“Desde Allá”, de Lorenzo Vigas, a câştigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/desde-alla-de-lorenzo-vigas-a-castigat-leul-de-aur-la-festivalul-de-la-venetia-2015/

Coproducţia Venezuela – Mexic “Desde Allá/ From Afar”, debutul regizoral al lui Lorenzo Vigas, a câştigat premiul Leul de Aur la cea de-a 72-a gală a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care a avut loc aseară.

Un articol de Liliana Matei|13 Septembrie 2015

Prima producţie venezueleană care a participat în competiţia festivalului, “Desde Allá/ From Afar“, a fost desemnată cel mai bun film dintre cele 21 de pelicule selectate anul acesta. Festivalul de Film de la Veneţia s-a desfăşurat în perioada 2 – 12 septembrie, la hotelul Lido, fiind coordonat de regizorul Alberto Barbera.

Filmul spune povestea unui bărbat ajuns la vârsta a doua, care plăteşte tineri pentru a-i ţine companie. Într-o zi, cunoaşte un delincvent în vârstă de 18 ani, interpretat de Luis Silva, iar acest moment influenţează existenţa amândurora. Rolul principal în această producţie coprodusă de scenaristul Guillermo Arriaga este jucat de Alfredo Castro.

Trofeul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Pablo Trapero, pentru drama “El Clan/ The Clan” (Argentina/ Spania), inspirată din viaţa oraşului Buenos Aires, unde o familie îşi răpeşte şi ucide vecinii. Regizorul argentinian a mai câştigat două premii speciale la Festivalul de la Veneţia, în 1999, pentru debutul “Mundo grúa/ Crane World”, iar în 2004 a participat cu filmul “Familia rodante/ Rolling Family”. În anul 2002, el a făcut parte din juriul competiţiei.

Marele premiu al juriului Mostrei i-a revenit filmului american “Anomalisa”, primul lungmetraj de animaţie al lui Charlie Kaufman, coregizat de Duke Johnson.

Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordat Valeriei Golino, pentru rolul din “Per Amor Vostro” (Italia), de Giuseppe Gaudino.

Trofeul “Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun tânăr actor a mers la Abraham Attah, pentru rolul din filmul “Beasts Of Nation” (SUA), de Cary Joji Fukunaga.

Christian Vincent a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, cu povestea “L’Hermine”, pe care a şi regizat-o, iar premiul special al juriului a fost acordat filmului “Abluka (Frenzy)”, de Emin Alper, o coproducţie Turcia/ Franţa/ Qatar.

Premiul “Luigi De Laurentiis” – Leone del Futuro (pentru film de debut) a fost acordat de un juriu condus de Saverio Costanzo şi format din Charles Burnett, Roger Garcia, Natacha Laurent şi Daniela Michel lungmetrajului “The Childhood of a Leader” (Marea Britanie/ Ungaria), de Brady Corbet, care a primit şi suma de 100.000 de dolari din partea Filmauro di Aurelio e Luigi De Laurentiis, pentru regizor şi producător.

În ceea ce priveşte secţiunea Orizzonti, juriul format din Anita Caprioli, Fruit Chan, Alix Delaporte şi Paz Vega şi prezidat de Jonathan Demme a decis ca premiul pentru cel mai bun film să meargă la “Free In Deed” (SUA/ Noua Zeelandă), de Jake Mahaffy, în timp ce trofeul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Brady Corbet, pentru “The Childhood of a Leader”.

Premiul special al juriului secţiunii Orizzonti a fost acordat filmului “Boi Neon/ Neon Bull” (Brazilia/ Uruguay/ Olanda), de Gabriel Mascaro. Cel mai bun actor al secţiunii a fost desemnat Dominique Lebornein, pentru rolul din “Tempête” (Franţa), de Samuel Collardey, iar cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat “Belladona” (Croaţia), de Dubravka Turic.

Nominalizarea pentru cel mai bun scurtmetraj pe care o face Festivalul de la Veneţia pentru ediţia de anul acesta a European Film Awards este “E.T.E.R.N.I.T.” (Franţa), de Giovanni Aloi.

Premiul pentru cel mai bun documentar din cadrul secţiunii Venezia Classici a ajuns la “The 1000 Eyes of Dr. Maddin” (Franţa), de Yves Montmayeur.

De asemenea, regizorul francez Bertrand Tavernier a fost recompensat în acest an cu un Leu de Aur pentru întreaga carieră, premiul Jaeger-LeCoultre Glory i-a revenit lui Brian De Palma, iar premiul pentru talent vizionar (Persol Tribute Visionary Talent) i-a fost atribuit lui Jonathan Demme, anunță Mediafax.

 

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

13
/03
/19

Documentarul McQueen, un portret fascinant al vizionarului designer britanic, și cineconcertul The Inferno Unseen, care îmbină spectaculos muzica electronică cu imagini până acum nevăzute din arhiva celebrului film neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, Inferno (1964), sunt primele titluri anunţate în selecţia Bucharest Fashion Film Festival, ce va avea loc între 11 și 14 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Teatrul Odeon, Promenada și Fix | Botanical Bar.

12
/03
/19

PREVIEW Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania începe vineri la București. Așa că v-am propus un scurt ghid cu cele mai promițătoare proiecții, care să vă ajute la orientarea printr-un program extrem bogat, cu zeci de filme proiectate pe parcursul a zece zile.

Page 1 of 23112345...102030...Last »