“Desde Allá”, de Lorenzo Vigas, a câştigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/desde-alla-de-lorenzo-vigas-a-castigat-leul-de-aur-la-festivalul-de-la-venetia-2015/

Coproducţia Venezuela – Mexic “Desde Allá/ From Afar”, debutul regizoral al lui Lorenzo Vigas, a câştigat premiul Leul de Aur la cea de-a 72-a gală a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care a avut loc aseară.

Un articol de Liliana Matei|13 Septembrie 2015

Prima producţie venezueleană care a participat în competiţia festivalului, “Desde Allá/ From Afar“, a fost desemnată cel mai bun film dintre cele 21 de pelicule selectate anul acesta. Festivalul de Film de la Veneţia s-a desfăşurat în perioada 2 – 12 septembrie, la hotelul Lido, fiind coordonat de regizorul Alberto Barbera.

Filmul spune povestea unui bărbat ajuns la vârsta a doua, care plăteşte tineri pentru a-i ţine companie. Într-o zi, cunoaşte un delincvent în vârstă de 18 ani, interpretat de Luis Silva, iar acest moment influenţează existenţa amândurora. Rolul principal în această producţie coprodusă de scenaristul Guillermo Arriaga este jucat de Alfredo Castro.

Trofeul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Pablo Trapero, pentru drama “El Clan/ The Clan” (Argentina/ Spania), inspirată din viaţa oraşului Buenos Aires, unde o familie îşi răpeşte şi ucide vecinii. Regizorul argentinian a mai câştigat două premii speciale la Festivalul de la Veneţia, în 1999, pentru debutul “Mundo grúa/ Crane World”, iar în 2004 a participat cu filmul “Familia rodante/ Rolling Family”. În anul 2002, el a făcut parte din juriul competiţiei.

Marele premiu al juriului Mostrei i-a revenit filmului american “Anomalisa”, primul lungmetraj de animaţie al lui Charlie Kaufman, coregizat de Duke Johnson.

Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordat Valeriei Golino, pentru rolul din “Per Amor Vostro” (Italia), de Giuseppe Gaudino.

Trofeul “Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun tânăr actor a mers la Abraham Attah, pentru rolul din filmul “Beasts Of Nation” (SUA), de Cary Joji Fukunaga.

Christian Vincent a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, cu povestea “L’Hermine”, pe care a şi regizat-o, iar premiul special al juriului a fost acordat filmului “Abluka (Frenzy)”, de Emin Alper, o coproducţie Turcia/ Franţa/ Qatar.

Premiul “Luigi De Laurentiis” – Leone del Futuro (pentru film de debut) a fost acordat de un juriu condus de Saverio Costanzo şi format din Charles Burnett, Roger Garcia, Natacha Laurent şi Daniela Michel lungmetrajului “The Childhood of a Leader” (Marea Britanie/ Ungaria), de Brady Corbet, care a primit şi suma de 100.000 de dolari din partea Filmauro di Aurelio e Luigi De Laurentiis, pentru regizor şi producător.

În ceea ce priveşte secţiunea Orizzonti, juriul format din Anita Caprioli, Fruit Chan, Alix Delaporte şi Paz Vega şi prezidat de Jonathan Demme a decis ca premiul pentru cel mai bun film să meargă la “Free In Deed” (SUA/ Noua Zeelandă), de Jake Mahaffy, în timp ce trofeul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Brady Corbet, pentru “The Childhood of a Leader”.

Premiul special al juriului secţiunii Orizzonti a fost acordat filmului “Boi Neon/ Neon Bull” (Brazilia/ Uruguay/ Olanda), de Gabriel Mascaro. Cel mai bun actor al secţiunii a fost desemnat Dominique Lebornein, pentru rolul din “Tempête” (Franţa), de Samuel Collardey, iar cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat “Belladona” (Croaţia), de Dubravka Turic.

Nominalizarea pentru cel mai bun scurtmetraj pe care o face Festivalul de la Veneţia pentru ediţia de anul acesta a European Film Awards este “E.T.E.R.N.I.T.” (Franţa), de Giovanni Aloi.

Premiul pentru cel mai bun documentar din cadrul secţiunii Venezia Classici a ajuns la “The 1000 Eyes of Dr. Maddin” (Franţa), de Yves Montmayeur.

De asemenea, regizorul francez Bertrand Tavernier a fost recompensat în acest an cu un Leu de Aur pentru întreaga carieră, premiul Jaeger-LeCoultre Glory i-a revenit lui Brian De Palma, iar premiul pentru talent vizionar (Persol Tribute Visionary Talent) i-a fost atribuit lui Jonathan Demme, anunță Mediafax.

 

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

04
/12
/18

ANALIZĂ Deși doar câteva își găsesc loc în sălile de cinema, în distribuții limitate care adună cel mult două mii de spectatori, documentarele românești merită o mai mare atenție. Este un cinema interesat în special de personaje carismatice, cu vieți ieșite din comun, și mai puțin de realități sociale sau politice.

03
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC „I.L.Caragiale”, va debuta pe 4 decembrie, ora 19:00, Sala Atelier din cadrul UNATC. Intrarea este gratuită.

Page 1 of 22412345...102030...Last »