Dimitrie Cantemir, omagiat printr-un regal Jordi Savall la Bruxelles
https://www.ziarulmetropolis.ro/dimitrie-cantemir-omagiat-printr-un-regal-jordi-savall-la-bruxelles/

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri şi important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupaţiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. A fost membru al Academiei de Știinţe din Berlin.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Institutul Cultural Român de la Bruxelles a omagiat personalitatea enciclopedică a lui Dimitrie Cantemir printr-un regal muzical pus în scenă de Jordi Savall și ansamblul Hesperion XXI în cadrul Festivalului Internațional de Arte Europalia Turcia.

Evenimentul a avut loc la la Palatul Artelor Frumoase (Bozar) din Bruxelles, instituție de referință pentru viața culturală a capitalei europene, programul concertului îmbinând compozițiile lui Cantemir din tratatul științific Cartea științei muzicii (Kitab-i-musiki), scris de savant în limba turcă, cu piese tradiționale din tezaurul muzical al evreilor sefarzi și al armenilor trăitori la Istanbul, în secolul al XVII-lea.

Concertul organizat de ICR Bruxelles în parteneriat cu Bozar, Europalia și centrul cultural turc Yunus Emre Bruxelles, s-a constituit în punctul de plecare al unei strategii de promovare a patrimoniului cultural și a creativității românești în cadrul festivalului Europalia.

Despre Dimitrie Cantemir

Domnitor al Moldovei și figură de prim ordin a culturii române și europene, Dimitrie Cantemir (1673 — 1723) este recunoscut pentru aportul său fundamental în domeniul componisticii, artei interpretative și al didacticii muzicale.

Despre Jordi Savall

Jordi Savall, muzician cu reputație mondială, a înregistrat și editat peste 120 de albume, iar repertoriul său cuprinde de la muzică medievală, renascentistă și în special barocă la cea a secolului XIX. În 2009, a lansat albumul „Istanbul. Dimitrie Cantemir 1673 — 1723. Le Livre de la Science de la Musique”, produs de propria sa casă de discuri Alia Vox din Paris.

Foto: Dimitrie Cantemir – wikipedia

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.