Despre… pluraluri
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-pluraluri/

Eroare în titlu? Aţi sesizat-o? Am folosit corect pluralul de la „plural”? De multe ori greşim pluralul cuvintelor pe care le folosim, deformând astfel semnificaţia mesajelor pe care le transmitem.

Un articol de Cristina Drăgulin|10 iunie 2014

Uneori, greșeala se produce deoarece există mai multe forme de plural pentru un cuvânt. Confuziile au loc fie pentru că sunt acceptate aceste forme pentru același sens al unui termen, fie pentru că un cuvânt are mai multe sensuri diferite și, astfel, pluralul diferit indică altă semnificație pentru care îl folosim.

Alteori, pur și simplu inventăm pluralul, deoarece nu îl cunoaștem.

Să nu ne mirăm că mesajele noastre nu sunt înțelese dacă utilizăm „complexe” cu sensul de construcții, când, de fapt, în acest caz pluralul corect e „complexuri”. „Complexe” este pluralul pentru ansamblu de tendințe comportamentale și emoționale.

Când facem „rapoarte” (relatări oficiale) și când suntem în „raporturi” (relații)? Cumpărăm „timbre” (imprimate) sau „timbruri” (proprietăți ale sunetelor)? Asta în cazul unor substantive.

Și adjectivele sunt des folosite greșit la plural. De pildă, auzim sau citim „dragele mele” sau „prietene drage”, formele corecte fiind „dragile mele” și „prietene dragi”. Sau, adesea, întâlnim formularea „ultimile partide”, corect fiind „ultimele partide”. Alt exemplu este „trăsături intrinseci”, forma feminină la plural a adjectivului fiind însă „intrinsece”.

Care este forma corectă de plural pentru „plural”? Plurali sau plurale.

Ce forme de plural scrise sau pronunțate greșit întâlniți des?

11
/02
/15

... spunea Lucian Blaga în poezia „Izvorul nopţii“. Se întâmplă însă ca unii „îndrăgostiţi“ - mai puţin de gramatică - să-şi exprime sentimentele faţă de persoana adorată prin apelativul „Frumoas-o“ transcris într-un sms debordând de siropeli sau într-un comentariu la o poză de pe Facebook.

03
/02
/15

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun și eu unul. Este vorba de topul greșelilor pe care le întâlnesc des în scris și în vorbire.

15
/01
/15

Bine vă regăsesc! În primul rând, vreau să vă urez un Nou An Fericit, pe parcursul căruia să aveți parte de cât mai multe motive să vă bucurați și să vă simțiți împliniți. Desigur, sper să fie un an în care să explorăm împreună limba română.

10
/12
/14

Se poate întâmpla să fim convinși că știm semnificația unui cuvânt și să aflăm, surprinși, că eram în eroare. Până să cunoaștem sensul corect, cu siguranță am căzut în capcanele pleonasmelor.

04
/12
/14

De ce scriem cu un singur „n” și de ce cu doi „n”? În limba română, nu întâlnim foarte des cuvinte în cadrul cărora să dublăm litere. De aceea, atunci când trebuie să o facem pot apărea confuzii.

14
/11
/14

Folosim în vorbirea curentă mai multe expresii provenite din limba latină și care au rezistat testului timpului, fiind încărcate de semnificații - curriculum vitae, sui-generis, in vino veritas, in extremis, post mortem, hic et nunc, persona non grata, grosso modo etc.

29
/10
/14

Numeralul de identificare ne dă, de multe ori, bătăi de cap. Lucrurile sunt mai complicate deoarece, în timp, folosirea lui în limbajul vorbit a suferit câteva modificări care au fost, până la urmă, acceptate ca norme gramaticale.

08
/10
/14

În cazul acordului dintre subiect și predicat atunci când avem de-a face cu substantivul colectiv „majoritatea”, trebuie să ținem cont atât de regulile gramaticale, cât și de înțelesul logic avut de termenul respectiv în propoziții sau fraze.

30
/09
/14

Citind o carte despre stres, „Cum să te aperi de stres”, de Patrick Légeron, pentru a-i înțelege mecanismele și modul în care ne afectează viața, am descoperit că autorul oferă și o origine semantică a termenului, care merge dincolo de explicația din dicționar despre proveniența acestuia.

16
/09
/14

Sau... spune-ți brașoave? Din exces de zel sau neștiință, mulți adaugă greșit o cratimă atunci când conjugă verbe – lua-ți, lasă-ți, face-ți etc. Desigur, uneori trebuie folosită cratima. O singură întrebare ne desparte de răspunsul corect! Ce rol joacă „ți” în mesajul transmis?