Dincolo de legendă: Jackie Kennedy
https://www.ziarulmetropolis.ro/dincolo-de-legenda-jackie-kennedy/

Odată cu apariţia filmului „Jackie” (regia: Pablo Larrain), primul film pentru marele ecran inspirat de viaţa celei mai faimoase prime doamne a Statelor Unite, editura Corint a lansat biografia „Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă”, publicată de Barbara Leaming în 2014.

Un articol de Alina Vîlcan|23 aprilie 2017

După ce a scris biografiile unor personalități ca Winston Churchill, Marilyn Monroe sau Roman Polanski, devenite repede besteselleruri, jurnalista Barbara Leaming, care de-a lungul timpului a semnat în publicații ca The New York Times Magazine sau Vanity Fair, ne introduce în lumea iconicei Jackie Kennedy, lume pe care o recompune în aproape 400 de pagini, de la adolescenta deopotrivă cuceritoare și timidă din Newport, acolo unde mama sa, Janet Lee Bouvier, se căsătorise cu bancherul Hugh D. Auchincloss Jr., după divorțul de nonconformistul și afemeiatul Black Jack – acel tată bronzat artificial și falit, trecând prin perioada petrecută la Casa Albă și mai apoi prin anii dificili care au urmat după moartea președintelui Kennedy, până la finalul vieții celei mai iubite prime doamne din istoria Americii.

Și iată o carte pe care o vei citi pe nerăsuflate și nu o vei uita ușor. Sub ochii tăi, cititorul, Jackie trece de la adolescenta crescută într-o familie bună, a cărei educație se centrează mai ales pe cum să devii o soție ideală, la tânăra care va refuza o căsătorie convențională alegând aventura alături de cel care în scurt timp avea să devină cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite. S-a spus că interesele politice l-au împins pe JFK spre căsătorie, iar Leaming nu infirmă astfel de zvonuri, dimpotrivă. Jackie era o alegere bună, aducând un plus de aristocrație în familia bogaților Kennedy.

La brațul președintelui, ea va cuceri Parisul (Sunt bărbatul care a însoțit-o pe Jacqueline Kennedy la Paris, spunea atunci JFK), și mai apoi Viena, iar americanii vor învăța și ei repede să o iubească pe femeia tânără de la Casa Albă, care pozează adesea în Life și în alte publicații, etalând un stil numai al ei. Jackie este deja mamă a doi copii – John și Caroline, dă recepții grandioase care vor rămâne în istorie, dar în spatele luxului și fericirii afișate se ascund drame ale maternității (alți doi copii morți), infidelitatea patologică a unui soț râvnit de toate femeile Americii, de la secretare anonime, la starurile epocii, precum Marilyn Monroe, sau complicațiile bolii – pentru că adevăratul JFK, cel din spatele imaginii unui președinte tânăr și sportiv, are dureri infernale de spate, suportă operații dificile și, cel mai adesea, atunci când nu este văzut de mulțime, folosește cârjele pentru a merge.

Dincolo de intimitatea celor doi, se scrie istoria, iar biografia de față nu o ignoră. Cartea lui Leaming se aventurează adesea în întâmplările politice ale vremii, construind un tot unitar, în care se întâlnesc istoria personală și istoria Americii.

5._jackieApoi se întâmplă Dallasul și nimic nu va mai fi la fel. Din ziua aceea, Jackie Kennedy va deveni pentru cei mai mulți femeia care ține în mâini capul însângerat al președintelui; imaginea ei târându-se pe capota mașinii prezidențiale pentru a aduna resturile zburate din creierul președintelui va face înconjurul lumii, la fel ca și aceea în care ținându-și copiii de mână își conduce soțul pe ultimul drum. Jackie devine atunci emblema curajului.

Mai târziu, va rememora obsesiv detaliile atentatului, va spune povestea celor întâmplate în Dallas oricui va vrea (sau nu) să o asculte și poate că nu-și va mai reveni niciodată. Barbara Leaming este adepta teoriei că Jackie a suferit toată viața de TSPT (tulburare de stres post-traumatic), boală recunoscută oficial în timpul vieții ei, odată cu întoarcerea soldaților americani din Vietnam.

În aceste condiții, văduva lui JFK se va lupta toată viața cu amintirile de atunci, cu cărțile despre moartea soțului ei, cu jurnaliștii intruzivi, cu frica permanentă. Din cea mai iubită femeie a Americii, se va transforma într-una blamată, atitudinea ei o va face nesuferită în ochii presei, oamenii se vor sătura de cea care le readuce în vizor o nenorocire pe care vor să o uite, așa susține Leaming, și apoi se va întâmpla atentatul asupra lui Boby Kennedy și moartea acestuia și amenințarea permanentă cu care se va confrunta mai departe cel mai mic dintre frații Kennedy, Ted, iar ea, Jacqueline, va alege să fugă departe de toate acestea, într-un loc îndepărtat, unde să se simtă în siguranță, în Grecia lui Onassis, pe Skorpios; căsătoria cu cel mai controversat miliardar al vremii o pune iar într-o lumină nefavorabilă. Dincolo de ochii mulțimii, este din nou înșelată – grecul continuă să se vadă cu Maria Callas, Jackie pendulează între Grecia și New York, unde copiii ei își continuă studiile.

Până când fiul lui Onassis moare, iar ea este acuzată că a adus blestemul în Europa. La un pas de divorț, este pentru a doua oară văduvă – Aristotel Onassis se stinge din viață la scurt timp după fiul său.

Întoarsă definitiv în America, Jackie se dedică activității de editor de carte, ceea ce o va face, potrivit lui Leaming, să-și depășească, în mare măsură, trauma. În ultima parte a vieții, îl are alături pe Maurice Templesman. După ce fusese soția a doi dintre cei mai puternici oameni ai lumii, spre finalul vieții o regăsim lângă un bărbat total diferit de aceștia – bărbatul complet devotat pe care nu-l avusese niciodată.

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis moare la 64 de ani, în urma unui limfom non-Hodgkin (cancer). Toate cele de mai sus și multe altele se regăsesc într-un volum captivant, construit deopotrivă ca o poveste despre celebritate și despre ceea ce se ascunde în spatele celebrității.

Mai târziu, va rememora obsesiv detaliile atentatului, va spune povestea celor întâmplate în Dallas oricui va vrea (sau nu) să o asculte și poate că nu-și va mai reveni niciodată. Barbara Leaming este adepta teoriei că Jackie a suferit toată viața de TSPT (tulburare de stres post-traumatic), boală recunoscută oficial în timpul vieții ei, odată cu întoarcerea soldaților americani din Vietnam.

07
/09
/16

România participă și în acest an la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, avându-i ca invitați pe scriitorii Herta Muller, Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Svetlana Cârstean și Bogdan Ghiu.

05
/09
/16

Pentru a înţelege mai bine cinematografia, este întotdeauna util să revenim la filmul mut, a cărui diversitate a fost remarcabilă. Acolo s-au pus bazele gramaticii vizuale, prin căutările marilor cineaşti-pioneri, aşa cum reaminteşte volumul nou apărut „Limbajul cinematografic în era filmului mut”, de Silviu Şerban.

01
/09
/16

"Cred că, dintre toate minunile lumii, cea mai mare minune este Iubirea!" - George Șovu. Apreciatul romancier și scenarist a murit, luni, la vârsta de 85 de ani. Slujba de înmormântare va avea loc, astăzi, de la ora 13.00, la Cimitirul Mănăstirii Cernica. George Şovu este autorul scenariilor pentru celebra serie de filme 'Liceenii'.

31
/08
/16

Într-un volum colectiv, „Cum (să) îmbătrânim”, publicat în acest an de editura Baroque Books & Arts, mai mulți scriitori (dar nu numai) întorc pe toate fețele vârstele senectuții.

31
/08
/16

Peste 28 de milioane de oameni din toată lumea vorbesc româneşte. Limba română se predă în şcoli din 43 de ţări şi este vorbită oficial în 20 de state în care există comunităţi mari de români. Este, de asemenea, limbă oficială sau administrativă în Uniunea Latină şi în Uniunea Europeană. Româna este şi una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase pe Muntele Athos.

29
/08
/16

"Să nu vedem în generaţia tinerilor de astăzi decât o umanitate decăzută de la standardele noastre mi se pare un lucru urât şi trist. Şansa lor e acum, şi ei nu vor trăi şi nu vor gândi ca noi, deşi poate ne vor duce viaţa şi gândurile mai departe", spune Mircea Cărtărescu. Scriitorul îi dă replică, astfel, rectorului de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, cel care acuzase “generaţia de studenţi Facebook şi Google” că “nu are destulă cultură generală şi s-a obişnuit să îşi rezolve temele cu informaţii găsite pe Internet”.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

24
/08
/16

Pe 9 septembrie, între orele 9.00 şi 23.00, va avea loc cea de a V-a ediţie a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea.

23
/08
/16

Am călătorit cu trenul după o pauză consistentă, mai lungă de un deceniu. Habar nu mai avem despre felul cum mai arată interiorul vagoanelor și nici despre „fauna” care le populează. Ziua era una liberă pentru tot poporul, destinația una de relaxare (Brașov), deci bănuiesc că publicul era puțin diferit de cel obișnuit. Oricum, prima impresie, a interiorului vagoanelor, a fost una bună, prin comparație cu ceea ce era în vremurile când făceam naveta săptămânal pe ruta București – Găești.

23
/08
/16

“Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii.” – Andrei Pleşu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu - reper al vieţii publice şi academice româneşti - împlineşte, astăzi, 68 de ani.

19
/08
/16

INTERVIU La 25 de ani, Editura Nemira are casă cu grădină; trei câini, trei pisici; peste 1500 de autori publicați. Entuziasm, limonadă rece. Și un director general doar oleacă mai bătrân decât ea: Ana Nicolau.

18
/08
/16

„M-am născut la trei zile după intrarea României în război. Am avut, până am plecat în Franţa, la vârsta de doisprezece ani, extrase de naştere pe care scria «născut la 18/31 august». Se dădeau ambele date.“ Viaţa lui Neagu Djuvara începe aşadar în 1916, la Bucureşti, sub semnul aventurii şi al peregrinărilor.

18
/08
/16

“Anii de comunism au creat acest fenomen: să ajungi să îţi fie scârbă de ţara ta.” - Neagu Djuvara. Istoricul, scriitorul şi diplomatul Neagu Djuvara împlineşte, astăzi, 100 de ani.

17
/08
/16

Pentru pasionații de istorie sau pur și simplu cei care vor romane pline de personaje memorabile și întorsături de situație, seria Războiul celor Două Roze spune povestea tulbure și fascinantă a celor 30 de ani de război civil între cele mai mari familii nobiliare din Marea Britanie: Casa York și Casa Lancaster, una dintre ce mai brutale și sângeroase perioade din istoria Regatului. Este totodată perioada istorică și politică poate cea mai controversată și renumită, cu numeroase reprezentări în cărțile de istorie, romane, filme și seriale.

16
/08
/16

Scriitorul francez Pascal Bruckner își lansează în premieră mondială prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată "Crăciun la palat", în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Piesa de teatru, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, va fi transpusă de regizoarea Chris Simion într-un spectacol-lectură. Din distribuție fac parte Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan.

16
/08
/16

Într-o epocă în care televiziunea transmite totul şi nu comunică nimic, Adelin Petrişor a ales să realizeze un incitant periplu fotografic în cea mai închisă ţară a lumii – Coreea de Nord. Albumul Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, va apărea astăzi la Seul, Coreea de Sud, cu titlul A Weekend in Pyongyang, North Korea.