Dezbatere la Clubul Ţăranului: „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-la-clubul-taranului-sacalul-securitatii-teroristul-carlos-in-solda-spionajului-romanesc-de-liviu-tofan/

Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului (MŢR) din Bucureşti, va avea loc o dezbatere prilejuită de apariţia recentă a volumului „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“, semnat de Liviu Tofan.

Un articol de Andrada Văsii|11 iunie 2013

Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului (MŢR) din Bucureşti, va avea loc în cadrul „Serilor Bucureşti Strict Secret“ o dezbatere prilejuită de apariţia recentă a volumului „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“ semnat de Liviu Tofan şi publicat de Editura Polirom, disponibil şi în ediţie electronică.

„Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“, cu o prefaţă semnată de Radu Ioanid, a apărut sub egida Institutului Român de Istorie Recentă şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

München, 21 februarie 1981, ora 21.50: o explozie înfiorătoare, aşa cum oraşul german nu mai trăise de la Al Doilea Război Mondial, zguduie sediul postului de radio Europa Liberă. După trei decenii de la atentat, excepţionala carte „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“ spune povestea absconsă a relaţiei dintre gruparea teroristă şi Securitatea lui Ceauşescu, dezvăluind amănunte inedite ale atentatului de la München.

Cum a ajuns Securitatea să lucreze cu cel mai rău famat terorist al timpului? În ce operaţiuni? Cât şi cum a plătit? Cum se face că afaceri oneroase şi atentate teroriste asupra statelor occidentale au fost puse la cale la Bucureşti?

Andrei Muraru

Din cuprins fac parte „Să-i omorâm pe toţi“ • Din spatele Cortinei de Fier • Cine se aseamănă se adună • Începutul sfârşitului • Nota de plată • Secretele dăunează grav sănătăţii • Procurorii întreabă, martorii se fac că răspund

Liviu Tofan îşi surprinde cititorul prin detaliile demne de roman poliţist, probate însă cu documente din toate colţurile lumii: operaţiuni ultrasecrete, afaceri de contraspionaj, percheziţii conspirative, atacuri distrugătoare, atentate cu colete-capcană, bani negri, anchete muşamalizate.

Ceea ce nu au reuşit autorităţile române postcomuniste în două decenii – alcătuirea unui rechizitoriu revelator pentru trimiterea în faţa justiţiei a capilor Securităţii pentru complicitatea cu gangsterul terorist revoluţionar Carlos Şacalul – a izbutit Liviu Tofan. O carte captivantă, o analiză minuţioasă care îmbină cercetarea istorică cu jurnalismul de investigaţie.

Andrei Muraru

Info :

Invitaţi, alături de autor: Cătălin Harnagea, Dan Voinea, Petre Mihai Băcanu, Andrei Muraru  şi Ovidiu Şimonca.

Moderator: Stelian Tănase

Foto credit:Polirom

03
/12
/15

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă, vine la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi Institutului Francez.

02
/12
/15

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti începe azi, 2 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Ţăranului.

30
/11
/15

Declarat în scurt timp de la apariţie bestseller al New York Times, volumul „Fără tine, noi nu existăm. Viaţa mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim a apărut în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea şi cu o prefaţă de Adelin Petrişor.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.

19
/11
/15

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Mircea Cărtărescu sunt doar câţiva dintre autorii care îşi vor lansa cele mai noi volume la Editura Humanitas cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus, care are loc în perioada 18-22 noiembrie la Romexpo.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).