Despre legitimitatea unei Europe unite, libertate și limitare, în două expoziții de artă la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-legitimitatea-unei-europe-unite-libertate-si-limitare-in-doua-expozitii-de-arta-la-timisoara/

Ce înseamnă Europa, cine suntem “noi” şi cum arată tensiunile dintre o societate deschisă şi una închisă?

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2020

Timp de o lună de zile, între 13 octombrie și 13 noiembrie, Asociația Culturală Contrasens prezintă la Timișoara expozițiile de artă contemporană: Europa Wonderland și Body Space: Citizenship and Territories, două expoziții ce aduc împreună 20 de artiști – naționali și internaționali – care dezbat critic legitimitatea unei Europe unite și aduc în discuție teme despre interacțiunea socială, spațiu sau teritoriu și amploarea granițelor rasiale, sexuale, ideologice și de clasă. 

Cele două expoziții vor fi expuse în Clădirea Garnizoanei Timișoara, recent retrocedată de Ministerului Culturii, ca viitor spațiu al Muzeului Revoluției Române și pe strada Lucian Blaga.

Vernisajul va avea loc în 13 octombrie, începând cu ora 18,00 la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, iar accesul la eveniment se va face ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19. 

Expoziția Europa Wonderland, curatoriată de Olivia Nițiș (curatoare, istoric de artă, cercetător), chestionează aspecte legate de contextul European, identitate și politică prin intermediul unor lucrări noi ce se angajează deschis în procesul de tatonare a discursurilor puterii. Artiștii care vor pune sub semnul întrebării semnificațiile identității europene și vor discuta nevoile și așteptările cetățeniei europene, sunt: Cătălin Burcea, Cosmin Haiaș, Delia Popa, Matei Bejenaru, Valeriu Șchiau, Decebal Scriba și  Zoița (Delia Călinescu).

Body Space: Citizenship and Territories este o expoziție realizată în strânsă legătură cu Europa Wonderland, curatoriată de Olivia Nițiș (curatoare, istoric de artă, cercetător) și Dana Sarmeș (curatoare, critic de artă, lector universitar). Scopul acesteia este de a angrena artiștii și publicul într-un dialog semnificativ în jurul marilor subiecte ale societății de azi – Granița, Teritoriul, Cetățenia și al conceptului curent al distanțării fizice (inițial denumită distanțare socială). Demersul artistic propus se concentrează atât asupra problemelor politice și sociale, cât și asupra unor chestiuni legate de viața privată a indivizilor și recunoașterea materialității corpului ca obiect artistic. Expoziția prezintă lucrări ale artiștilor: Ana Hoffner ex Pruvlovic (AUT), Andreea Cioară (RO), Ardan Özmenoğlu (TU), Ciprian Homorodean (RO), Claudiu Cobilanschi (RO), Elana Katz (DE/USA), Mălina Moncea (RO), Renée Renard (RO), Sandra Sterle (HR), Sarah Daria Muscalu (RO), Sorin Oncu (RO), Veronique Sapin (FR), Xenophon Sachinis (GR).

Mai multe detalii despre expoziții și vernisarea lor, pot fi urmărite pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens.

După data vernisajului, expozițiile vor putea fi vizitate de marți până duminică, între 14.00 – 20.00, doar în baza unei rezervări, pe www.accontrasens.ro sau telefonic. Intrarea este liberă.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

Pagina 1 din 5712345...102030...Ultima »