Descoperă-ţi creativitatea cu Will Gompertz: Gîndeşte ca un artist!
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-ti-creativitatea-cu-will-gompertz-gindeste-ca-un-artist/

Începînd cu această săptămînă, în librăriile din toată ţara şi pe  www.polirom.ro a apărut un nou volum semnat de celebrul Will Gompertz, arts editor BBC, ,,Gîndeşte ca un artist”. Învaţă cu van Gogh, Picasso sau Andy Warhol cum să fii creativ în orice domeniu, publicat de Editura Polirom, în traducerea Luciei Popovici.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2016

Will Gompertz este autorul bestsellerului O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştii despre ultimii 150 de ani (Polirom, 2014).

„Creativitatea e un subiect fierbinte. Este un subiect care trezeşte interesul politicienilor, profesorilor şi înţelepţilor din lumea întreagă. Aceştia spun că e extrem de importantă. Că va fi esenţială pentru viitoarea noastră prosperitate. Toate bune şi frumoase. Dar ce este, mai exact, creativitatea şi cum funcţionează?

Şi de ce unor oameni pare să le fie uşor să vină cu idei geniale, noi, iar altora nu? Este pur şi simplu vorba despre anumite «tipuri creative» care sînt programate diferit sau are mai curînd de-a face cu comportamentul şi atitudinea?” (Will Gompertz)

Cum reuşesc unii să vină mereu cu idei noi? Şi cum fac ca ideile lor să fie apreciate? Ca arts editor la BBC, Will Gompertz a studiat şi intervievat de-a lungul anilor unii dintre cei mai originali artişti ai lumii. În opinia sa, există cîteva calităţi pe care le au toţi oamenii de succes, indiferent dacă sînt scriitori sau regizori, matematicieni sau filosofi. Iar creativitatea este una dintre ele.

Analizînd sursele de inspiraţie şi modul de lucru al marilor artişti mai vechi sau mai noi, de la Vermeer şi Michelangelo pînă la Marcel Duchamp şi Andy Warhol, Will Gompertz te învaţă să gîndeşti creativ. Sfaturile sale te vor ajuta să-ţi valorifici talentul şi să-ţi descoperi noi resurse, oricare ar fi domeniul tău de activitate.

Din cuprins:

Artiştii sînt întreprinzători (Andy Warhol, Vincent van Gogh, Theaster Gates) • Artiştii nu dau greş (Bridget Riley, Roy Lichtenstein, David Ogilvy) • Artiştii sînt serios de curioşi (Marina Abramović, Gilbert & George, Caravaggio) • Artiştii fură (Picasso) • Artiştii sînt sceptici (J.J. Abrams, Piero della Francesca) • Artiştii au un punct de vedere (Peter Doig, Rembrandt, Kerry James Marshall) • Artiştii sînt curajoşi (Michelangelo, Ai Weiwei) • Artiştii fac pauză de gîndire (David Hockney, Marcel Duchamp)

Will Gompertz este arts editor la BBC şi a fost director la Tate Gallery timp de şapte ani. Este interesat în mod special de arta modernă şi a scris despre artă pentru The Times, The Guardian şi BBC. În 2009 a scris un one-man comedy show despre arta modernă care s-a jucat cu casa închisă la Festivalul de la Edinburgh. A fost votat unul dintre cei 50 de gînditori creativi de top de către revista Creativity din New York. La Editura Polirom a mai publicat bestsellerul O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştii despre ultimii 150 de ani (2014)

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.