Deschisă acum – expoziția online Resilience Test: Vlatka Horvat
https://www.ziarulmetropolis.ro/deschisa-acum-expozitia-online-resilience-test-vlatka-horvat/

Gaep prezintă Resilience Test: Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august 2020), a doua dintr-o serie de trei expoziţii online ce explorează limitele corpului, vulnerabilitatea şi rezistenţa lui, prin selecţii de lucrări de Marilena Preda Sânc, Vlatka Horvat şi Ištvan Išt Huzjan.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2020

La fel ca expoziția inaugurală Resilience Test: Marilena Preda Sânc, noua prezentare online se desfășoară într-un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Viewing Room, care le permite vizitatorilor să descopere atât lucrările de artă, cât și o punere a lor în context prin intermediul textelor curatorului și al explicațiilor oferite chiar de artiști.

Fie că lucrează cu sculptură, instalație, performance, fotografie sau colaj, Vlatka Horvat face adesea gesturi de rearanjare și recompunere a spațiului, precum și a relațiilor spațiale și sociale pe care acesta le presupune. Este interesată în mod special de relația precară dintre corp, obiecte, materiale și spațiul construit, iar în centrul proiectelor ei se află chestiunea prezenței, o explorare a dinamicii complexe dintre subiect și context și un interes manifest față de posibilitățile și problematica ocupării și negocierii spațiului – spațiul social, fizic sau psihologic.

Resilience Test: Vlatka Horvat reunește lucrări în patru medii diferite: fotografie, performance, obiect sculptural și colaj. Dacă fotografiile din seria Monuments imaginează o parte a corpului uman, mâna, ca monument, creând o tensiune între efemeritatea acestuia și trăinicia monumentelor obișnuite, Unhinged, un performance cu durata de șase ore, în centrul căruia se află un performer feminin solitar și o ușă ce a fost scoasă din țâțâni, contopește corpul și obiectul într-o singură unitate. Lucrarea recentă Balance Beam #0320, prezentată în această perioadă și în expoziția de grup … of bread, wine, cars, security and peace, de la Kunsthalle Wien, dă o formă sculpturală stării de echilibru fragil, de balans între stabilitate și o potențială cădere. Iar în seria de colaje Hybrids, corpul și diverse elemente ale lumii fizice sunt propuse ca locuri de fragmentare, prăbușire și eșec, dar sunt și reimaginate ca spații de refacere, posibilitate și joc.

Pentru Vlatka Horvat, un punct central al practicii artistice este investigarea relației dintre corp și spațiu, în sensul de a-l defini pe cel din urmă prin potențialul lui social și politic. Lucrările ei înscenează relații delicate și antagonice între corp, mediul construit și diverse obiecte găsite, printr-un proces de reconfigurare a spațiului, precum și a posibilităților și implicațiilor sale sociale.” – Tevž Logar, curatorul expoziției

 

Scurtă biografie

Vlatka Horvat (n. 1974) lucrează cu o varietate de medii, de la sculptură, instalație și desen, la performance, fotografie și scriere. Lucrările ei sunt prezentate la nivel internațional în diverse contexte – în muzee și galerii, la festivaluri de teatru și dans și în spații publice. Printre expozițiile recente se numără cele desfășurate la: Pavilionul Croației la cea 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură, Museums Sheffield, galeria Renata Fabbri (Milano), Gaep (ex-Eastwards Prospectus, București), Muzeul de Artă Contemporană Zagreb, Bard Center for Curatorial Studies (NY), Wilfried Lentz Gallery (Rotterdam), CAPRI (Düsseldorf). Performance-urile ei au fost comisionate de organizații din toată lumea, printre care HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT – London International Festival of Theatre (Londra), PACT Zollverein (Essen), Tanzquartier Wien (Viena), Outpost for Contemporary Art (Los Angeles). Născută în fosta Iugoslavie, s-a mutat în Statele Unite ale Americii în adolescență. După 20 de ani petrecuți în SUA, trăiește în prezent la Londra, unde predă la Central St Martins, University of the Arts London.

Seria de expoziții online Resilience Test 

Primele expoziții online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, îi au ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artiști din generații și din spații geografice diferite, ale căror practici sunt conectate prin interesul față de reziliența corpului. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020 și are ca parteneri Ambasada Republicii Slovenia la București și Ambasada Republicii Croația în România.

Credite imagini

1. Vlatka Horvat, Monuments, 2018, dintr-o serie de 16 printuri Giclée pe hârtie Hahnemühle Photo Rag, fiecare 25 x 20 cm; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

2. Vlatka Horvat, Balance Beam #0320, 2020, scaune de lemn, bârne de lemn, diverse obiecte; dimensiuni variabile; prin amabilitatea artistei

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.