“Dincolo de colind”. Concert de colinde contemporane inițiat de Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/dincolo-de-colind-concert-de-colinde-contemporane-initiat-de-institutul-cultural-roman/

Zece variaţiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

Un articol de Diana Rotaru|7 decembrie 2018

În acest an aniversar, noile generații de compozitori români se apleacă, din nou, asupra colindelor tradiționale româneşti. Douăzeci dintre acestea au fost culese şi armonizate de compozitorul Bela Bartok în anul 1915 într-o colecție pentru pian, “Colinde Româneşti de Crăciun” (“Román kolindadallamok”).

De la această colecție a pornit proiectul “Dincolo de colind”, inițiat de Ariadna Ponta şi de Institutul Cultural Român, un proiect care a provocat zece tineri creatori, selectați prin concurs, să reinterpreteze, în manieră proprie şi folosindu-se de tehnici contemporane de compoziție, câte un colind la alegere.

Muzica tradițională românească, atât de miraculos stilizată de George Enescu la începutul secolului XX într-un limbaj personal, a dispărut puțin din sfera de interes a compozitorilor români în anii recenți, în avalanşa de curente, stiluri şi tehnici.

“Dincolo de colind” readuce în atenția creatorilor – şi a publicului – colindul ca sursă incitantă, complexă şi spirituală de inspirație. Cei zece tineri compozitori din Bucureşti şi Cluj au răspuns cu brio provocării şi au născocit zece lucrări originale, unele mai aproape de colindul-temă, unele foarte îndepărtate, pe o paletă largă expresivă şi estetică, de la melancolia ritmului parlando-rubato, la optimismul dansant al ritmului giusto

Ansamblul SonoMania, o prezență constantă în festivalurile de muzică contemporană, stimulează şi promovează tânăra generație de compozitori români încă de la înființarea sa în anul 2012, căutând mereu proiecte non-convenționale, de multe ori interdisciplinare, care să apropie publicul de muzica nouă.

“Dincolo de colind” nu este primul proiect de “variațiuni contemporane” în care este implicat ansamblul SonoMania, care a susținut în 2014 concertul “Frescomania” (variațiuni pe o arie de Girolamo Frescobaldi, sec. XVII) şi participă frecvent la Proiectul N-ESCU (variațiuni pe teme de George Enescu) organizat anual de Adina Sibianu şi de Muzeul Național “George Enescu”.

Accesul la eveniment este gratuit.

DINCOLO DE COLIND

Variațiuni contemporane pe colinde româneşti adunate de Béla Bartók

Ansamblul SonoMania

Dirijor: Simona Strungaru

Interpreți: Raluca Stratulat (vioară), Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)

Director artistic: Diana Rotaru

Program:

Aurelian Băcan (n. 1985) – Variațiuni de colind(d)at:1. “Colind original”, 2. “Voalat”, 3. “Pe fugă”, 4. “Cadență, 5. “Capricios, 6. “De joc” – pentru oboi, clarinet, violă, pian

Bogdan Pintilie (n. 1993) – Reconstruction – pentru vioară, violoncel şi pian

Alexandru Sima (n. 1990) – weave.tear – pentru clarinet, vioară, violă, violoncel

Sebastian Androne (n. 1989) – Luminous – pentru vioară, violă şi violoncel

Vlad Răzvan Baciu (n. 1986) – Let it Ring – pentru oboi, clarinet şi pian

Áron Török-Gyurkó (1989) – Plai de munte – pentru ansamblu

DanDe Popescu (1985) – Creşte-mi, Doamne, creştiu – aranjament şi Îndrea – pentru ansamblu

Sebastian Țună (1987) – Perpetuum – pentru oboi, clarinet, vioară, violă, violoncel

Alexandru Ștefan Murariu (1989) – Colind-meditație după colinda laică „Pă dealu cu stînjenile” – pentru ansamblu

Andrei Petrache (1998) – Colindomania – pentru ansamblu

Foto: “Dincolo de colind” – facebook

 

 

 

 

 

 

 

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).