Din culisele La tête haute. Cu Catherine Deneuve
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-culisele-la-tete-haute-cu-catherine-deneuve/

Catherine Deneuve (Dancer in the Dark, Belle de Jour, Dans la cour, 3 Coeurs) este judecător pentru minori în La Tête haute / Capul sus / Standing Tall, film care intră de azi în cinematografe. 

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2016

Regia este semnată Emmanuelle Bercot (Elle s’en va / On My Way) care anul trecut a şi vizitat România cu ocazia   Festivalului Les Films de Cannes à Bucharest (23 – 29 octombrie 2015).

La Tête haute a fost proiectat în deschiderea Festivalului #Cannes2015. Anul acesta, filmul are opt nominalizări la Premiile César 2016 (26 februarie).

La Tête haute / Capul sus urmăreşte experienţele lui Malony (jucat de actorul debutant Rod Paradot, recrutat întâmplător de pe treptele unei şcoli profesionale de tâmplărie), un delincvent juvenil care îşi petrece o bună parte din copilărie, de la vârsta de la 6 până la 18 ani, mai mult prin tribunale şi centre de educare pentru minori. Actriţa Catherine Deneuve însăşi a petrecut câteva săptămâni bune prin sălile de tribunal în care se judecau cauze cu delincvenţi minori pentru documentare.

“Am stat de vorbă cu Emmanuelle (Emmanuelle Bercot, regizorul filmului) şi împreună am ajuns la concluzia că ar fi bine să vedem cu ochii noştri ce se întâmplă în astfel de locuri. Care e tonul, cum vorbesc oamenii, cum se comportă”, spune Deneuve. “Adesea sunt dialoguri foarte tehnice, discuţii aplicate. La aceste audieri am asistat la fel şi fel de scene… Îmi amintesc, spre exemplu, de un caz cu doi băieţi şi o fată care nu mai voiau să se întoarcă la tatăl lor. Mama era deasemenea prezentă în sală. Erau prezenţi avocaţii lor, consilierii şi judecătorul. Pot să spun că am înţeles foarte bine situaţia, am putut simţi traumele şi drama celor implicaţi. Surpriza mea cea mai mare a fost să constat importanţa şi timpul acordat de către persoanele din sistem acestor adolescenţi. Răbdarea lor, puterea imensă de a asculta…”

Ori Depardieu, ori Deneuve!

Iniţial, în rolul judecătorului de minori din film ar fi putut să joace Gerard Depardieu. “Pentru acest rol aveam nevoie de cineva cunoscut, o autoritate incontestabilă a cinematografului”, spune regizoarea Emannuelle Bercot. “De aceea, încă de la început am avut în cap doar două nume: Catherine Deneuve sau Gérard Depardieu. Nimeni altcineva!”. Bercot îşi aminteşte de o discuţie auzită în copilărie dintre unchiul său, el însuşi consilier la un centru pentru minori, şi o judecătoare specializată în astfel de cazuri. Era vorba de un băiat cu probleme destul de grave, caz pe care cei doi încercau să îl rezolve de mai mult timp. “Pentru el, dvs sunteţi mama, iar eu sunt tatăl”, a spus consilierul. “Ba nu! E invers!”, i-a răspuns judecătoarea. “Dvs. sunteţi mama, iar eu sunt tatăl!”. Din acel moment, Emmanuelle Bercot a decis că rolul principal în filmul ei va fi jucat de o femeie, mai precis de Catherine Deneuve.

Câteva amănunte mai puţin ştiute despre Catherine Deneuve
Catherine Deneuve are acum 73 de ani şi, de-a lungul carierei, a jucat în peste 120 de filme.

A fost descoperită la 20 de ani de regizorul Roger Vadim, cu care are şi primul copil, tot de atunci. Al doilea copil se naşte pe când Catherine are 28 de ani: este vorba de Chiara Mastroiani. Tatăl: actorul italian Marcello Mastroiani, cu care Deneuve face de-a lungul timpului cinci filme.

Catherine Deneuve însăşi este fiica a doi actori: Maurice Dorléac şi Renée Deneuve, al cărei nume îl şi poartă.

În 1996 se îndrăgosteşte atât de mult de filmul Breaking the Waves încât îi scrie pe loc o scrisoare lui Lars von Trier şi îi cere un rol într-un viitor film al său. Solicitarea se concretizează într-un rol în Dancer in the Dark, patru ani mai târziu.

Pentru o lungă perioadă de timp Catherine Deneuve este muza designer-ului vestimentar Yves Saint-Laurent. Acesta îi furnizează garderoba pentru cinci filme, printre care şi Belle de Jour (1967).

În 2005 refuză rolul secundar din thriller-ul psihologic Basic Instinct 2. În locul ei va juca Charlotte Rampling.

Surprinzător, dar Catherine Deneuve nu pune niciodată piciorul pe scena unui teatru. Ea spune că are trac de scenă.

În anul 2006 este preşedintele juriului pentru Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, ediţia cu nr. 63.

“Sunt norocoasă: îmbătrânesc în acelaşi timp cu câţiva regizori care îmbătrânesc odată cu mine”, spunea la un moment dat Catherine Deneuve.

În legătură cu relaţiile sale, Deneuve făcea următoarea consideraţie: “Nu văd niciun motiv pentru căsătorie atâta timp cât există divorţul”. De menţionat că actriţa a fost căsătorită o singură dată, din 1965 până în 1972, când a divorţat.

Casa de copii nu e acasă 

(La Tête haute – sinopsis)

Abandonat de mama lui încă de la vârsta de 6 ani, Malony stă mai mult prin casele de corecţie. De-a lungul timpului, în jurul său se formează un fel de familie adoptivă: Florence, o judecătoare de minori în pragul pensionării, şi Yann, un asistent social, el însuşi supravieţuitorul unei copilării dificile.

Cei doi îl călăuzesc pe băiat prin viaţă, încercând constant să-l ferească de eşecuri. Ajuns la un centru de reeducare pentru adolescenţi, Malony o întâlneşte pe Tess, o tipă mai specială care îi va demonstra că există încă motive pentru a spera la o viaţă mai bună.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.