Despre iubire și creier… cu absolvenții UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-iubire-si-creier-cu-absolventii-unatc/

De ani întregi, Gala Absolvenţilor de la UNATC Bucureşti rămâne unul dintre cele mai frumoase şi mai emoţionante momente pe care le poţi avea în teatru.

Un articol de Monica Andronescu|10 iulie 2022

Pentru că, dincolo de perfecțiunea actului artistic, pe care o căutăm de obicei în sala de spectacol, la Gala Absolvenților, mai importantă decât orice rămâne emoția. Rămâne bucuria. Bucuria și speranța unor tineri că visul lor va deveni realitate. Că sunt pe scenă, în fața publicului, și spun o poveste…

Teatrul Metropolis a fost în acest an și el parte din povestea lor, pentru că unii dintre ei au debutat pe această scenă. Este și cazul absolvenților de la Secția Actorie, anul III (clasa prof. univ. dr. habil. Mircea Gheorghiu și drd. Alina Grigore), care vineri, pe 8 iulie, au prezentat în fața publicului de la sala amfiteatru, spectacolul „Lecții despre iubire și creier” de Alina Grigore.

Deținătoare a marelui premiu la Festivalul de la San Sebastian 2021 pentru filmul său de debut, „Crai nou”, Alina Grigore a scris un text în care, e evident, studenții de la actorie se simt bine și se bucură de poveste. O poveste de familie, cu legături complicate, o poveste despre prietenie, trădare, suferință, iubire, „Lecții despre iubire și creier” le oferă fiecăruia partituri generoase. Undeva, la o casă de pe plajă, o familie își trăiește drama. O fată singură și tristă, Lola (Ana Bodea/ Mara Oprea), crescută de fratele ei, Cătălin (Valentin Gheorghe), visează să fie actriță și se simte neînțeleasă, într-un univers în care par să primeze banii și în care relația cu tatăl, Rudi (Valentin Sichim) ei a fost întotdeauna extrem de tensionată.

Tensiunile se acumulează, Cătălin, la rândul lui, trăiește o poveste de dragoste complicată cu Sânziana (Oana Zară), o poveste ce se va sfârși cu o nuntă magică, pe plajă, oficiată cu versuri din Shakespeare și multă emoție de Lola și iubitul ei Boby (Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru). Geo și Ana, prieteni de familie, mult mai săraci, care au trecut împreună prin moartea a trei copii, își găsesc cu greu locul în acest peisaj în care ea (Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu) își etalează nefericirea isteric, iar el (Paul Tripon/ Alex Dediu), în tăcere. Iar Katarina (Ana Bumbac/ Anastasia Jinga), sora Sânzianei, proprietară a unei afaceri cu un chat erotic, ușor nimfomană, colorează această lume de intelectuali și cercetători cu suferințe complicate.

Mona (Mihaela Aniței), soția lui Rudi, femeia sigură pe ea, elegantă și intelectuală, își dezvăluie și ea nefericirea și dependența de xanax, dar găsește în același timp drumul scurt către o formă de salvare… o relație cu Geo. De altfel, momentul dintre ei doi, în care fiecare se deschide în fața celuilalt, rămâne cel mai valoros artistic din întregul spectacol.

Multă emoție în povestea adusă de ei pe scena de la Metropolis, multă emoție și mult adevăr. Și o frumoasă întâlnire cu viitorul teatrului. În curând, cu unii dintre ei ne vom întâlni pe scenele profesioniste.

𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫” de Alina Grigore

Spectacol de Licență al studenților Secției de Actorie a UNATC I.L. Caragiale,

Distribuția:

GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu

ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu

CĂTĂLIN: Valentin Gheorghe

SÂNZIANA: Oana Zară

KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga

BOBY: Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru

LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea

RUDI: Valentin Sichim

MONA: Mihaela Aniței

Scenografie: Șteff Chelaru

Light design: Vlad Lăzărescu

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.