Diana Lupescu, Edgar Allan Poe, Thom Yorke…
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-lupescu-edgar-allan-poe-thom-yorke/

”Dacă-ţi accepţi vârsta şi aspectul şi joci rolurile potrivite, atunci reuşeşti să-ţi dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumuseţea ei” – Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2016

 Actrița Diana Lupescu s-a născut la 7 octombrie 1954, la Bacău. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie în 1978, la clasa profesorului Amza Pellea, dar și secția regie în 2007.

S a întâmplat într-o zi de 7 octombrie…:

1769: James Cook descoperă Noua Zeelandă.

1857: În cadrul Adunării ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea „dorințele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătând că „dorința cea mai mare” este Unirea Principatelor într–un singur stat.

1883: S-a inaugurat Castelul Peleș.

1919: Ia ființă compania Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.

1950: Armata Populară din China, începe cu ocupația Tibetului.

1952: Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de indentificare a produselor.

1967: Revoluționarul marxist Che Guevara a fost capturat lângă La Higuera, Bolivia.

S-au născut:

1885: Niels Bohr, fizician danez, laureat al Premiului Nobel (n. 1962)

1910: Eusebiu Camilar, prozator, poet și traducator român (d. 1965)

1923: Alexandru Jebeleanu, poet român (d. 1995)

1952: Vladimir Putin, politician rus, al 4-lea președinte al Rusiei

1953: Tico Torres, baterist american (Bon Jovi)

1954: Diana Lupescu, actriță română de teatru și film

1959: Simon Cowell, om de afaceri și producător englez, creatorul emisiunilor The X Factor și Britain’s Got Talent

1968: Luminița Anghel, interpretă română de muzică ușoară

1968: Thom Yorke, interpret britanic de muzică rock (Radiohead și Atoms for Peace)

Supranumit încă e la debutul cu Radiohead “Mozart al muzicii rock”, Thom Yorke a suferit, până la vârsta de 6 ani, 6 operaţii corective la unul dintre ochi, ultima dintre acestea… ratată.

În 1993 pe MTV exploda o trupă aproape necunoscută şi ironizată în Anglia pentru că avea un contract cu un major (EMI) semnat înainte să fi înregistrat ceva. Hitul Creep le-a asigurat celor 5 membri ai trupei statul de vedete rock, iar albumului de debut, Pablo Honey, vânzări de peste 3 milioane de exemplare.

Doi ani mai târziu, Thom York & Co scoteau pe piaţă The Bends, cel de-al doilea album al grupului,pe care criticii l-au proclamat de la prima audiţie “Joshua Tree al anilor ’90”.

S-au stins din viaţă:

1849: Edgar Allan Poe, scriitor, poet american (n. 1809)

2006: Anna Politkovskaia, scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului (n. 1958)

Foto: Thom Yorke, Edgar Allan Poe, Vladimir Putin

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.