Dezbatere despre carte la Garantat 100%: Isus al meu, de Gabriel Liiceanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-despre-carte-la-garantat-100-isus-al-meu-de-gabriel-liiceanu/

Despre Isus, Biserică, credinţă, discernământ, libertate de opinie, despre atmosfera spaţiului nostru public şi despre nevoia de dialog real, duminică, 7 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1. Invitatul lui Cătălin Ştefănescu este scriitorul Gabriel Liiceanu.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2020

Lansată în luna mai a acestui an, cartea scriitorului Gabriel Liiceanu, intitulată „Isus al meu”, a început deja să producă reacţii vizibile în spaţiul public românesc.

Conform mărturisirii autorului, „pentru cititorul evlavios, această carte e scandaloasă. Habotnicul trebuie s-o evite cu orice preţ. Ateul nu va fi satisfăcut. Cititorul instalat în certitudini va fi tulburat. În alt secol, ar fi fost socotită eretică şi pusă pe foc. Dar cel ce trăieşte paradoxurile şi nedumeririle propriei credinţe, scepticul şi însetatul de cunoaş­tere, aflaţi şi ei în căutarea unor răspunsuri, se vor regăsi în întrebările presărate de-a lungul acestei călătorii. Despre Isus nu ştiu să spun decât atât: e fiinţa care a suferit cel mai mult din pricina felului în care arătăm noi, oamenii. I-a păsat de noi ca nimănui pe lume. De aici şi încercarea lui de a crea o nouă stare morală a omenirii, de a ne da alt chip interior. Nimeni, vreodată, nu ne-a propus o schimbare din adâncuri de o asemenea anvergură” (Gabriel Liiceanu).

Duminică, 7 iunie, la Garantat 100%, invitatul lui Cătălin Ştefănescu este scriitorul Gabriel Liiceanu. Ceea ce îşi propune echipa emisiunii de la TVR 1, iniţiind o astfel de dezbatere despre cea mai recentă carte a autorului, este să se asigure că face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a îndemna publicul la o dezbatere în cunoştinţă de cauză.

„Trebuie să recunoaştem că, deseori, la noi, sunt mulţi cei care participă la dezbaterea despre o carte, fără să se fi gândit măcar s-o citească. Li se pare că e suficient ce au auzit la alţii despre ea, sau chiar ceea ce-şi imaginează ei înşişi că spune cartea cu pricina. Şi, după ce că nu prea se documentează înainte de a-şi face publice opiniile, mai au şi încredinţarea fermă că au dreptate în ceea ce spun. Prin urmare, devin nervoşi, ridică tonul, folosesc injurii dintre cele mai agresive, pentru că au senzaţia că dreptatea se face cu scandal. O dezbatere de idei nu e, în primul rând, ceva despre cine are dreptate. Ci un spaţiu în care oamenii intră în dialog. Cu argumente. Şi în cunoştinţă de cauză. Şi, mai ales, folosind un limbaj cuviincios. Pentru că dezbaterea însăşi, prin natura ei, ne face mai buni, mai civilizaţi, mai atenţi la ceea ce se întâmplă în jur, mai politicoşi cu semenii noştri, pentru a primi, la rândul nostru, acelaşi fel de tratament ”, afirmă Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR 1.

Despre Isus, Biserică, credinţă, discernământ, libertate de opinie, despre atmosfera spaţiului nostru public şi despre nevoia de dialog real, duminică seara, la ora 23.00, la TVR 1. La Garantat 100%, cu Gabriel Liiceanu, invitat şi Cătălin Ştefănescu, realizator.  ​

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.