Dialog online despre CineMAiubit
https://www.ziarulmetropolis.ro/dialog-online-despre-cinemaiubit/

Luni, 14 decembrie, de la ora 19.00, va avea loc un preambul pentru CineMAiubit printr-un dialog online prilejuit de proiecţia primului program de filme studenţeşti din proiectul Arhiva Activă, cuprinzând zece scurtmetraje realizate în IATC în perioada 1966-1971.

Un articol de Liliana Matei|12 decembrie 2020

Proiecția va avea loc sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 16, pe platforma Cinepub.ro, AICI .

Dialogul online de luni va fi moderat de cei doi coordonatori ai programului de filme, prorectorul Alex Sterian și lectorul universitar Andrei Rus. Invitații lor sunt fie cineaști care au lucrat cu arhive audio-vizuale (Oana Giurgiu și Radu Jude), fie profesioniști preocupați de identificarea și de accesibilizarea arhivelor și conștienți de importanța acestora în cercetarea teoretică și practică (Cristina Modreanu, Miruna Runcan, Alina Șerban și Ștefan Sava). Discuția va căuta să identifice principalele probleme cu care se confruntă cercetătorii, curatorii și artiștii în utilizarea arhivelor audio-vizuale și să depisteze posibile căi prin care spațiul academic din România poate acționa pentru o mai sistematică depistare, conservare și accesibilizare a arhivelor.

Discuția va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UNATC „I.L.Caragiale” și pe cea a festivalului „CineMAiubit”.

Proiectul „Arhiva Activă” a fost realizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea UNATC „I.L.Caragiale” și își propune o cercetare aprofundată asupra traseului școlii de teatru și de film din București.

În următorii ani, „Arhiva Activă” va revizita și va demara un amplu proces de digitalizare și de restaurare a întregii arhive de filme studențești pe suport de 16 și 35mm, cuprinzând aproximativ 2000 de titluri. Proiectul își propune, de altfel, să identifice și să accesibilizeze mai multe tipuri de materiale de arhivă aflate în patrimoniul UNATC: fotografii, schițe de scenografie, lucrări de licență sau disertații, materiale care documentează spectacolele studențești realizate de-a lungul celor șapte decenii de existență, precum și documente administrative ce reflectă evoluția pedagogică în domeniile artelor spectacolului și ale cinematografiei etc.

Prezentarea invitaților dialogului online de luni, 14 decembrie, ora 19.00.

Oana Giurgiu este director executiv al TIFF, Cluj-Napoca, fiind unul dintre inițiatorii festivalului. Este, de asemenea, producătoare și regizoare a unor filme, clipuri muzicale sau programe de televiziune, lucrând cu diverse tipuri de arhive, în toate aceste calități. Nu în ultimul rând, Oana este unul dintre activiștii constanți pentru cauza arhivelor audio-vizuale, implicându-se, de-a lungul timpului, în diverse campanii de conștientizare a importanței acestor arhive.

Radu Jude este regizor, scenarist și producător de cinema. Printre filmele pe care le-a realizat se numără unele care s-au bucurat de un succes internațional remarcabil. În ultimii ani, a regizat o serie de documentare care utilizează și recontextualizează diverse tipuri de arhive audio-vizuale (fotografii, emisiuni de televiziune, arhive de film). Radu e unul dintre cineaștii români preocupați, în mod constant, de statutul arhivelor și de aportul lor creativ în realizarea unor opere artistice diverse.

Alina Șerban este istoric de artă și curatoare. Cercetările sale se concentrează asupra artei și arhitecturii postbelice. Din 2016, alături de Ștefania Ferchedău, elaborează concepția artistică a Institutului Prezentului, o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative din București. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent până în prezent din perspectivă transnațională și transculturală. (www.institutulprezentului.ro).

Cristina Modreanu este curatoare și critic de teatru. Este doctor în teatru al UNATC „I.L. Caragiale” din București și Fulbright alumna. E autoarea a cinci cărți de teatru, iar începând cu 2008 coordonează revista Scena.ro, dedicată artelor performative. În anul 2020 a lansat un site impresionant dedicat istoriei mișcării teatrale românești, Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc, bazat în mare parte pe consultarea unor arhive diverse și punând la dispoziția cercetătorilor și utilizatorilor, în versiuni scanate, diverse materiale de arhivă relevante. (https://www.dmtr.ro/)

Miruna Runcan e scriitoare și critic de teatru, profesoară titulară la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este autoarea mai multor cărți despre teatru și e una dintre inițiatoarele proiectului Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc, coordonând echipe de studenți care au contribuit activ la conceperea conținuturilor prezentate în cadrul platformei.

Ștefan Sava este artist vizual și curator, preocupat să conecteze privitorul cu relația dialectică dintre trecut și prezent. Este, alături de Magda Preda și de Alexandra Croitoru, parte a colectivului de coordonare a Salonului de proiecte, un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a organizat în ultimii ani expoziții bazate pe diverse arhive vizuale, printre care se numără și o serie de expoziții pornind de la impresionanta arhivă de imagini a lui Mihai Oroveanu. (https://salonuldeproiecte.ro/).

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.