Despre legitimitatea unei Europe unite, libertate și limitare, în două expoziții de artă la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-legitimitatea-unei-europe-unite-libertate-si-limitare-in-doua-expozitii-de-arta-la-timisoara/

Ce înseamnă Europa, cine suntem “noi” şi cum arată tensiunile dintre o societate deschisă şi una închisă?

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2020

Timp de o lună de zile, între 13 octombrie și 13 noiembrie, Asociația Culturală Contrasens prezintă la Timișoara expozițiile de artă contemporană: Europa Wonderland și Body Space: Citizenship and Territories, două expoziții ce aduc împreună 20 de artiști – naționali și internaționali – care dezbat critic legitimitatea unei Europe unite și aduc în discuție teme despre interacțiunea socială, spațiu sau teritoriu și amploarea granițelor rasiale, sexuale, ideologice și de clasă. 

Cele două expoziții vor fi expuse în Clădirea Garnizoanei Timișoara, recent retrocedată de Ministerului Culturii, ca viitor spațiu al Muzeului Revoluției Române și pe strada Lucian Blaga.

Vernisajul va avea loc în 13 octombrie, începând cu ora 18,00 la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, iar accesul la eveniment se va face ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19. 

Expoziția Europa Wonderland, curatoriată de Olivia Nițiș (curatoare, istoric de artă, cercetător), chestionează aspecte legate de contextul European, identitate și politică prin intermediul unor lucrări noi ce se angajează deschis în procesul de tatonare a discursurilor puterii. Artiștii care vor pune sub semnul întrebării semnificațiile identității europene și vor discuta nevoile și așteptările cetățeniei europene, sunt: Cătălin Burcea, Cosmin Haiaș, Delia Popa, Matei Bejenaru, Valeriu Șchiau, Decebal Scriba și  Zoița (Delia Călinescu).

Body Space: Citizenship and Territories este o expoziție realizată în strânsă legătură cu Europa Wonderland, curatoriată de Olivia Nițiș (curatoare, istoric de artă, cercetător) și Dana Sarmeș (curatoare, critic de artă, lector universitar). Scopul acesteia este de a angrena artiștii și publicul într-un dialog semnificativ în jurul marilor subiecte ale societății de azi – Granița, Teritoriul, Cetățenia și al conceptului curent al distanțării fizice (inițial denumită distanțare socială). Demersul artistic propus se concentrează atât asupra problemelor politice și sociale, cât și asupra unor chestiuni legate de viața privată a indivizilor și recunoașterea materialității corpului ca obiect artistic. Expoziția prezintă lucrări ale artiștilor: Ana Hoffner ex Pruvlovic (AUT), Andreea Cioară (RO), Ardan Özmenoğlu (TU), Ciprian Homorodean (RO), Claudiu Cobilanschi (RO), Elana Katz (DE/USA), Mălina Moncea (RO), Renée Renard (RO), Sandra Sterle (HR), Sarah Daria Muscalu (RO), Sorin Oncu (RO), Veronique Sapin (FR), Xenophon Sachinis (GR).

Mai multe detalii despre expoziții și vernisarea lor, pot fi urmărite pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens.

După data vernisajului, expozițiile vor putea fi vizitate de marți până duminică, între 14.00 – 20.00, doar în baza unei rezervări, pe www.accontrasens.ro sau telefonic. Intrarea este liberă.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".