Diana Iarca: „În meseria de actor, important e să nu disperi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-iarca-in-meseria-de-actor-important-e-sa-nu-disperi/

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc. Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am […]

Un articol de Judy Florescu|4 februarie 2013

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc.

Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am vrut să-mi schimb drumul. Am vrut să am doar o autostradă şi atât.  După ce am  terminat liceul, nu am avut curajul să dau din primul an la actorie, am dat la teatrologie, unde citeam  3-4 piese pe zi, documentare ce mi-a folosit în pregătirea mea ulterioară  pentru examenul de actorie.”

Dintre actorii pe care îi admiră şi cu care i-ar plăcea să colaboreze, îi menţionează cu o uşoară emoţie în voce: „ Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic şi Mircea Diaconu, căruia îi mulţumesc pentru încrederea acordată talentului meu aflat la început de drum.” Iar cel mai important sfat pe care l-a primit a fost de la Gavril Pătru, actor TNB, după terminarea facultăţii: „Bun ai absolvit. Şi acum ce faci? Să nu stai! Să te duci să joci! Să te duci chiar şi în provincie! Şi orice ar fi, nu dispera!”

E mare lucru să întâlneşti cu oameni din ale căror sfaturi  să te ghidezi toată viaţa.

Diana Iarca este convinsă că în fiecare om  există o poveste, de aceea oriunde merge are cu ea o agendă pentru a nota replici interesante. De exemplu ultima replică pe care a cules-o este din metrou şi îi aparţine unei fetiţe de 6-7 ani, căruia mama îi zicea: „Nu mai plânge! Fii şi tu mai glumeaţă!” Iar fetiţa i-a spus: „ Eu nu pot să fac glume decât când sunt fericită!”

Piesa Feisbuc este ilustrarea dramatică a unei poveşti reale petrecute pe internet,  iar spectactorii, regăsindu-se în situaţiile prezentate de personaje, au trimis la rândul lor propriile lor poveşti legate de celebra reţea de socializare.

“Nu scriu neapărat pentru mine, cât scriu pentru public, de aceea scriu comedie fiindcă  lumea vrea să se simtă bine la o piesă de teatru, să râdă,” spune Diana Iarca.

Tânăra actriţă este adepta unui stil de viaţă activ, mărturisind că se trezeşte la 8 dimineaţa chiar şi în ziua ei liberă, merge la terase unde studiază oamenii pentru căutarea de noi personaje pe care să le introducă în piesele sale şi savurează un mic, un element foarte important în activitatea ei de cercetare artistică.

În desăvârşirea sa profesională, Diana Iarca are ca motto replica : „Gândirea ne face laşi pe toţi.” (Hamlet, W. Shakespeare). Apoi explică: “Dacă te gândeşti prea mult cum să faci un rol, ajungi să nu-l mai faci.  Dacă aş sta să mă gândesc la personajul meu din Feisbuc, Mioara, de ce îl sună pe doctorul de care s-a îndrăgostit pe internet, ar trebui să intru prea mult în profunzimea personajului şi m-aş îndepărta de la scop. Nu, până la urmă jucăm oameni simpli. Când o fi să-l joc pe Freud, atunci se schimbă situaţia…”



04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

28
/04
/17

Lavinia Pele (25 de ani), nominalizată la Premiile UNITER pentru debut (cu rolul Doruleț din spectacolul „Visul unei nopți de iarnă”, de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște). A studiat Teatrul la Cluj-Napoca (la clasa lui Miklos Bacs) și a făcut masterul la UNATC. Joacă și în „Zece pentru New York”, spectacolul aniversar de la Teatrul Metropolis. Ea este Fefe.

19
/04
/17

Poetul Claudiu Komartin (33 de ani) ține în viață un cenaclu – Institutul Blecher. Și o editură care publică poezie – Casa de Editură Max Blecher. Claudiu Komartin, din Berceni. Trăiește între poeți și pentru poezie. Către viitor se uită, așa cum e și firesc, în ordinea poetică a lumii, cu scepticism.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

28
/03
/17

Inițial: politehnist, masterand în științe umaniste, inginer de telecomunicații, IT-stul din cei ”10 pentru România”. Apoi – ruptură de destin și devine dans-actor în trupa lui Dan Puric, colaborator al lui Gigi Căciuleanu, elev al lui Andrei Șerban, participant și premiant în festivaluri din țară și străinătate, bursier al celebrului Actors Studio din New York și mereu un work in progress.

21
/03
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.