Desen | Marius Leonte, la galeria PleshooContemporary
https://www.ziarulmetropolis.ro/desen-marius-leonte-la-galeria-pleshoocontemporary/

Miercuri, 17 decembrie, de la ora 20,00, Instalart prezintă desenele lui Marius Leonte la galeria PleshooContemporary. Desen | Marius Leonte încheie seria de evenimente generate în acest an la galeria PleshooContemporary şi anunţă expoziţia de sculptură a artistului, ce va fi lansată în mai 2015.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Marius Leonte este sculptor, însă îi place să spună despre el că este artist vizual. Unul dintre cei mai activi artiști-antreprenori din piața românească, el a inițiat, organizat și produs patru simpozioane de sculptură, implicând în proiectele sale artiști importanți ai generației din care face parte. Acest efort s-a materializat în Parcurile de sculptură finanțate de brand-ul Tuborg în București, Constanța și Timișoara.

“În anii 2000 (când nu am mai fost copii), în timp ce lucram – în condițiile în care sculptura, producția de artă în general, erau ignorate complet – am observat cu câtă inconștiență trece omul pe lângă cea mai valoroasă producție. ARTA. M-am simțit capabil să intervin și cu abilitate să conving atât sponsorul, cât și artistul , să punem umărul și să producem ARTĂ.”

În prezent, Marius Leonte este fondatorul și președintele Instalart, asociație culturală ce își propune să promoveze artele tridimensionale (sculptură, design de produs, land art).

Galeria PleshooContemporary și-a început activitatea pe 16 iulie 2014 impunând un program expozițional săptămânal. Între artiștii expuși până la finele anului se numară Paul Hitter, Dragoș Bojin, Mircea Dragomirescu, Marina Obradovic, Alexandra Dragomir și Bogdan Andronic.

“Arătările” eclozează, se metamorfozează și parcă respiră greu prin porii ruginei. Se pregătesc să activeze spațiul cu o stranietate de faună jurasică. Înmugurește câte o lăbuță, o fesă, un apendix. Formațiunile feruginoase „sulițate” de Leonte trimit imaginar la insecte în metamorfoză de cocon, la carcase de fructe și tuberculi ori carcase chitinoase. Pot fi asociate oricând și cu organe prelevate sau cu niște stupi de viespi sălbatice.” – Reli Mocanu

“Tăcute, masive, cu un puls aleatoriu (de aceea interesant), ele (nr: sculpturile) dezvăluie virtuozitatea, spectacolul și, aș zice, inconfortul fericit chiar, caracteristice unei piese de jazz.” – Oana Tănase

“Sculptura lui Marius Leonte poartă, în contorsiunile și echilibristica ei uneori funambulescă, încrederea în fermitatea ultimă a unei verticalități păstrate cu greu, la fel ca și accesibilitatea fundamentală a lucrurilor lumii, oricît de absconse, dure, țepoase sau tăioase ar fi ele. Aceste certitudini de ultim nivel sînt, la suprafață, mereu și violent contrazise de torturile prin care se menține verticala, de numeroasele rupturi și spărturi ce dezgolesc vulnerabilitatea formelor durabile, aparent stabile. Sculptura sa e lucrătura neîncetată a dubiului în materia perenului.” – Erwin Kessler

Foto: Desen | Marius Leonte – PleshooContemporary

 

 

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.