Din dragoste pentru Nichita: o săptămână dedicată poetului la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-dragoste-pentru-nichita-o-saptamana-dedicata-poetului-la-tvr-3/

Duminică, 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 86 de ani. Motiv pentru care, la TVR 3, îi este dedicată o săptămână de muzică şi poezie, înregistrări cu actori îndrăgiţi care recită din creaţia poetului şi rostiri inimitabile cu Nichita însuşi.

Un articol de Liliana Matei|27 martie 2019

Între 25 şi 31 martie 2019, numai la TVR 3, urmăriţi „Din dragoste pentru Nichita’’, o campanie a Televiziunii Române dedicată poetului Nichita Stănescu, realizată de Ileana Ploscaru Panait..

Dimineaţa, de la ora 10:55, de luni până vineri, emisiunea POESIS vă prilejuieşte întâlnirea cu Nichita Stănescu şi cu actorii şi muzicienii Ion Caramitru, George Motoi, Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Victor Rebengiuc, Leopoldina Bălănuţă, Monica Davidescu, Mircea Albulescu, Alexandru Repan, Anda Călugăreanu, Nicu Alifantis, Adela Mărculescu, Anton Tauf, Mircea Vintilă, Florian Pittiş, Ion Dichiseanu, Grupul folk „Cantos’’, Ilinca Tomoroveanu, Mariana Mihuţ.

De la ora 21:50, de luni până sâmbătă, petreceţi „O SEARĂ CU NICHITA’’ – mărturii, amintiri, poezie, prieteni, oameni care l-au cunoscut şi care l-au preţuit necondiţionat.

„DIN DRAGOSTE PENTRU NICHITA’’ – marţi (ora 23:45), miercuri (ora 23:20), joi (ora 23:50), sâmbătă (orele 15:15, 17:50 şi 1:50) şi duminică (orele 17:10 şi 22:50), un regal de poezie semnată de Nichita Stănescu – versuri şi melodii de neuitat.

Sâmbătă, de la ora 17:00, într-o emisiune de 50 de minute ne reîntâlnim cu Nichita păstrat în memoria arhivei TVR: un portret de creator care a marcat o epocă a literaturii române. Iar duminică la prânz de la ora 17:30 o emisiune-eveniment moderată de scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura, înregistrată în 2016 la Biblioteca Naţională a României, îi are ca invitaţi în platou pe Mircia Dumitrescu – artist vizual, Acad. Eugen Simion – critic literar, Corneliu Medvedov – cineast.

Reportajele i-au avut ca invitaţi pe Relu Biţulescu – artist vizual şi designerul copertelor de discuri cu versurile lui Nichita; Mircia Dumitrescu – artist vizual, ilustratorul operei lui Nichita, căruia poetul i-a dedicat cele „11 elegii’’; Lia Maria Voicu – director general, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Carmen Guef – muzeograf coordonator al muzeului ploieştean deschis în Casa Memorială „Nichita Stănescu’’;  Adam Puslojić – poet şi traducător în limba sârbă a poeziei lui Nichita Stănescu; Lucian Chişu – scriitor, fost director al Muzeului Naţional al Literaturii Române; Ion Caramitru – actor, directorul Teatrului Naţional Bucureşti şi unul dintre cei mai inspiraţi actori care au recitat din opera lui Nichita; Nicolae Breban, Alexandru Condeescu – scriitori şi Augustin Frăţilă – cantautor.

Ediţia este completată cu momente de muzică şi poezie inspirate de creaţia poetică a lui Nichita Stănescu. Poeme în rostirea poetului („Inscript XXXI’’) şi a actorilor Eusebiu Ştefănescu („Leoaică tânără, iubirea!’’), Dinu Ianculescu („Necuvintele’’), Mihai Răducu („Din nou, noi’’), Ioana Crăciunescu („Nod XI’’), selectate din emisiunea „Clipa de poezie’’, redactor Sandrino Gavriloaia.

Partea muzicală include „Ploaie în luna lui marte’’ – Nicu Alifantis, „Frunză verde de albastru’’ – Mircea Vintilă şi fragmente din recitalul lui Johnny Răducanu de la Festivalul de jazz de la Sibiu, 1989.

Îl vom putea revedea pe Nichita alături de prieteni, scriitori şi jurnalişti, în diferite etape de viaţă şi de creaţie exprimându-se pasionat asupra unicităţii poetului; Nichita cu Adam Puslojić vorbind revendicativ despre conceptul de spaţialitate a cuvintelor, despre departajarea postumă a valorilor şi despre mărul discordiei din breasla scriitorilor; Nichita vorbind despre poezia scurtă în diferitele culturi ale lumii, exemplificând magistral prin catrenul: „Dacă aş fi să scriu un catren ar avea patru versuri: Eminescu, Grigorescu, Enescu, Brâncuşi’’.

„Nu l-am cunoscut direct pe Nichita niciodată, deşi am avut colegi de la facultatea de arte care-l frecventau. Dar îi ştiam poeziile, atât cât poate cu cititor îndrăgostit de cărţi s-o facă. Mitul său era viu chiar dacă dispariţia sa, în 1983, lăsa un gol irecuperabil. Mult mai târziu, prin intermediul Dorei Stănescu, cu care am fost colegă de serviciu o vreme, am început să aflu mai multe despre Nichita. Apoi, odată cu venirea mea la Televiziunea Română şi producţia programelor culturale am început o adevărată săpătură arheologică în arhiva noastră unde am descoperit adevărate bijuterii de reportaje şi interviuri, înregistrări unice ce au făcut obiectul campaniei actuale. Alături de ea, emisiunea zilnică Poesis de la TVR3 m-a făcut să descopăr creaţia unui monumental poet descifrată prin simţirea unor la fel de mari actori. O bucurie şi o împlinire pe le doresc oricărui jurnalist’’ – Ileana Ploscaru Panait (realizatorul şi producătorul Campaniei „Din dragoste pentru Nichita’’)

 

07
/04
/16

Ȋntre 12 şi 14 aprilie are loc Târgul Internațional de Carte de la Londra. Cu trimitere la una dintre cele mai apreciate opere de ficţiune ale lui Eliade, „Noaptea de Sânziene”, titlul programului românesc - “Books that Open the Skies”/ „Cărţi ce deschid cerurile” subliniază rolul cărţilor în facilitarea accesului spre un univers alternativ şi misiunea intelectuală a marelui scriitor de restaurare a unei realităţi ocultate.

06
/04
/16

Revista satirică Charlie Hebdo a dedicat prima pagină de săptămâna aceasta dezvăluirilor privind eludarea impozitelor la nivel internațional considerate terorism fiscal. Publicaţia a titrat pe prima pagină o lozincă ironică la adresa celor bogați, „Je suis Panamá”, parafrazând sloganul care a stat la baza mobilizării generale după atentatul din 2015 împotriva acestei reviste pariziene.

01
/04
/16

Week-end-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România deschide porțile ediției numărul 5. Tărâmul magic ales în acest an pentru a fi transformat, timp de două zile, în capitala iubitorilor de SF și Fantasy este Connect Hub (B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei).

30
/03
/16

Astăzi a debutat o nouă ediţie a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, ocazie cu care cele mai importante edituri autohtone au pregătit oferte speciale de reduceri: multe cărţi la 1 leu şi o ofertă bogată de titluri al căror preţ a fost redus chiar şi cu până la 90%.

28
/03
/16

"Doar un idiot poate fi complet fericit." - Mario Vargas Llosa. Considerat unul dintre cei mai importanți romancieri și eseiști contemporani, peruanul Mario Vargas Llosa împlineşte astăzi 80 de ani. Autor al unor romane precum Orașul și câinii, Conversație la Catedrală, Războiul sfârșitului lumii, Cine l-a ucis pe Palomino Molero?, Sărbătoarea țapului sau Mătușa Julia și condeierul, Llosa a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2010.

28
/03
/16

La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţă şi cîntăreaţă celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, când Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întâlnească. Aşa începe povestea lor de iubire, descrisă în volumul “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, apărut la Polirom.

25
/03
/16

De-a lungul anilor, în momentele de relaxare am organizat, pe imensa arenă a imaginației, numeroase partide de fotbal, unde invitam fotbaliști din echipe și epoci diferite să joace exclusiv pentru mine. Ieșeau partide memorabile, dar trebuie să spun că mai mereu aveam grijă să câștige echipa în care jucau constant Dobay, Baratki, Di Stefano, Eusebio, Ionică Bogdan, Iașin, Dobrin, Cruyff, Kempes, Pușkaș, Socrates, într-un sistem de joc perfect, unu în poartă zece în față.

24
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași demarează un nou proiect de revitalizare a memoriei culturale a Iașului, prin marcarea, cu ajutorul plăcilor memoriale, a unor clădiri / locuri semnificative pentru istoria cultural-literară a orașului.

24
/03
/16

„Mary Poppins este Zâna cea Bună pe care o căutăm cu toţii.“ - Times Literary Supplement Editura RAO anunţă apariţia unora dintre cele mai iubite cărţi ale copilăriei: Mary Poppins, Mary Poppins se întoarce şi Mary Poppins deschide uşa, de P.L. Travers – o serie fascinantă, care îi va ajuta pe micuţii cititori să descopere tărâmuri fantastice şi să îşi dezvolte imaginaţia!

23
/03
/16

Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie - GEAC a lansat, astăzi, prima librărie socială din România. Bookurești Social este o întreprindere culturală online de cărți accesibile în limba engleză și o întreprindere socială, pentru că excedentul obținut din vânzări este direcționat către proiectul Fondul Visele Bătrânilor.

23
/03
/16

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează expoziţia Viaţa românească – 110 ani de la apariţie, ce valorifică patrimoniul MNLRI şi extraordinara colecţie a istoricului literar Nicolae Scurtu. Vor fi expuse în premieră documente de patrimoniu deosebit de valoroase pentru istoria noastră literară, de la scrisori şi fotografii la ediţii princeps, ediţii cu autograf sau cărţi de vizită.

22
/03
/16

Lăsând la o parte glumiţa din titlu şi imaginea – un (micro)pamflet / aluzie care trebuie tratat / tratată ca atare, în ciuda… “folosirii abuzive şi nelegale a siglei USR” – , în “Galaxia” Uniunii Scriitorilor din România (USR) există două certitudini. Prima, că războiul este în toi, iar a doua că, aseară, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis excluderea din Uniune a membrilor autodeclaratei “conduceri a USR”, respectiv a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.

22
/03
/16

Peste aproximativ o săptămână, debutează ediţia de primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. De miercuri, 30 martie, până duminică, 3 aprilie, cele mai însemnate edituri autohtone îşi aşteaptă vizitatorii la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi.