Din 24 iunie, Muzica se ridică la puterea FITS!
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-24-iunie-muzica-se-ridica-la-puterea-fits/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie şi 3 iulie şi este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, oraşul şi împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanţi din 75 de ţări, iar publicul este aşteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spaţii de joc.

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2022

Cover foto: Flamenco Machine Project (foto Luis FRUMUSEȚE este tema acestei ediții și, cu siguranță, aceasta definește și cele câteva zeci de evenimente muzicale desfășurate la FITS pe parcursul celor zece zile de Festival și despre care vă invităm să citiți în cele ce urmează.

De la muzica prebarocă și barocă, într-un program cu cei care l-au inspirat pe marele Bach, ajungem la rock, În Piața Mare din Sibiu, alături de Holograf, Cargo și Horia Brenciu.
Din Austria, cu Mozart de Madame Pompadour, FITS ne va plimba pe note muzicale până în Țara eternei primăveri, pentru a asculta Fado de Lisabona cu Mónica Jesus, dar și pentru a descoperi Sufletul Portugaliei împreună cu Pedro Jóia & Miguel Ramos.
Tot de-acolo vine la FITS și „Da Cruz One Man Band”, unica orchestra tradițională din Portugalia formată dintr-un singur muzician care cântă la nu mai puțin de 17 instrumente!

Călătorim mai apoi pe sunetul muzicii de orgă, din Franța, cu „Vox Celestis” și Alexandre Catau, până la Bogotá, în Columbia, de unde vine trupa AAINJAA cu două spectacole: OUKTAPÜNAWAA, un fantastic show de percuție pe scena din Piața Mare, și  „AAINJAA Says Hello”, un salut pe ritmuri de batucada, direct pe pietonala sibiană.

Asociaţia „Corpul Cadeţilor Gl. Mr. Nicolae Uscoi” ne prezintă la această ediție un manifest pentru pace sub forma unui spectacol de muzică folk, poezie și dans popular, simțit în sufletul și picioarele neobosite ale militarilor, iar Muzica Militară a Garnizoanei Sibiu, încadrată la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, ne va ajuta să dăm onorul publicului.

Tocmai din Țara Soarelui Răsare ajung la Sibiu „Vocile Teatrului Noh”, o artă veche de șapte secole care ne va reconecta cu emoțiile universale! Noi revenim pe bătrânul continent, în Franța, de unde vine Eric Tarantola, un artist special care ne va încânta cu instrumentele sale extraordinare: un set de tobe alcătuit din tigăi, un trombon vechi, un ceas devenit kalimba și un „chitanjo” – combinația între o chitară și un banjo. Tot din Franța vine și Pigswana Orchestra, un cvartet care ne va delecta, pe Bălcescu, cu ritmuri tradiționale de cumbia, hituri de jazz în stil ska, melodii în stil calypso și rock, coveruri după cântece renumite sau vechi în versiune festivă.
De dragoste și dor ne vor cânta la FITS Izabela Jeżowska și Marcin Grabosz din Polonia, într-un recital extraordinar găzduit de Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat German. Și tot de dor, însă de mare, îi putem asculta pe italienii de la La Cantiga de la Serena, un ansamblu de muzicieni și cercetători din Salento care au inițiat un proiect menit să redescopere și să recreeze muzica străveche din bazinul mediteranean.

Călătoria muzicală de la FITS ne poartă din nou în America de Sud și din nou în Columbia, de unde vin cei de la Puerto Candelaria, deținători ai unui Latin Grammy, apoi poposim puțin în Argentina și revenim degrabă în Europa, alături de Duchamp Pilot, o colaborare între Argentina, Anglia și Scoția, dar și între mai multe genuri muzicale precum rock, pop, new-wave și rock progresiv cu elemente psihedelice și de punk.

Din Spania vine Tumultul pasiunii, pe ritmuri de flamenco, desigur: saxofonul, chitara, vocea și dansul se contopesc în „mașinăria flamenco” – un mecanism automatizat care ridică acest spectacol la un cu totul alt nivel, dând naștere unui sunet cu desăvârșire nou și fascinant în Piața Habermann. Nici Germania nu lipsește din călătoria muzicală de la FITS: Muzica vântului va fi un concert cu adevărat memorabil, atât prin talentul și versatilitatea celor doi artiști, Büdi Siebert & Stefan Charisius, cât și prin ineditele lor instrumente muzicale!

Gospelul e deja tradiție în programul FITS astfel că nu are cum să lipsească nici de la această ediție, cu reprezentanți de marcă ai genului, din UK – London International Gospel Choir, dar și din România  – Pro Gospel Timișoara.

Și, gata, în România ne oprim din acest parcurs, dar nu înainte de a adăuga în programul muzical al Festivalului pe talentatele violoniste de la Muse Quartet, care vor oferi un concert acustic la Biserica Ursulinelor, și pe Marius Mihalache, al său band și a sa Săftița – un mix de sintetizatoare psihedelice peste un țambal, caval, flaut și alte instrumente clasice din folclorul românesc.

În fine, un ultim popas în aceasta prezentare a muzicii ridicate la puterea FITS, nelipsită la ultimele ediții ale Festivalului, mult-iubită de public: Fanfaaaraaaa de laaaa Cozmeeeeești! Cea mai veche fanfară din România (120 de ani) ne va încânta, ca de obicei, pe pietonala Bălcescu, însă va poposi, tot în cadrul FITS, și la Gura Râului și Săliște. Accesul este liber pentru toți iubitorii muzicii. Castilla)

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.