 2017). Verhoeven îi urmează în fruntea juriului Berlinalei actriței Meryl Streep.