„Despre elocința în limba vulgară” de Dante Alighieri, în „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-elocinta-in-limba-vulgara-de-dante-alighieri-in-biblioteca-medievala-a-editurii-polirom/

Editura Polirom anunţă apariţia unui volum-eveniment în cadrul prestigioasei colecţii „Biblioteca Medievală”: „Despre elocinţa în limba vulgară” de Dante Alighieri, ediţie bilingvă, traducere de Delia Breza; comentarii de Delia Breza, Anca Meiroşu şi Alexander Baumgarten; introducere de Alessandro Raffi.

Un articol de Liliana Matei|14 aprilie 2022

„Tratatul lui Dante Alighieri, Despre elocința în limba vulgară, este una din aparițiile cele mai strălucitoare ale colecției, prin prestigiul acestui text care anunță modernitatea culturii poetice italiene”, spune Alexander Baumgarten, coordonator „Biblioteca Medievală”.

Despre elocința în limba vulgară pledează pentru demnitatea și noblețea rostirii poetice în general în limbile vernaculare ale Europei medievale și în particular în limba italiană. Reunind o cultură juridică, filosofică, teologică și istorică, Dante își orientează sursele și propria originalitate spre o poetică a limbii italiene, în diversitatea dialectelor ei: la rândul ei, această poetică are o profundă dimensiune politică, semnificând locul spiritual al visului unității italiene.

Coordonatorul colecției despre acest nou titlu: „Tratatul Despre elocința în limba vulgară frapează cititorul printr-o teorie originală a surselor istorice ale limbajului și a nobleței limbilor vernaculare: Dante Alighieri susține că limbile vernaculare si-ar fi făcut apariția prin diversificarea meseriilor celor care au construit Turnul Babel, iar latina ar fi un construct artificial al savanților, a cărei putere de exprimare poetică ar păli în fața elocvenței literare a limbii italiene. În această forță literară a purității limbii italiene vulgare s-ar regăsi astfel o nouă poetică, dar și o unitate a Italiei pe care, dacă o guvernare politică nu o poate asigura, o pot oferi poeții.”

„Biblioteca Medievală” a fost lansată în anul 2003 și numără în prezent 48 de volume bilingve ale operelor unor autori medievali din tradiţia latină, greacă, arabă sau franceză veche. Din cele mai recente apariții: Despre ierarhia cerească, Dionisie Areopagitul; Scivias
Volumul I
, Hildegard von Bingen; În ce privințe se deosebește Aristotel de Platon, Georgios Gemistos Plethon; Guillaume de Lorris, Jean de Meun, Romanul trandafirului. Vol. I + II.

Alexander Baumgarten despre colecția „Biblioteca Medievală”: „Ne putem gândi prezentul numai dacă sursele lui ne sunt disponibile: cu un asemenea gând s-a născut și trăiește colecția „Biblioteca Medievală”, ajunsă în două decenii la aproape 50 de volume de ediții bilingve și comentate ale culturii medievale latine, arabe sau grecești. Tratatul lui Dante Alighieri, Despre elocința în limba vulgară, este una din aparițiile cele mai strălucitoare ale colecției, prin prestigiul acestui text care anunță modernitatea culturii poetice italiene. Lui îi vor urma, în cursul anului 2022, Rozariul de aur al lui Pelbart din Timișoara, o importantă enciclopedie filosofico-teologică a Europei Centrale medievale, Aforismele patriarhului Photios al Constantinopolului, care mărturisesc rădăcinile în filosofia greacă a unei etici creștine în Bizanțul medieval, precum și Manualul pentru lectura Apocalipsei al lui Gioacchino din Fiore, a cărui întreagă operă este angajată într-un spectaculos mesianism istoric.”

În pregătire în colecția „Biblioteca Medievală:

Gioacchino din Fiore, Manual pentru lectura Apocalipsei

Guillaume din Saint-Amour, Despre pericolele celor mai de pe urmă vremuri

Anonim, Despre suflet și facultățile sale

Petrus Hispanus, Summulae logicales

Anonim, Autoritățile lui Aristotel

 

 

 

 

 

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.