„Desde Allá”, de Lorenzo Vigas, a câştigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/desde-alla-de-lorenzo-vigas-a-castigat-leul-de-aur-la-festivalul-de-la-venetia-2015/

Coproducţia Venezuela – Mexic „Desde Allá/ From Afar”, debutul regizoral al lui Lorenzo Vigas, a câştigat premiul Leul de Aur la cea de-a 72-a gală a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care a avut loc aseară.

Un articol de Liliana Matei|13 septembrie 2015

Prima producţie venezueleană care a participat în competiţia festivalului, „Desde Allá/ From Afar„, a fost desemnată cel mai bun film dintre cele 21 de pelicule selectate anul acesta. Festivalul de Film de la Veneţia s-a desfăşurat în perioada 2 – 12 septembrie, la hotelul Lido, fiind coordonat de regizorul Alberto Barbera.

Filmul spune povestea unui bărbat ajuns la vârsta a doua, care plăteşte tineri pentru a-i ţine companie. Într-o zi, cunoaşte un delincvent în vârstă de 18 ani, interpretat de Luis Silva, iar acest moment influenţează existenţa amândurora. Rolul principal în această producţie coprodusă de scenaristul Guillermo Arriaga este jucat de Alfredo Castro.

Trofeul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Pablo Trapero, pentru drama „El Clan/ The Clan” (Argentina/ Spania), inspirată din viaţa oraşului Buenos Aires, unde o familie îşi răpeşte şi ucide vecinii. Regizorul argentinian a mai câştigat două premii speciale la Festivalul de la Veneţia, în 1999, pentru debutul „Mundo grúa/ Crane World”, iar în 2004 a participat cu filmul „Familia rodante/ Rolling Family”. În anul 2002, el a făcut parte din juriul competiţiei.

Marele premiu al juriului Mostrei i-a revenit filmului american „Anomalisa”, primul lungmetraj de animaţie al lui Charlie Kaufman, coregizat de Duke Johnson.

Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordat Valeriei Golino, pentru rolul din „Per Amor Vostro” (Italia), de Giuseppe Gaudino.

Trofeul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun tânăr actor a mers la Abraham Attah, pentru rolul din filmul „Beasts Of Nation” (SUA), de Cary Joji Fukunaga.

Christian Vincent a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, cu povestea „L’Hermine”, pe care a şi regizat-o, iar premiul special al juriului a fost acordat filmului „Abluka (Frenzy)”, de Emin Alper, o coproducţie Turcia/ Franţa/ Qatar.

Premiul „Luigi De Laurentiis” – Leone del Futuro (pentru film de debut) a fost acordat de un juriu condus de Saverio Costanzo şi format din Charles Burnett, Roger Garcia, Natacha Laurent şi Daniela Michel lungmetrajului „The Childhood of a Leader” (Marea Britanie/ Ungaria), de Brady Corbet, care a primit şi suma de 100.000 de dolari din partea Filmauro di Aurelio e Luigi De Laurentiis, pentru regizor şi producător.

În ceea ce priveşte secţiunea Orizzonti, juriul format din Anita Caprioli, Fruit Chan, Alix Delaporte şi Paz Vega şi prezidat de Jonathan Demme a decis ca premiul pentru cel mai bun film să meargă la „Free In Deed” (SUA/ Noua Zeelandă), de Jake Mahaffy, în timp ce trofeul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Brady Corbet, pentru „The Childhood of a Leader”.

Premiul special al juriului secţiunii Orizzonti a fost acordat filmului „Boi Neon/ Neon Bull” (Brazilia/ Uruguay/ Olanda), de Gabriel Mascaro. Cel mai bun actor al secţiunii a fost desemnat Dominique Lebornein, pentru rolul din „Tempête” (Franţa), de Samuel Collardey, iar cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat „Belladona” (Croaţia), de Dubravka Turic.

Nominalizarea pentru cel mai bun scurtmetraj pe care o face Festivalul de la Veneţia pentru ediţia de anul acesta a European Film Awards este „E.T.E.R.N.I.T.” (Franţa), de Giovanni Aloi.

Premiul pentru cel mai bun documentar din cadrul secţiunii Venezia Classici a ajuns la „The 1000 Eyes of Dr. Maddin” (Franţa), de Yves Montmayeur.

De asemenea, regizorul francez Bertrand Tavernier a fost recompensat în acest an cu un Leu de Aur pentru întreaga carieră, premiul Jaeger-LeCoultre Glory i-a revenit lui Brian De Palma, iar premiul pentru talent vizionar (Persol Tribute Visionary Talent) i-a fost atribuit lui Jonathan Demme, anunță Mediafax.

 

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.