Despre stima de sine și cât de greu se câștigă, în „Bestiar. Bun de consum”, un nou proiect Vanner Collective
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-stima-de-sine-si-cat-de-greu-se-castiga-in-bestiar-bun-de-consum-un-nou-proiect-vanner-collective/

Cel mai nou proiect pe care îl derulează este „Bestiar. Bun de consum”, co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024, ce deschide discuţia despre tensiunea îngrijorătoare dintre nevoia adolescenţilor de individualitate şi presiunea de a se conforma pe care o exercită societatea şi prezenţa în mediul online, pe reţelele sociale.

Un articol de Petre Ivan|27 august 2024

Compania de teatru independent Vanner Collective este cunoscută deja pentru inițiative originale care documentează și care transpun în spectacole de teatru teme arzătoare ale societății contemporane, de la moșteniri transgeneraționale, masculinitate toxică și libertate de exprimare la depresie și anxietate ca adevărate epidemii.

Vulnerabilitatea adolescenților la presiuni sociale și la structuri care duc la depersonalizare este bine documentată științific și este o temă culturală majoră, abordată de-a lungul timpului și în teatru. Vanner Collective propune un unghi de abordare actual, cercetând și incluzând în procesul creativ aspecte ca răspândirea uluitoare a rețelelor sociale cu modelele lor de comportament, de aspect fizic și de succes, care cresc enorm în rândul tinerilor presiunea de a se conforma la repere pe cât de rigide, pe atât de arbitrare.

„Bestiar. Bun de consum” constă într-o cercetare în cadrul publicului țintă, prin focus-grupuri, în nouă sesiuni de ateliere de psiho-educație, corporalitate și explorare prin mijloace video, dedicate adolescenților, susținute de specialiști din domeniul sănătății mintale, coregrafiei și cinematografiei și în două reprezentații ale spectacolului performativ „Bestiar” la Teatrul Metropolis, în datele de 10 și 11 octombrie, dedicate publicului adolescent și urmate de Q&A-uri pe tema individualității și a afirmării de sine, moderate de specialist în domeniul sănătății mintale.

Piesa de teatru „Bestiar”, scrisă de dramaturga Raluca Mănescu, aduce în atenția publicului patru animale de sacrificiu, alături de vocea naratorului, ca un simbol al comunității. Personajele umanizate ies din spațiul sigur al turmei, să privească dincolo de îngrădiri și să spargă stereotipurile care le sunt asociate raselor de care aparțin. Textul explorează profunzimile căutării de sine și a autenticității în fața conformismului și așteptărilor societale.

Atelierele vor fi susținute în București, la Teatrul Masca, pe 28 și 29 august pentru trupa de teatru de adolescenți Cuadro și pe 4 și 5 septembrie pentru adolescenții din comunitate, și pe 29 și 30 august în spațiul Asociației 4 Teen, pentru trupa de teatru 4 Teen. Trainerii sunt Silvia Ciubotaru – psiholog și psihoterapeut, coordonator al programului In a relationship al Fundației Friends For Friends și moderator Q&A, de Teodora Velescu – coregraf și performer de dans contemporan și clasic, doctorandă UNATC și de Tudor Platon – director de imagine și regizor. Centrate pe descoperirea individualității și combaterea bullying-ului pe criterii fizice, atelierele își propun să încurajeze dezvoltarea creativității și sunt dedicate adolescenților din trupe de teatru din trei sectoare ale Bucureștiului (sectoarele 2, 4 și 6).

Pe lângă traineri care susțin atelierele, artiștii implicați în spectacolul  „Bestiar” sunt:

Denisa Nicolae – direcție scenică

Raluca Mănescu – dramaturg

Ștef Chelaru – scenograf

Teodora Velescu – coregraf

Adrian Piciorea – sound design

Oana Pușcatu – pregătire muzicală

Alexandros Raptis – lighting design

Matei Bumbuț – fotograf

Ana Vînău – actriță

Maruca Băiașu – actriță

Alex Iezdimir – actor

Adelin Tudorache – actor

Răzvan Mîndruță – actor

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

25
/07
/24

În weekendul 27-28 iulie, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” propune bucureștenilor și turiștilor concerte live, spectacole de acrobații, activități creative și concursuri menite să aducă un plus de energie și efervescență pe Calea Victoriei.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

23
/07
/24

Hermetica este o denumire generică pentru un ansamblu variat de texte cu alură filosofico-religioasă, compuse într-o perioadă relativ întinsă (secolele III î.d.H. - III d.H.).

22
/07
/24

Ce credea pictorul însuși despre tablourile sale? Că seninătatea atemporală pe care o degaja e departe de misterul la care a vrut să ajungă, că cenzura rațiunii orientează pensula altfel decât ar fi mișcat-o imaginația singură.

22
/07
/24

În fiecare joi, între 25 iulie și 03 octombrie, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) publicul este așteptat pentru o experiență de cinema unică: programul de filme rare în aer liber CINEVARA se întoarce pentru a 6-a ediție.

17
/07
/24

Inteligența Artificială își face simțită prezența în toate aspectele și domeniile vieții contemporane. De exemplu, un nou serviciu de monitorizare bazat pe inteligență artificială (AI) va proteja atleții și oficialii de abuzurile online, atât la Jocurile Olimpice, cât și la Jocurile Paralimpice, ce au loc în Paris, între 26 iulie-11 august 2024.