Dezbatere la Clubul Ţăranului: „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-la-clubul-taranului-sacalul-securitatii-teroristul-carlos-in-solda-spionajului-romanesc-de-liviu-tofan/

Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului (MŢR) din Bucureşti, va avea loc o dezbatere prilejuită de apariţia recentă a volumului „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“, semnat de Liviu Tofan.

Un articol de Andrada Văsii|11 iunie 2013

Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului (MŢR) din Bucureşti, va avea loc în cadrul „Serilor Bucureşti Strict Secret“ o dezbatere prilejuită de apariţia recentă a volumului „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“ semnat de Liviu Tofan şi publicat de Editura Polirom, disponibil şi în ediţie electronică.

„Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“, cu o prefaţă semnată de Radu Ioanid, a apărut sub egida Institutului Român de Istorie Recentă şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

München, 21 februarie 1981, ora 21.50: o explozie înfiorătoare, aşa cum oraşul german nu mai trăise de la Al Doilea Război Mondial, zguduie sediul postului de radio Europa Liberă. După trei decenii de la atentat, excepţionala carte „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“ spune povestea absconsă a relaţiei dintre gruparea teroristă şi Securitatea lui Ceauşescu, dezvăluind amănunte inedite ale atentatului de la München.

Cum a ajuns Securitatea să lucreze cu cel mai rău famat terorist al timpului? În ce operaţiuni? Cât şi cum a plătit? Cum se face că afaceri oneroase şi atentate teroriste asupra statelor occidentale au fost puse la cale la Bucureşti?

Andrei Muraru

Din cuprins fac parte „Să-i omorâm pe toţi“ • Din spatele Cortinei de Fier • Cine se aseamănă se adună • Începutul sfârşitului • Nota de plată • Secretele dăunează grav sănătăţii • Procurorii întreabă, martorii se fac că răspund

Liviu Tofan îşi surprinde cititorul prin detaliile demne de roman poliţist, probate însă cu documente din toate colţurile lumii: operaţiuni ultrasecrete, afaceri de contraspionaj, percheziţii conspirative, atacuri distrugătoare, atentate cu colete-capcană, bani negri, anchete muşamalizate.

Ceea ce nu au reuşit autorităţile române postcomuniste în două decenii – alcătuirea unui rechizitoriu revelator pentru trimiterea în faţa justiţiei a capilor Securităţii pentru complicitatea cu gangsterul terorist revoluţionar Carlos Şacalul – a izbutit Liviu Tofan. O carte captivantă, o analiză minuţioasă care îmbină cercetarea istorică cu jurnalismul de investigaţie.

Andrei Muraru

Info :

Invitaţi, alături de autor: Cătălin Harnagea, Dan Voinea, Petre Mihai Băcanu, Andrei Muraru  şi Ovidiu Şimonca.

Moderator: Stelian Tănase

Foto credit:Polirom

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.