Dheepan, de Jacques Audiard, Palme d’Or. Lista completă a câştigătorilor Cannes 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/dheepan-de-jacques-audiard-palme-dor-lista-completa-a-castigatorilor-cannes-2015/

Regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „Dheepan”, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2015

Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) a inclus în acest an 19 lungmetraje, printre care s-au aflat unele regizate de cineaşti celebri, între care se numără şi Jacques Audiard, dar şi Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino.

Filmul „Dheepan”, de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers şi Marc Zinga, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului. Filmul îl prezintă pe Dheepan, un luptător pentru independenţă, un Tigru tamil din Sri Lanka.

Cum înfrângerea e aproape, Dheepan se hotărăşte să fugă. Ia cu el o femeie şi o fetiţă pe care nici măcar nu o cunoaşte, în speranţa că, părând o familie, vor obţine mai uşor azil politic în Europa. Cei trei ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă de paznic.

Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului pe care şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou.

De data asta Dheepan nu mai luptă pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină „familia” sa reală.

Jacques Audiard este autorul unor pelicule emoţionante, precum „Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon coeur s’est arrêté” (2005), „Un profet/ Un prophète” (2009) şi „Rugină şi oase/ De rouille et d’os” (2012).

Pe de altă parte, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară, pelicula „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit Marele Premiu al Juriului.

Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Totodată, regizorii Guillermo del Toro şi Xavier Dolan, actriţele Sophie Marceau, Sienna Miller şi Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré şi actorul american Jake Gyllenhaal au făcut parte din juriul oficial al festivalului.

Lista completă a premiilor Festivalului de Film de la Cannes 2015

Competiţia oficială:

Palme d’Or – „Dheepan”, de Jacques Audiard

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) – „Saul Fia/ Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár în distribuţie

Premiul Juriului – „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos

Premiul pentru regie – Hou Hsiao Hsien, pentru „The Assassin/ Nie Yinniang”

Premiul pentru scenariu – Michel Franco, pentru „Chronic”

Premiul pentru interpretare masculină – Vincent Lindon, pentru rolul „La Loi Du Marché”, de Stéphane Brizé

Premiul pentru interpretare feminină – Rooney Mara, pentru rolul din „Carol”, de Todd Haynes, şi Emmanuelle Bercot, pentru rolul din „Mon Roi”, de Maïwenn

Caméra d’Or – „La tierra y la sombra”, de César Augusto Acevedo

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Waves ’98”, de Ely Dagher

Palme d’Or onorific: Agnès Varda

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „Hrútar/ Rams”, de Grímur Hákonarson

Premiul juriului – „Zvizdan/ The High Sun”, de Dalibor Matanić

Premiul pentru regie – Kiyoshi Kurosawa, pentru „Kishibe no tabi/ Journey to the Shore”

Premiul Un Certain Talent – „Comoara”, de Corneliu Porumboiu


Premiul special al juriului (Prix de l’avenir): „Masaan”, de Neeraj Ghaywan, şi „Nahid”, de Ida Panahandeh

Premiile criticii internaţionale – FIPRESCI:

„Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár (competiţia oficială)

„Masaan”, de Neeraj Ghaywan (Un Certain Regard)

„Paulina”, de Santiago Mitre (Semaine de la Critique)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: Nanni Moretti, pentru „My Mother”

Menţiuni: „The Measure of a Man”, de Stephane Brize, şi „Taklub”, de Brillante Mendoza

Semaine de la Critique:

Marele premiu – „Paulina”, de Santiago Mitre

Révélation France 4 – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Aide Fondation Gan à la Diffusion – „Ni le ciel, ni la terre”, de Clément Cogitore

Premiul Découverte – „Varicella”, de Fulvio Risuelo

Premiul SACD – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Premiul Canal+ – „Ramona”, de Andrei Creţulescu

Cinéfondation:

Premiul I – „Share”, de Pippa Bianco

Premiul al II-lea – „Locas Perdidas”, de Ignacio Juricic Merillán

Premiul al III-lea – „The Return of Erkin”, de Maria Guskova, şi „Victor XX”, de Ian Garrido López

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema – „Embrace of the Serpent”, de Ciro Guerra

Premiul SACD – „My Golden Days”, de Arnaud Desplechin

Premiul Europa Cinemas Label – „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – „Rate Me!”, de Fyzal Boulifa

Menţiune specială- „The Exquisit Corpus”, de Peter Tscherkassky

Carrosse d’Or – Jia Zhangke

Women In Motion Award: Jane Fonda

Queer Palm – „Carol”, de Todd Haynes

Palm Dog – Lucky din „Arabian Nights”, de Miguel Gomes

Foto: Dheepan, Jacques Audiard – Cinemagia

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

27
/03
/15

Irina Margareta Nistor, selecţionerul DaKINO, a declarat în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a evenimentului cinematografic, care a avut loc la CinemaPRO din Capitală, că s-a îndrăgostit de acest festival în urmă cu 20 de ani, când a făcut parte pentru prima oară în viaţa sa dintr-un juriu. DaKINO 24 a fost deschis de lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, şi regizat de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland.

27
/03
/15

Publicul bucureştean va putea descoperi literatura prin intermediul cinematografiei, între 6 şi 8 aprilie, la Emineschool, un festival de film dedicat culturii scrise, care propune ecranizări celebre, discuţii şi întâlniri cu scriitorii la cinema şi documentare despre autori români şi străini.

27
/03
/15

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie), în cele două competiții, internațională și națională.

26
/03
/15

Luni seară – 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.