Despre… pluraluri
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-pluraluri/

Eroare în titlu? Aţi sesizat-o? Am folosit corect pluralul de la „plural”? De multe ori greşim pluralul cuvintelor pe care le folosim, deformând astfel semnificaţia mesajelor pe care le transmitem.

Un articol de Cristina Drăgulin|10 iunie 2014

Uneori, greșeala se produce deoarece există mai multe forme de plural pentru un cuvânt. Confuziile au loc fie pentru că sunt acceptate aceste forme pentru același sens al unui termen, fie pentru că un cuvânt are mai multe sensuri diferite și, astfel, pluralul diferit indică altă semnificație pentru care îl folosim.

Alteori, pur și simplu inventăm pluralul, deoarece nu îl cunoaștem.

Să nu ne mirăm că mesajele noastre nu sunt înțelese dacă utilizăm „complexe” cu sensul de construcții, când, de fapt, în acest caz pluralul corect e „complexuri”. „Complexe” este pluralul pentru ansamblu de tendințe comportamentale și emoționale.

Când facem „rapoarte” (relatări oficiale) și când suntem în „raporturi” (relații)? Cumpărăm „timbre” (imprimate) sau „timbruri” (proprietăți ale sunetelor)? Asta în cazul unor substantive.

Și adjectivele sunt des folosite greșit la plural. De pildă, auzim sau citim „dragele mele” sau „prietene drage”, formele corecte fiind „dragile mele” și „prietene dragi”. Sau, adesea, întâlnim formularea „ultimile partide”, corect fiind „ultimele partide”. Alt exemplu este „trăsături intrinseci”, forma feminină la plural a adjectivului fiind însă „intrinsece”.

Care este forma corectă de plural pentru „plural”? Plurali sau plurale.

Ce forme de plural scrise sau pronunțate greșit întâlniți des?18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.

Pagina 4 din 41234