Diana Iarca: „În meseria de actor, important e să nu disperi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-iarca-in-meseria-de-actor-important-e-sa-nu-disperi/

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc. Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am […]

Un articol de Judy Florescu|4 februarie 2013

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc.

Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am vrut să-mi schimb drumul. Am vrut să am doar o autostradă şi atât.  După ce am  terminat liceul, nu am avut curajul să dau din primul an la actorie, am dat la teatrologie, unde citeam  3-4 piese pe zi, documentare ce mi-a folosit în pregătirea mea ulterioară  pentru examenul de actorie.”

Dintre actorii pe care îi admiră şi cu care i-ar plăcea să colaboreze, îi menţionează cu o uşoară emoţie în voce: „ Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic şi Mircea Diaconu, căruia îi mulţumesc pentru încrederea acordată talentului meu aflat la început de drum.” Iar cel mai important sfat pe care l-a primit a fost de la Gavril Pătru, actor TNB, după terminarea facultăţii: „Bun ai absolvit. Şi acum ce faci? Să nu stai! Să te duci să joci! Să te duci chiar şi în provincie! Şi orice ar fi, nu dispera!”

E mare lucru să întâlneşti cu oameni din ale căror sfaturi  să te ghidezi toată viaţa.

Diana Iarca este convinsă că în fiecare om  există o poveste, de aceea oriunde merge are cu ea o agendă pentru a nota replici interesante. De exemplu ultima replică pe care a cules-o este din metrou şi îi aparţine unei fetiţe de 6-7 ani, căruia mama îi zicea: „Nu mai plânge! Fii şi tu mai glumeaţă!” Iar fetiţa i-a spus: „ Eu nu pot să fac glume decât când sunt fericită!”

Piesa Feisbuc este ilustrarea dramatică a unei poveşti reale petrecute pe internet,  iar spectactorii, regăsindu-se în situaţiile prezentate de personaje, au trimis la rândul lor propriile lor poveşti legate de celebra reţea de socializare.

“Nu scriu neapărat pentru mine, cât scriu pentru public, de aceea scriu comedie fiindcă  lumea vrea să se simtă bine la o piesă de teatru, să râdă,” spune Diana Iarca.

Tânăra actriţă este adepta unui stil de viaţă activ, mărturisind că se trezeşte la 8 dimineaţa chiar şi în ziua ei liberă, merge la terase unde studiază oamenii pentru căutarea de noi personaje pe care să le introducă în piesele sale şi savurează un mic, un element foarte important în activitatea ei de cercetare artistică.

În desăvârşirea sa profesională, Diana Iarca are ca motto replica : „Gândirea ne face laşi pe toţi.” (Hamlet, W. Shakespeare). Apoi explică: “Dacă te gândeşti prea mult cum să faci un rol, ajungi să nu-l mai faci.  Dacă aş sta să mă gândesc la personajul meu din Feisbuc, Mioara, de ce îl sună pe doctorul de care s-a îndrăgostit pe internet, ar trebui să intru prea mult în profunzimea personajului şi m-aş îndepărta de la scop. Nu, până la urmă jucăm oameni simpli. Când o fi să-l joc pe Freud, atunci se schimbă situaţia…”



10
/02
/16

Pasionat de muzica clasică și de jazz, Gelu Nițu joacă într-un spectacol inspirat din viața unuia dintre compozitorii săi preferați, Paganini. Povestește despre cum a lucrat cu regizorul american Mick Davis, despre rolurile din teatru și despre relația cu publicul. 

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

03
/12
/15

DUBLU-INTERVIU Răzvan și Andreea Stoica sunt frați și muzicieni care împărtășesc aceeași pasiune. Locuiesc în Amsterdam și... mai peste tot în lume, pe unde au concerte. În seara asta îi puteți asculta la Sala Radio, într-un spectacol-eveniment: „Duo Stradivarius”. Răzvan și Alexandru Tomescu vor cânta la viorile Stradivarius, iar Andreea îi va acompania la pian.

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

28
/11
/15

MEMORIA CULTURALĂ Cine-şi mai aminteşte de „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Zestrea domniţei Ralu” sau de serialul de televiziune „Toate pânzele sus!”? În peste 40 de ani de film românesc, Colea Răutu a creat roluri memorabile. S-a născut pe 28 noiembrie 1912.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.