Dimitrie Cantemir, omagiat printr-un regal Jordi Savall la Bruxelles
https://www.ziarulmetropolis.ro/dimitrie-cantemir-omagiat-printr-un-regal-jordi-savall-la-bruxelles/

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri şi important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupaţiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. A fost membru al Academiei de Știinţe din Berlin.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Institutul Cultural Român de la Bruxelles a omagiat personalitatea enciclopedică a lui Dimitrie Cantemir printr-un regal muzical pus în scenă de Jordi Savall și ansamblul Hesperion XXI în cadrul Festivalului Internațional de Arte Europalia Turcia.

Evenimentul a avut loc la la Palatul Artelor Frumoase (Bozar) din Bruxelles, instituție de referință pentru viața culturală a capitalei europene, programul concertului îmbinând compozițiile lui Cantemir din tratatul științific Cartea științei muzicii (Kitab-i-musiki), scris de savant în limba turcă, cu piese tradiționale din tezaurul muzical al evreilor sefarzi și al armenilor trăitori la Istanbul, în secolul al XVII-lea.

Concertul organizat de ICR Bruxelles în parteneriat cu Bozar, Europalia și centrul cultural turc Yunus Emre Bruxelles, s-a constituit în punctul de plecare al unei strategii de promovare a patrimoniului cultural și a creativității românești în cadrul festivalului Europalia.

Despre Dimitrie Cantemir

Domnitor al Moldovei și figură de prim ordin a culturii române și europene, Dimitrie Cantemir (1673 — 1723) este recunoscut pentru aportul său fundamental în domeniul componisticii, artei interpretative și al didacticii muzicale.

Despre Jordi Savall

Jordi Savall, muzician cu reputație mondială, a înregistrat și editat peste 120 de albume, iar repertoriul său cuprinde de la muzică medievală, renascentistă și în special barocă la cea a secolului XIX. În 2009, a lansat albumul „Istanbul. Dimitrie Cantemir 1673 — 1723. Le Livre de la Science de la Musique”, produs de propria sa casă de discuri Alia Vox din Paris.

Foto: Dimitrie Cantemir – wikipedia

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.