Despre legitimitatea unei Europe unite, libertate și limitare, în două expoziții de artă la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-legitimitatea-unei-europe-unite-libertate-si-limitare-in-doua-expozitii-de-arta-la-timisoara/

Ce înseamnă Europa, cine suntem “noi” şi cum arată tensiunile dintre o societate deschisă şi una închisă?

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2020

Timp de o lună de zile, între 13 octombrie și 13 noiembrie, Asociația Culturală Contrasens prezintă la Timișoara expozițiile de artă contemporană: Europa Wonderland și Body Space: Citizenship and Territories, două expoziții ce aduc împreună 20 de artiști – naționali și internaționali – care dezbat critic legitimitatea unei Europe unite și aduc în discuție teme despre interacțiunea socială, spațiu sau teritoriu și amploarea granițelor rasiale, sexuale, ideologice și de clasă. 

Cele două expoziții vor fi expuse în Clădirea Garnizoanei Timișoara, recent retrocedată de Ministerului Culturii, ca viitor spațiu al Muzeului Revoluției Române și pe strada Lucian Blaga.

Vernisajul va avea loc în 13 octombrie, începând cu ora 18,00 la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, iar accesul la eveniment se va face ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19. 

Expoziția Europa Wonderland, curatoriată de Olivia Nițiș (curatoare, istoric de artă, cercetător), chestionează aspecte legate de contextul European, identitate și politică prin intermediul unor lucrări noi ce se angajează deschis în procesul de tatonare a discursurilor puterii. Artiștii care vor pune sub semnul întrebării semnificațiile identității europene și vor discuta nevoile și așteptările cetățeniei europene, sunt: Cătălin Burcea, Cosmin Haiaș, Delia Popa, Matei Bejenaru, Valeriu Șchiau, Decebal Scriba și  Zoița (Delia Călinescu).

Body Space: Citizenship and Territories este o expoziție realizată în strânsă legătură cu Europa Wonderland, curatoriată de Olivia Nițiș (curatoare, istoric de artă, cercetător) și Dana Sarmeș (curatoare, critic de artă, lector universitar). Scopul acesteia este de a angrena artiștii și publicul într-un dialog semnificativ în jurul marilor subiecte ale societății de azi – Granița, Teritoriul, Cetățenia și al conceptului curent al distanțării fizice (inițial denumită distanțare socială). Demersul artistic propus se concentrează atât asupra problemelor politice și sociale, cât și asupra unor chestiuni legate de viața privată a indivizilor și recunoașterea materialității corpului ca obiect artistic. Expoziția prezintă lucrări ale artiștilor: Ana Hoffner ex Pruvlovic (AUT), Andreea Cioară (RO), Ardan Özmenoğlu (TU), Ciprian Homorodean (RO), Claudiu Cobilanschi (RO), Elana Katz (DE/USA), Mălina Moncea (RO), Renée Renard (RO), Sandra Sterle (HR), Sarah Daria Muscalu (RO), Sorin Oncu (RO), Veronique Sapin (FR), Xenophon Sachinis (GR).

Mai multe detalii despre expoziții și vernisarea lor, pot fi urmărite pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens.

După data vernisajului, expozițiile vor putea fi vizitate de marți până duminică, între 14.00 – 20.00, doar în baza unei rezervări, pe www.accontrasens.ro sau telefonic. Intrarea este liberă.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.