Despre misterele și miturile Orientului, în cel de-al doilea volum al seriei „Măștile Zeului”, de Joseph Campbell
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-misterele-si-miturile-orientului-in-cel-de-al-doilea-volum-al-seriei-mastile-zeului-de-joseph-campbell/

După primul volum din seria „Măştile Zeului”, „Mitologia primitivă”, în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale şi arată cum acestea ne-au modelat înţelegerea lumii, văzută şi nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionaţi de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2023

Mitologia orientală explorează puterea și felul cum s-au dezvoltat miturile pe parcursul a cinci mii de ani în Egipt, Mesopotamia, India, China, Japonia, Tibet.

„Singura mare poveste a omenirii”, așa cum numea profesorul american Joseph Campbell totalitatea miturilor și simbolurilor universale, este cea care ne influențează existența încă din cele mai vechi timpuri, în viziunea sa. „<Mitul>, după cum văzuse Thomas Mann și după cum mulți dintre psihologii abisali vor fi de acord, este întemeierea vieții; el este schema atemporală, acea cucernică formulă în care intră viața, în timp ce din inconștient își reproduce trăsăturile”, preciza Joseph Campbell la începutul vastei sale opere, care a apărut în urma experiențelor trăite în timpul anului său sabatic petrecut în India și Asia de Est.

Cel de-al doilea volum, recent publicat în colecția „Misterele inconștientului colectiv”, le va da deschide acestora porțile Orientului pentru a explora puterea și felul cum s-au dezvoltat miturile pe parcursul a cinci mii de ani în Egipt, Mesopotamia, India, China, Japonia, Tibet. Mai mult decât atât, prin simboluri comparate și o analiză aprofundată, Joseph Campbell arată cum au evoluat marile filosofii și religii din aceste spații, incluzând hinduismul, budismul, taoismul și șintoismul. Cele trei părți distincte ale volumului „Mitologia Orientală”, „Separarea dintre Orient și Occident”, „Mitologiile din India” și „Mitologiile Orientului Îndepărtat” conțin, de asemenea, pilde și povești cu figuri mitologice reprezentative acestor spații.

Ampla lucrare a scriitorului american, dezvoltată între 1955 și 1969, „Măștile Zeului” mai cuprinde încă două volume în curs de apariție la Editura Trei, „Mitologia occidentală” și „Mitologia creativă”. Aceasta conține mitologia din întreaga lume, din antichitate și până în zilele noastre, și reprezintă o moștenire în permanentă evoluție și „un monument de învățătură, uimire și înțelepciune, conceput cu îndrăzneală și scris cu măiestrie de un om care se regăsește firesc atât în universul spiritual oriental, cât și în cel occidental. Din punct de vedere al conținutului, ca întindere temporală și anvergură spațială, dar și ca relevanță pentru necesitățile unei epoci, această lucrare este de neegalat,” caracteriza Henry A. Murray, profesor la Universitatea Harvard, opera „Măștile Zeului”.

Joseph Campbell (1904-1987), autor și profesor american renumit pentru munca sa în domeniul mitologiei comparate, s-a născut la New York și a absolvit Columbia University, unde s-a specializat în literatura medievală. După finalizarea cursurilor masterale, și-a continuat studiile la universități din Paris și München. Din 1934 a fost profesor la Sarah Lawrence College, unde a predat timp de aproape 40 de ani și unde, în onoarea lui, a fost înființată Catedra Joseph Campbell, în cadrul departamentului de mitologie comparată.

Pe parcursul vieții a călătorit mult și a scris numeroase cărți, printre care bestsellerurile „Eroul cu o mie de chipuri” și „Miturile care ne învață să trăim”. La Editura Trei a mai apărut Puterea mitului (în dialog cu Bill Moyers), carte care poate fi achiziționată atât în format tipărit, cât și sub formă de ebook.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.