Despre rolul fierarilor în istoria la zi
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-rolul-fierarilor-in-istoria-la-zi/

La sfârşitul lunii martie, a avut loc la Teatrul de Comedie premiera spectacolului „Fierarii” (după Miloš Nikolić), în regia lui Horaţiu Mălăele, într-o distribuţie de gală: Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu.

Un articol de Andrei Crăciun|18 aprilie 2018

Miloš Nikolić e un sârb născut în anul când a început Al Doilea Război Mondial. Un dramaturg care stăpânește și comedia, și tragedia, și inevitabil sfârșește în tragi-comedie balcanică, în cel mai bun înțeles al acestor cuvinte.

Miloš Nikolić a povestit cum a scris Fierarii: ca pe o tragedie antică din care a exclus tragismul, domnia sa ne-a pus în fața și în spatele ochilor consecințele unor fapte întâmplate demult, în timpul marelui război.

Miloš Nikolić nu a scris la întâmplare Fierarii. L-a scris ca pe un manifest în care desființează ideea de război, pentru că domnia sa vede în ură și în naționalism un nonsens, și are dreptate să vadă așa.

Din păcate, oamenii nu sunt ca Miloš Nikolić decât prin excepție, și continuă să se căsăpească pe toate meridianele în numele unor ficțiuni stupide și criminale. De aceea, Fierarii nu are o miză doar în imediatul unei seri plăcute de primăvară. Nu mergeți la Teatrul de Comedie doar pentru hohotul de râs, fiindcă ratați esența.

Fierarii spune ceva foarte însemnat și actual. E încă o oglindă, e încă un semnal de alarmă.

Mălăele e un fierar român, indiscutabil cel mai comic din tot spectacolul. Mălăele – de ani buni – nici nu mai joacă teatru, se joacă teatru, și se joacă bine, are o ușurință a umorului care trădează nu doar experiență, ci și – foarte probabil – geniu comic.

Domnișoara Morgenstern este soția acestui fierar român – e o fierăreasă masivă. Domnișoara Morgenstern îmbrățișează acest rol cu o pasiune care nu le este străină iubitorilor de teatru. E tot mai sigur că nu mai joacă nimeni teatru ca domnișoara Morgenstern în orașul București, iar Fierarii îi vine floare la ureche.

Maia și-a păstrat (sau și-a recuperat) bucuria de a fi pe scenă. Fierarii le-ar putea părea multora superficial, lipsit de profunzimile artei. Aceștia greșesc. Fiindcă Maia Morgenstern întreprinde – în mod excelent – un act artistic.

George Mihăiță joacă un fierar ungur – e, deci, obligat să vorbească o română stâlcită, care îi scade din farmec. Iar Valentin Teodosiu e un fierar rus – și fără dumnealui acest spectacol ar fi fost rămas orfan de o anumită gravitate care îi face bine.

Fierarii de la Comedie spun câteva adevăruri tot mai greu de îndurat în timpurile noastre, când îngerul negru al orbirii maselor zburdă iar pe pământ, vestindu-ne că suntem în pragul repetenției la istorie, vestindu-ne că suntem dramatic de aproape să o repetăm.

Cine are ochi de văzut va vedea.

Fierarii spune ceva foarte însemnat și actual. E încă o oglindă, e încă un semnal de alarmă.

Foto: Oana Monica Nae, Adrian Nuță

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.