Despre oameni si oi / Rams
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-oameni-si-oi-rams/

Să revenim la oile noastre! Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Despre oameni şi oi / Rams, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câştigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi premiul publicului la TIFF 2015.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2016

Backgroundul de film documentar al regizorului islandez își spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoționantă, născută din încăpățânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii.

Viața bărboșilor mucaliți se desfășoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii și partenerii lor de viață, oile. Hakonarson povestește că ideea filmului a plecat din propria experiență cu oamenii din zonele rurale din Islanda.

Părinții lui fuseseră crescuți la țară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care și-a format o sensibilitate pentru genul de povești, personaje și limbaj vizual specifice Islandei rurale.

Despre oameni și oi  – SINOPSIS

Într-o vale izolată din Islanda, Gummi și Kiddi trăiesc unul lângă celălalt, împărțind o turmă de oi de rasă pură, considerată una dintre cele mai bune din țară. Cei doi sunt premiați constant pentru berbecii lor.

Cu toate că împart pământul și stilul de viață, frații nu și-au mai vorbit de patru decenii. Atunci când o boală incurabilă (scrapie – o afecțiune a sistemului nervos) infectează turma lui Kiddi, toată valea devine amenințată iar autoritățile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea. Însă frații nu pot accepta asta așa că luptă, Kiddi cu pușca, Gummi cu mintea, să își salveze animalele.

Faptul că cei doi sunt atât de credibili în rolurile de fermieri de generații se datorează perioadei dinaintea filmării, când s-au făcut repetiții intense cu oile.

Castingul organizat pentru oi a fost o aventură în sine care a necesitat ceva pregătire și grijă, își amintește regizorul. Cele mai frumoase amintiri le am din perioada de preproducție, când am ținut audiții pentru oi, povestește el.

Absudul nordic, patosul chaplinesc și peisajele tulburătoare sunt doar o parte din șarmul filmului semnat și scris de Hakonarson, de fapt o poveste inteligentă despre diverse tipuri de pierderi. (Wall Street Journal)

Filmul va rula din 26 februarie pe marile ecrane.

Foto: Despre oameni si oi / Rams – Transilvania film

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.